Αρχικά, το ΙΟΒΕ αναθεώρησε προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2024, από 2,1% κατά την προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, σε 2,3% σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις. Επιπροσθέτως, οι εκτιμήσεις για το 2025 είναι εξίσου θετικές, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει το 2,4%. Σε γενικές γραμμές, οι ερευνητές του ΙΟΒΕ θεωρούν πως η τάση ανάκαμψης της Ελλάδας ενισχύεται.
Η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη παραμένει η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 2,2%, εν αντιθέσει με τη δημόσια κατανάλωση που μειώθηκε κατά 2,7%. Οι επενδύσεις συνέχισαν ανοδικά, με την εντυπωσιακή αύξηση κατά 19,2%. Εξαιρετικά αισιόδοξο είναι το μήνυμα από το κομμάτι της απασχόλησης, όπου η ανεργία έπεσε επιτέλους κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%, στο 9,3%.

Η ετήσια εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας. Πηγή: ΙΟΒΕ.
Ωστόσο, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ταλανίζεται από τα δύο παγιωμένα πλέον προβλήματά της: το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με τις εισαγωγές να αυξάνονται 5,8% και τις εξαγωγές κατά 1,8%, και τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει ψηλά στο 3%. Πέραν αυτών, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το πρώτο είναι η απουσία παραγωγικών επενδύσεων, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον χάρη στα χαμηλότερα επιτόκια, αλλά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτήσεων. Το δεύτερο είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία θα διευκολύνει μεν τους ιδιώτες, αλλά θα μειώσει και τα κρατικά έσοδα λόγω των περιορισμένων έμμεσων φόρων.
Εντούτοις, η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει να είναι αρκετά ανησυχητική, ειδικά σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες αγορές. Για το 2024, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη (0,9%) έπεται κατά πολύ της παγκόσμιας οικονομίας (3,2%), με την Κίνα να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της (5%) και τις ΗΠΑ να ακολουθούν 2,6%. Οι προβλέψεις είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξες για το 2025, με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη να φτάνει το 1,5%, αλλά να παραμένει πολύ πίσω από την Κίνα (4,5%), την παγκόσμια οικονομία (3,3%), και τις ΗΠΑ (1,9%). Φυσικά, δεν πρέπει κανείς να υποτιμά τον αντίκτυπο των επερχόμενων προεδρικών εκλογών και της οικονομικής πολιτικής του νέου Προέδρου, η οποία μπορεί να ανατρέψει τις διεθνείς ισορροπίες.

Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης. Πηγή: ΙΟΒΕ.
Σε γενικές γραμμές, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να προκαλούν αβεβαιότητα. Οι πολύμηνες πλέον συγκρούσεις στη γειτονιά της Ελλάδας, αλλά και οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ των μεγάλων αγορών επιτείνουν το κλίμα αστάθειας. Παράλληλα, οι διεθνείς αγορές περνούν, και ειδικά ο κλάδος της ενέργειας, καταγράφουν συνεχείς διακυμάνσεις. Τέλος, οι αναπτυγμένες οικονομίες, και ειδικότερα η ευρωζώνη, απειλούνται από τα υψηλά ποσοστά δημόσιου χρέους και τα αυξανόμενα ελλείμματα.
Μπορείτε να βρείτε τα σχετικά αρχεία εδώ.