Αυστηρή προειδοποίηση προς τα κράτη της Ασίας απηύθυνε ο Υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάϊατ. Ο παλιός γνώριμος της Ελλάδας και έμπειρος διπλωμάτης, συμμετείχε στο Συνέδριο Singapore International Energy Week, απ’όπου και έστειλε το μήνυμά του Ο Πάϊατ δήλωσε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά 

τις κινήσεις του σκιώδους στόλου, δηλαδή των αδήλωτων τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο από κράτη που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις, όπως η Ρωσία και το Ιράν. Τα περισσότερα από αυτά τα σκάφη είναι αρκετά παλιά, δεν είναι ασφαλισμένα, ενώ δεν ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Ως εκ τούτου, ο σκιώδης στόλος δεν παρακάμπτει απλώς τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αποφέροντας κέρδη στους αντιπάλους της Ουάσιγκτον, αλλά απειλεί τα σκάφη που διέρχονται σε κοντινή απόσταση και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Αναμενόμενα, ο σκιώδης στόλος έχει εμπλακεί σε αρκετά ατυχήματα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ένας μεγάλος αριθμός σκαφών του σκιώδους στόλου συγκεντρώνεται στα ανοιχτά της Μαλαισίας, κοντά στο choke point των Στενών της Μαλάκκα, τους τελευταίους μήνες. Τα τάνκερ αράζουν στα ανοιχτά της πολιτείας Τζοχόρ, όπου μεταφέρουν τα φορτία καυσίμων από σκάφος σε σκάφος ή περιμένουν να ενημερωθούν για τον επόμενο προορισμό τους.

 

Τα πλοία του σκιώδους στόλου προσαράζουν ανοιχτά της πολιτείας Τζοχόρ

Λόγω του ανεξέλεγκτου συνωστισμού έχουν σημειωθεί αρκετές συγκρούσεις πλοίων και μία τουλάχιστον έκρηξη, προκαλώντας ανησυχίες για τυχόν διαρροή πετρελαίου που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής. Με βάση τις εκτιμήσεις, η περιοχή φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλοίων του σκιώδους στόλου, με τα καύσιμα να προέρχονται από τη Βενεζουέλα, το Ιράν, και τη Ρωσία κυρίως.

Κατά της διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πάϊατ συναντήθηκε με αξιωματούχους από τη Σιγκαπούρη, προειδοποιώντας τους για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν εξαιτίας της δράσης του σκιώδους στόλου. Ωστόσο, ο Αμερικάνος διπλωμάτης δεν συναντήθηκε με αντίστοιχους αξιωματούχους από τη Μαλαισία, οι αρχές της οποίας επιτηρούν την περιοχή σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, τα φορτία που περνούν από τα Στενά της Μαλάκκα συχνά “βαφτίζονται” ως καύσιμα που προέρχονται από τη Μαλαισία και καταλήγουν σε άλλες ασιατικές αγορές. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι οι μεταφορές των παράτυπων φορτίων πραγματοποιούνται κοντά στις ακτές της χώρας.

Σε διεθνές επίπεδο, ο σκιώδης στόλος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τα κράτη της Δύσης, καθώς επιτρέπει στις ηγεσίες των ανταγωνιστικών τους χωρών να αποκομίζουν τεράστια κέρδη, τα οποία στη συνέχεια ξεπλένουν μέσω διαφόρων φορολογικών παραδείσων. Μία σειρά πρόσφατων ερευνών είχαν ρίξει φως στα περίπλοκα διεθνή δίκτυα που σχηματίζονται για να εξυπηρετούν το λαθρεμπόριο ορυκτών καυσίμων και τα οποία περιλαμβάνουν δεκάδες εταιρείες και τάνκερ φαντάσματα.