Ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος

Λίγο μετά την νέα συμφωνία ασφαλείας Μητσοτάκη-Ζελένσκι, που δηλώνει ξεκάθαρα την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Αθήνας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γερμανός Καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς άνοιγε την κερκόπορτα για την πώληση Eurofighters στην Τουρκία. Βρες το λάθος! Από την μία η Αθήνα πρωτοστατεί στην προσπάθεια των δυτικών, νατοικών συμμάχων για να μην πέσει το ουκρανικό μέτωπο, ενώ ποτέ δεν υπήρξε το αντίστροφο στο παρελθόν ούτε στα ελληνοτουρκικά ούτε στο μεταναστευτικό, και από την άλλη οι ίδιοι σύμμαχοι και μάλιστα Ευρωπαίοι εταίροι έχουν βάλει στο τραπέζι την πώληση ευρωπαϊκών μαχητικών στην Τουρκία, γνωρίζοντας ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα με casus belli παρά τα φαινομενικά “ήρεμα” νερά στις σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας ενώ παράλληλα επιμένει στην λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

energia.gr
Τρι, 22 Οκτωβρίου 2024 - 08:08

 

Μπορεί ο Σολτς να μην δεσμεύθηκε για την πώληση των ευρωπαϊκών μαχητικών στην Τουρκία και να παρέπεμψε το θέμα στην Βρετανία, που τα κατασκευάζει, ωστόσο είναι μια σημαντική αλλαγή από την αρχική αρνητική στάση του Βερολίνου. «Οι σχέσεις μας έχουν στραφεί προς την πραγματιστική πολιτική», είπε σε μία αποστροφή του λόγου του κατά την κοινή συνέντευξη Tύπου με τον Τούρκο πρόεδρο στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή πλεύσης προς μία πιο «εμπορική μορφή» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις. Με απλά λόγια, δώσε μου κάτι για να σου δώσω.

Διόλου τυχαία δεν ήταν και η αναφορά του Γερμανού Καγκελάριου στα ελληνοτουρκικά ενόψει της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ, Γεραπετρίτη-Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κινούνται προς «μια πιο θετική κατεύθυνση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μόνιμες φιλικές σχέσεις». Ή ο κ. Σολτς είναι αφελής -κάτι που δύσκολα μπορούμε να πιστέψουμε για τον αρχηγό μιας ευρωπαϊκής υπερδύναμης, ή αποτελεί έμμεση άσκηση πίεσης προς την Αθήνα να τα “βρει” με την Άγκυρα με κάθε κόστος. Διότι η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μετακινείται ούτε σπιθαμή από τις πάγιες θέσεις της. Υπήρξε διαρροή από τουρκικές διπλωματικές πηγές στην «Χουριέτ» ότι «η Άγκυρα θέλει να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την Αθήνα τόσο το ζήτημα κυριαρχίας νησιών, όσο και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης». Θέματα που είναι απαγορευτικά για την Αθήνα, αλλά προφανέστατα δεν ενδιαφέρει ουδόλως την Άγκυρα.

Και μπορεί η κυβέρνηση αυτή την στιγμή να «αλωνίζει» μόνη της στο εσωτερικό, καθώς αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως αντιπολίτευση στο εσωτερικό της ΝΔ και αυτή είναι η πιο επικίνδυνη για την επιβίωση της κυβερνώσας παράταξης. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κ.κ Καραμανλής και Σαμαράς πυκνώνουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους, στέλνοντας προειδοποιητικές βολές για την πιθανότητα οιασδήποτε υποχώρησης εις βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τρέχει να ενημερώσει τους βουλευτές της ΚΟ της ΝΔ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων. Τώρα το πώς το Μαξίμου θα εξευμενίσει τους ανήσυχους βουλευτές, θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία με την αμετακίνητη Άγκυρα χωρίς να πληγούν τα εθνικά συμφέροντα και ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει και τους δυτικούς συμμάχους της, που θέλουν να απαλλαγούν από τον «πονοκέφαλο» των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού, είναι μια εξίσωση που είναι αδύνατον να λύσουν και οι πιο δυνατοί λύτες. Εκτός κι αν η Αθήνα αποφασίσει να βγάλει από πάνω της το μανδύα του προβλέψιμου συμμάχου και ορθώσει επιτέλους ανάστημα.

Διαβάστε ακόμα