Σκυλακάκης στην Βουλή: Υποκριτική η Στάση της Αντιπολίτευσης για τις ΑΠΕ και την Ενέργεια

Σκυλακάκης στην Βουλή: Υποκριτική η Στάση της Αντιπολίτευσης για τις ΑΠΕ και την Ενέργεια
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 23 Οκτωβρίου 2024 - 12:50

Έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και την εκτίμηση ότι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα καθορίσουν τις τιμές της ενέργειας και την πορεία της πράσινης μετάβασης έκανε χθες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για την Πράσινη Μετάβαση. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο, «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης

αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Το τί θα γίνει στις αμερικανικές εκλογές σε δύο εβδομάδες, θα παίξει ρόλο στο πώς θα εξελιχθούν οι τιμές και όλα τα υπόλοιπα πράγματα, οι ταχύτητες της πράσινης μετάβασης, πάρα πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν».

Ο Υπουργός ΠΕΝ, επεσήμανε ότι σε αυτό το βίαια, όπως το χαρακτήρισε, μεταλλασσόμενο περιβάλλον που ζούμε, με δύο πολέμους στα τελευταία τρία χρόνια, χρειάζεται να γίνουμε ευέλικτοι και σώφρονες. Πρόσθεσε δε ότι σε μία δημοκρατία είναι πιθανό όλοι να κυβερνήσουν και επομένως είναι ανάγκη να είμαστε υπεύθυνοι για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε αυτά τα μεγάλα θέματα, για να τονίσει ότι ο πόλεμος κατά των ΑΠΕ είναι λάθος πόλεμος.

«Τις ΑΠΕ, άμα δεν τις καταπολεμήσετε όλοι με το πάθος που τις καταπολεμάτε όλο αυτόν τον καιρό, για το πού θα τις βάλουμε, στο τέλος το μόνο μέρος που θα βάλουμε τις ΑΠΕ στην Ελλάδα θα είναι στο κεφάλι μου! Δεν θα υπάρχει πουθενά αλλού για να τις βάλουμε, διότι όλοι θεωρούν ότι το μέρος που βρίσκονται είναι ιερό» είπε χαρακτηριστικά. 

« Άλλο τρόπο δεν έχω, εκτός και αν έρθετε και μου πείτε θα βάλουμε πυρηνικά στη χώρα, πράγμα το οποίο δεν έχω ακούσει κάποιον να το προτείνει και είναι μία άλλη συζήτηση», τόνισε. 

«Εξαιρώντας το ΠΑΣΟΚ, η Αντιπολίτευση με τον ένα ή άλλο τρόπο καταφέρεται κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Άκουσα και μάλλον εξωτικά πράγματα, ότι αυξάνεται η θερμοκρασία του εδάφους λόγω των ανεμογεννητριών. Όλα αυτά για τις ΑΠΕ, υποκρύπτουν υποκρισία. Υπάρχει μία νοσταλγία για την παλιά «καλή εποχή», σε εισαγωγικά όμως, γιατί το 2015, και το 2016 και το 2017 είχαμε υψηλότερες τιμές χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Μπορεί να σας δυσαρεστούν τα στοιχεία, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Την περίοδο δε, από το 2015 μέχρι το 2019, υπήρχε το απόλυτο πάγωμα στις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ελάχιστες πραγματοποιήθηκαν και η τεράστια αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, για την οποία μας κατηγορείται έρχεται τώρα, αυτά τα χρόνια. Και είμαστε υπερήφανοι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα για την τηλεθέρμανση. Παρακολουθούσατε να έρχεται η απολιγνιτοποίηση, δεν κάνατε απολύτως τίποτα και φτάσαμε το 2020 με μηδέν προετοιμασία για την τηλεθέρμανση. Οι τηλεθερμάνσεις δεν παράγονται πατώντας ένα κουμπί για να φτιάξεις μια μονάδα, ένα καινούργιο δίκτυο. Οι θερμολέβητες που μπήκαν ήταν ακραία επιλογή γιατί δεν είχε γίνει η παραμικρή προετοιμασία. Οι λιγνίτες σήμερα είναι η ακριβότερη ενέργεια», είπε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε:

«Σας άκουσα να λέτε ότι νομοθετούμε για τους μεγάλους ομίλους αφήνοντας εκτός τους μικρούς. Σοβαρολογείτε; Πόσα φωτοβολταϊκά έχει ο ΔΕΔΔΗΕ και άλλες μονάδες μικρές; Οκτώ γιγαβάτ. Έχουμε 11.000 μικρούς παραγωγούς και έχουν πάνω από 50% της αγοράς των ΑΠΕ αυτή τη στιγμή. Έχουμε τεράστιο κομμάτι μικρών. Αλλά το ερώτημα που κανείς δεν ενδιαφέρεται από την Αντιπολίτευση να απαντήσει, είναι τι λέει ο καταναλωτής για όλα αυτά».

