Τα ρωσικά υγραεριοφόρα επιστρέφουν στους τερματικούς σταθμούς του Βελγίου για μία τελευταία φορά, πριν την απαγόρευση του 2025. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει να απαγορεύσει τον διαμετακομισμό ρωσικού ΥΦΑ προς τρίτες αγορές από τον Μάρτιο του 2025

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, τουλάχιστον δύο ρωσικά υγραεριοφόρα— το Dubhe και το Phecda— θα φτάσουν στον τερματικό σταθμό Zeebrugge του Βελγίου. Τα δύο τάνκερ θα ακολουθήσουν τη χειμερινή Αρκτική διαδρομή, η οποία ξεκινά από τη ρωσική μονάδα ΥΦΑ Yamal στη βορειοδυτική Σιβηρία και καταλήγει στους τερματικούς σταθμούς της βορειοδυτικής Ευρώπης, με το LNG να καταλήγει στις αγορές της Ασίας μέσω της Μεσογείου, του Σουέζ, και του Ινδικού Ωκεανού. Επί του παρόντος, τα ρωσικά πλοία δεν μπορούν να ταξιδέψουν από τη Σιβηρία προς την Ασία μέσω του Ειρηνικού εξαιτίας των πάγων στην Αρκτική Θάλασσα. Αυτό, όμως, ενδέχεται να αλλάξει σύντομα χάρη στην κλιματική αλλαγή.

Οι εποχιακές διαδρομές των ρωσικών εξαγωγών LNG προς τη Ρωσία. Πηγή: Poten & Partners.

 

Τα δύο αυτά υγραεριοφόρα είναι τα πρώτα που ταξιδεύουν προς την Ευρώπη από τον Αύγουστο. Ο διαμετακομισμός ρωσικού ΥΦΑ μέσω της δυτικής Ευρώπης ήταν μία συνήθης πρακτική, η οποία ωστόσο θα αλλάξει στις αρχές του 2025, όταν επιβληθεί η σχετική απαγόρευση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραδόξως, η ευρωπαϊκή απαγόρευση διαμετακομισμού θα ξεκινήσει επισήμως την ίδια περίοδο με το άνοιγμα της θερινής διαδρομής, επιτρέποντας στη Ρωσία να μεταφέρει αέριο προς την Ασία απρόσκοπτα.

 

Οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην ΕΕ. Πηγή: IEEFA.

Παρά την απαγόρευση του διαμετακομισμού ρωσικού LNG από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμα επιβάλει μία παρόμοια απαγόρευση για την αγορά φυσικού αερίου από τα ίδια τα κράτη-μέλη. Αντιθέτως, σε ορισμένες περιπτώσεις οι αγορές ΥΦΑ από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί, με τη Μόσχα να παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος του καυσίμου προς την ΕΕ μετά τις ΗΠΑ, με τα στοιχεία του α’ εξαμήνου 2024 να καταδεικνύουν και μία αύξηση της τάξης του 11%. Ως εκ τούτου, η ΕΕ μοιάζει ανίσχυρη να επιφέρει ένα ολοκληρωτικό πλήγμα στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, παρά τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής.