Κοντογεώργης: Σωστές Μεταρρυθμίσεις Έναντι Φυσικών Καταστροφών με Καταγραφή και Προτεραιοποίηση των Αναγκών

Κοντογεώργης: Σωστές Μεταρρυθμίσεις Έναντι Φυσικών Καταστροφών με Καταγραφή και Προτεραιοποίηση των Αναγκών
energia.gr
Σαβ, 19 Οκτωβρίου 2024 - 16:58

Η καταγραφή των αναγκών και προτεραιοτήτων σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που πρέπει να ακολουθούνται απέναντι σε καταστάσεις που αφορούν φυσικές καταστροφές, ήταν ζητήματα που αναφέρθηκαν εκτενώς από τον Αθανάσιο Κοντογεώργη, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κατά την διάρκεια της συζήτησης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Olympia Forum V με συντονίστρια τη διευθύντρια Ερευνών της diaNEOsis, Φαίη Μακαντάση

Όπως ανέφερε η κ. Μακαντάση στην έναρξη της ουσιώδους συζήτησης που ακολούθησε, η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα με τις συνθήκες να έχουν αλλάξει πλέον δραματικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοντογεώργης ανέπτυξε τα δύο στάδια πάνω στα οποία "πατάει" ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά που μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενη φυσική καταστροφή.

 
"Οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά με έναν ρυθμό που ούτε η παγκόσμια κοινότητα περίμενε, επομένως αυτό μας αναγκάζει να σκεφτούμε λίγο πιο γρήγορα και να εντάξουμε σε δημόσιες πολιτικές μας σχεδιαστικές αρχές και εργαλεία, τα οποία θα πρέπει να ενσωματώσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα", είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: "Στο πρώτο στάδιο πάντοτε η πρώτη φροντίδα είναι η αποκατάσταση. Το δεύτερο στάδιο είναι πώς από την αποκατάσταση περνάμε σταδιακά στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη μιας περιοχής. Εκεί απαιτείται ένας επιτελικός σχεδιασμός και μία σκέψη η οποία πρέπει να εμπλουτιστεί από το τοπικό στοιχείο".

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι "αυτό που γίνεται συστηματικά είναι η καταγραφή σε κάθε περιοχή και σε κάθε νομό, ποιες είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητες για την κάθε περίοδο, οπότε αν προκύψει κάτι, η ανασυγκρότηση θα συμπεριλαμβάνει αυτόν το σχεδιασμό. Ο επιτελικός σχεδιασμός μας έδωσε την δυνατότητα να αναθεωρήσουμε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για βασικά σχέδια υποδομών όπως για τη Θεσσαλία, να προχωρήσουμε σε εμπροσθοβαρείς πληρωμές σε σχέση με το ΕΣΠΑ, να αναδιαμορφώσουμε το αγροτικό κοινοτικό ταμείο. Άρα, πρέπει να έχουμε στην άκρη τα χρήματα που διατίθεται σταθερά κάθε έτος και να γίνεται ορθολογική διαχείριση σε αυτά, ταυτόχρονα όμως, όταν παρίσταται η ανάγκη, να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται".

Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση της περιφέρειας με το κεντρικό κράτος και εν συνεχεία με την Ευρώπη ο κ. Κοντογεώργης, τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για ένα πολυδιάστατο κοινωνικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό ο οποίος έχει τη διπλή σύγκλιση, να έρθουμε πιο κοντά στην Ευρώπη και ταυτόχρονα βέβαια η ελληνική περιφέρεια να έρθει πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και στην Αττική που είναι μία άλλη ιδιαίτερη περίπτωση. Από το 2019 έχουμε κάνει πρόοδο. Παρατηρούμε όμως ότι έχουμε εμμένουσες ανισότητες και διαφορές και για εμάς βασική προτεραιότητα και πολιτική είναι να υπάρχει μία δίκαιη αναλογική και ομοιογενής κατανομή του μερίσματος ανάπτυξης. Όμως αυτές οι προϋποθέσεις συλλειτουργούν προκειμένου να κάνουμε τη δουλειά μας. Προϋποθέτει, ωστόσο, ένα μεγαλύτερο σκάλισμα για να δούμε πώς προτεραιοποιούμε τους πόρους και πώς ενσωματώνουμε την τοπική ανησυχία, ανάγκη και προσδοκία για το μέλλον σε ένα κεντρικό σχεδιασμό που δεν μπορεί να υποσχεθεί τα πάντα, μπορεί όμως να υποστηρίξει σε ένα κοινό πλαίσιο δεσμεύσεων αυτά τα οποία πραγματικά μπορούν να γίνουν την επόμενη περίοδο ρεαλιστικά".