Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Ουσάκοφ επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν και ο Πρόεδρος Ερντογάν θα έχουν διμερή συνάντηση στο Καζάν, με κύριο άξονα τον προγραμματισμένο κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Πριν από περίπου 10 ημέρες ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι η Τουρκία αναμένει «συγκεκριμένες εξελίξεις» σχετικά με το προγραμματισμένο έργο περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες.
Το 2022, η Ρωσία πρότεινε τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία για να αντικαταστήσει τις χαμένες πωλήσεις στην Ευρώπη. Μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αγίας Πετρούπολης, ο Μπαυρακτάρ τόνισε τη στρατηγική θέση της Τουρκίας ως κόμβου διανομής φυσικού αερίου, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή και χωρητικότητά της.
Οι τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης της Τουρκίας της επιτρέπουν να προμηθεύεται επιπλέον 20-25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από διάφορους προμηθευτές, είπε ο υπουργός. Επί του παρόντος, η Τουρκία έχει χωρητικότητα εισροής 80 δισεκατομμυρίων-85 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ η εγχώρια κατανάλωση είναι περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό αφήνει ένα σημαντικό α σημαντική περίσσεια φυσικού αερίου διαθέσιμη για εμπόριο. «Έχουμε ένα σημαντικό ποσό πλεονάζουσας χωρητικότητας φυσικού αερίου που μπορεί να διαπραγματευτεί», δήλωσε ο Bayraktar, προσθέτοντας ότι η Τουρκία συνεργάζεται στενά με τη ρωσική Gazprom για το έργο. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, το κέντρο φυσικού αερίου θα εγκατασταθεί στο Οικονομικό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Το έργο είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Τουρκίας να εδραιωθεί ως βασικός ενεργειακός παίκτης στην περιοχή, διευκολύνοντας τις ροές φυσικού αερίου από διάφορους προμηθευτές τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Διαθέτει ήδη μια εκτεταμένη υποδομή που περιλαμβάνει αγωγούς φυσικού αερίου, τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πλωτές μονάδες αποθήκευσης επαναεριοποίησης, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και αγορά ανταλλαγής αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία προμηθεύει σήμερα αέριο στην Τουρκία μέσω των αγωγών Blue Stream και TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ο TurkStream, ο οποίος επιτρέπει στη Μόσχα να παρακάμψει την Ουκρανία ως οδό διαμετακόμισης προς την Ευρώπη, φιλοδοξεί για περαιτέρω εξαγωγές στη νότια και ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Ρουμανίας και της Σερβίας. Έχει ετήσια χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και αποτελείται από δύο υπεράκτιες γραμμές μήκους 930 χιλιομέτρων και δύο ξεχωριστές χερσαίες γραμμές μήκους 142 και 70 χιλιομέτρων. Η Τουρκία εκτιμά ότι θα ήταν επίσης δυνατό να συμπεριληφθεί στον προτεινόμενο κόμβο ο αγωγός φυσικού αερίου Trans Anatolian (TANAP), ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στα τουρκικά σύνορα.
Η Πλατφόρμα Πυρηνικής Ενέργειας
Και δεν είναι μόνο τo ενεργειακό έργο Ρωσίας-Τουρκίας που βρίσκεται στην ατζέντα των BRICS. Το Επιχειρηματικό Φόρουμ BRICS+ που προηγήθηκε της Συνόδου ασχολήθηκε με την συνεργασία των μελών της Ομάδας (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αίγυπτος, την Αιθιοπία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Σαουδική Αραβία) στον τομέα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής τεχνολογίας. Ο Alexey Likhachev, γενικός διευθυντής της Rosatom, δήλωσε ενδεικτικά ότι σχεδόν όλα τα μέλη του οργανισμού υλοποιούν έργα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας: "Σήμερα, πολλά μέλη των BRICS είναι οι τεχνολογικοί οδηγοί της διεθνούς πυρηνικής αγοράς. Η κοινή εμπειρία μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί και να αναπαραχθεί. Ως εκ τούτου, προτείνουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο πλαίσιο της πυρηνικής πλατφόρμας BRICS, μιας εθελοντικής συμμαχίας εταιρειών, επαγγελματικών πυρηνικών κοινοτήτων και ΜΚΟ που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή πυρηνικών τεχνολογιών».Οι χώρες μέλη του BRICS διαθέτουν επί του παρόντος 390 GWe λειτουργικών μονάδων πυρηνικής ενέργειας με άλλα 66 MWe υπό κατασκευή. Ένας από τους στόχους της πλατφόρμας είναι να βοηθήσει τις εταιρείες, εάν απαιτείται, να πείσουν τις κυβερνήσεις τους να δουν την πυρηνική ενέργεια ως καθαρή πηγή ενέργειας, καθώς και να αλληλοβοηθηθούν στην αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων που ενδέχεται να παρεμποδίζουν τα έργα πυρηνικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Likhachev είπε στους δημοσιογράφους ότι η διαδικασία νομικής επισημοποίησης της Πλατφόρμας Πυρηνικής Ενέργειας είχε ξεκινήσει και ότι ο κύριος στόχος της ήταν η ανάπτυξη και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με την ενεργειακή και μη ενεργειακή χρήση πυρηνικών τεχνολογιών για ειρηνικούς σκοπούς στις αγορές BRICS και BRICS+ και η ανάπτυξη μηχανισμών κινήτρων και μοντέλων υλοποίησης έργων στις χώρες μέλη. Ανέφερε ότι η πλατφόρμα προορίζεται για εταιρείες, πυρηνικούς σταθμούς και οργανισμούς - « που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τομέα της πυρηνικής ενέργειας»- και το σχέδιο είχε υποστηριχθεί ομόφωνα. Ο Orpet Peixoto, αντιπρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ένωσης για την Ανάπτυξη της Πυρηνικής Βιομηχανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο στον σχηματισμό της Πλατφόρμας. «Πιστεύω ότι θα αποδειχθεί καρποφόρα για τις χώρες BRICS και τα συνδεδεμένα κράτη μέλη της BRICS ... είμαστε μια από τις πολύ λίγες χώρες στον κόσμο με όλα τα στοιχεία του κύκλου πυρηνικού καυσίμου, αλλά χρειαζόμαστε υποστήριξη, χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τα αποκτήσουμε μέσω της συνεργασίας με τις χώρες BRICS. Η Βραζιλία έχει πολλά να κερδίσει από τη συνεργασία εντός της πλατφόρμας».
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ των BRICS υποστήριξε ότι τα μέλη της BRICS έχουν πλέον μεγαλύτερο μερίδιο στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από τα μέλη της G7, λέγοντας ότι τα μέλη της είναι «στην πραγματικότητα οι μοχλοί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης» και με η ανάπτυξη «καναλιών επικοινωνίας, τεχνολογικών και εκπαιδευτικών προτύπων, χρηματοπιστωτικών συστημάτων, μέσων πληρωμών και, φυσικά, μηχανισμών για βιώσιμες, μακροπρόθεσμες επενδύσεις ... η οικονομική ανάπτυξη των μελών των BRICS στο μέλλον θα εξαρτάται όλο και λιγότερο από εξωτερική επιρροή ή παρέμβαση».