Στα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και τα οποία θα αποφέρουν χαμηλές τιμές ρεύματος σε βάθος δεκαετίας, θα οδηγήσουν σε ρύθμιση οφειλών, επίσης σε ορίζοντα δεκαετίας και θα προσφέρουν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στο κόστος παραγωγής, αναφέρθηκε χθες, σε ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. 

Πιο συγκεκριμένα έγραψε:

«Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, οι καταναλώσεις αγροτικών παροχών από την 1η Αυγούστου 2024 έχουν μεταπέσει στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», το οποίο προσφέρει σταθερές και χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για 10 χρόνια. Η τιμή διαμορφώνεται στα 9,3-11 λεπτά/kWh για τα πρώτα δύο έτη, ενώ θα είναι σταθερή στα 9 λεπτά/kWh για τα υπόλοιπα 8 έτη της σύμβασης.

Μειώνεται έτσι δραστικά το ενεργειακό κόστος του πρωτογενούς τομέα και προσφέρεται μακροχρόνια πρόσβαση σε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, για τη διευκόλυνση των αγροτικών καταναλωτών, η Κυβέρνηση προχώρησε στη θέσπιση 10ετους ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, για καταναλώσεις έως 31.12.2023.

Η υπαγωγή του συνόλου των αγροτικών παροχών στη ρύθμιση αυτή «τρέχει» έως την 31.10.2024. Οι δικαιούχοι με μια απλή αίτηση στον προμηθευτή τους μπορούν άμεσα να επωφεληθούν της ευνοϊκής ρύθμισης και να υπαχθούν στο διακανονισμό της οφειλής τους με μηδενικό επιτόκιο, καθώς αυτό επιδοτείται από την πολιτεία. Είναι σημαντικό όσοι αγρότες δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στη ρύθμιση οφειλών να σπεύσουν να το κάνουν.

Πρόκειται για δύο μέτρα που συνδυαστικά στηρίζουν σημαντικά την αγροτική παραγωγή και την ελληνική περιφέρεια και εξασφαλίζουν:

  •  Χαμηλές τιμές ρεύματος σε βάθος δεκαετίας.
  •  Ρύθμιση οφειλών επίσης σε ορίζοντα δεκαετίας.
  • Μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στο κόστος παραγωγής".

Το ειδικό τιμολόγιο "Γαία" στο οποίο μεταφέρθηκαν  από την 1η Αυγούστου όλες οι αγροτικές παροχές, με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέρει στους αγρότες τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ευνοϊκή τιμολόγηση για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

Οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να μεταπηδήσουν στο ειδικό τιμολόγιο, έχουν το δικαίωμα έως και τις 31 Οκτωβρίου να το δηλώσουν στον πάροχο στον οποίο ανήκουν.

Επίσης, τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις έως και τις 31 Δεκεμβρίου θα τυγχάνουν ρύθμισης με μηδενικό επιτόκιο.

Οι συμβάσεις για τα τιμολόγια «Γαία» είναι δεκαετούς διάρκειας με σταθερή χρέωση για τα πρώτα 2 χρόνια, ενώ για τα επόμενα 8 προβλέπεται σταθερή χρέωση ύψους 9 σεντς/KWh για το ένα τρίτο της κατανάλωσης και τιμή αγοράς για τα υπόλοιπα δύο τρίτα, από οποιονδήποτε πάροχο επιλέξει ο καταναλωτής.

Τα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ διατίθενται αποκλειστικά σε Αγροτικές Παροχές στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση και αφορούν:

  • Ομάδα Παραγωγών / Οργάνωση Παραγωγών / Ένωση Παραγωγών / Διεπαγγελματική Οργάνωση
  • Αγροτικό Συνεταιριστικό / Αναγκαστικό Συνεταιρισμό / Ένωση Αναγκαστικών Συνεταιρισμών / Ανώνυμη Εταιρική Σύμπραξη
  • Νομικά Πρόσωπα ή Ατομική Επιχείρηση που ασκούν σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας έτους 2023
  • Αγρότες κατ’ επάγγελμα
  • Επίσης, θα πρέπει να μην υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31.12.2023 ή να έχουν ρυθμιστεί.

Διευκρινίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που ο πελάτης καταγγείλει τη σύμβαση πριν τη λήξη της επιβαρύνεται με ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ αν είναι φυσικό πρόσωπο ή 700 ευρώ αν είναι νομικό πρόσωπο.

Σημειώνουμε, ότι στις 21 του περασμένου Ιουνίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε αναφερθεί στη σημασία του πρωτογενούς τομέα για τη χώρα, την οποία χαρακτήρισε ως αυτονόητη.

«Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας, στους αλιείς μας, ακούγοντας τα αιτήματά τους και αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος παραγωγής. Θέλω να θυμίσω ότι στον τομέα αυτόν η κυβέρνηση έχει πρακτικά ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας, όπως αυτά κατατέθηκαν σε συζητήσεις, επαναλαμβανόμενες, που είχα και στο δικό μου το επίπεδο στις αρχές αυτού του έτους. Αναφέρομαι σε έναν νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, δίκαιο, πιο δίκαιο μηχανισμό, ακούγοντας τις προτάσεις και των ίδιων των αγροτών, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φθηνό ρεύμα -και εδώ θέλω να τονίσω τη σημασία του προγράμματος “ΓΑΙΑ”, το οποίο πιστεύω ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε στους αγρότες μας-, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και θα δώσουμε παράταση στο σχετικό πρόγραμμα και θα ζητήσω από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει μια πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών μας για τη δυνατότητα που τους δίνεται να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε, μεταξύ άλλων.