«Τις ΑΠΕ τις βάζουμε όχι για τους επενδυτές, μικρούς ή μεγάλους. Τις βάζουμε για τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από ότι το 2019, γιατί έχουν τριπλασιαστεί οι ρύποι, και το σύστημα το οποίο παραλάβαμε είχε κατά βάση το φυσικό αέριο. Είχαμε, όταν παραλάβαμε, ελάχιστες ΑΠΕ, πολύ φυσικό αέριο και λιγνίτες σε αποδρομή. Είχαν τριπλασιαστεί οι ρύποι και διπλασιαστεί η τιμή του φυσικού αερίου. Εμείς διαχειριζόμαστε αυτό το σύστημα. Μας κατηγορείται γιατί βάζουμε μαζικά ΑΠΕ, μας κατηγορείτε για την αποθήκευση. Οι διαγωνισμοί αποθήκευσης που έχουν ήδη γίνει είναι εξαιρετικά επιτυχημένοι. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι καταργούμε τώρα τις επιδοτήσεις για αποθήκευση, αυτό κάνει το νομοσχέδιο, και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους όσους το επιθυμούν να βάλουν μπαταρίες και θα δούμε την ανταπόκριση», συμπλήρωσε.

Ακόμη, σχολίασε τη χρησιμότητα και δυναμική άλλων πηγών ενέργειας, και υποστήριξε ότι η γεωθερμία είναι τοπική και ακόμη μη ανταγωνιστική και συνέχισε: «Άλλο τρόπο δεν έχω, εκτός αν έρθετε και μου πείτε να βάλουμε πυρηνικά στη χώρα, πράγμα το οποίο δεν έχω ακούσει κάποιον να το προτείνει και είναι μια άλλη συζήτηση» είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι οι ΑΠΕ θα κάνουν την Ελλάδα ενεργειακά ανεξάρτητη, για να σημειώσει  ότι είναι απείρως καλύτερες και από περιβαλλοντικής άποψης από τα καύσιμα  που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε και για να καταναλώσουμε ενέργεια έως τώρα. «Δεν γίνεται να θέλουμε την Πράσινη Μετάβαση χωρίς ανεμογεννήτριες και χωρίς φωτοβολταϊκά» είπε χαρακτηριστικά.



Όσον αφορά στα υδροηλεκτρικά υποστήριξε ότι θεωρούνται πολύτιμα για την πορεία της χώρας προς το net zero και εξήγησε ότι τόσο τα μεγάλα, όσο και τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα είναι «υπερπολύτιμα» στο νέο ενεργειακό σύστημα και ότι προτίθεται να κάνει ό,τι μπορεί για να τα προωθήσει. 

«Η Μεσοχώρα θα προχωρήσει και φέραμε νομίζω και σχετικές διατάξεις πριν από κάποιο καιρό στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε για να επισημάνει ότι η ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών εξαρτάται από τον όγκο των νερών κάτι που αποτελεί θεμελιώδες πρόβλημα, επειδή, όπως υποστήριξε, «πρέπει να έχουμε νερό και δεν ξέρουμε με το σημερινό κλίμα, το καινούργιο κλίμα, πόσο νερό θα έχουμε, πού θα το έχουμε και πότε θα το έχουμε.»

Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία των υδροηλεκτρικών συν τα υδροηλεκτρικά σήμερα έχουν αφάνταστα πιο δύσκολες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε σχέση με τη δεκαετία του ‘60 που έγιναν και τα καλύτερα σημεία τα έχουμε ήδη πάρει. Συν ότι χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις, συνεπώς πρέπει να βρεις επενδυτές που να θέλουν να κάνουν επενδύσεις 60-80 ετών.»

Ο Υπουργός ΠΕΝ δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, λέγοντας πως αποτελούν προτεραιότητα, ενώ είπε ότι η Ελλάδα παραμένει μια ακριβή αγορά στον ηλεκτρισμό λόγω της υπέρμετρης συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μείγμα παραγωγής, για να σημειώσει ότι προβλέπεται ο περιορισμός της χρήσης του στις δεκαετίες που έρχονται.

Όσον αφορά στον λιγνίτη είπε ότι είναι η ακριβότερη πηγή ενέργειας καθώς και ότι η το κόστος παραγωγής στην νεότερη μονάδα του συστήματος ξεκινά από τα 140 ευρώ/MWh, γι΄αυτό, όπως τόνισε, θα κλείσει επειδή είναι μονάδα βάσης και πρέπει να είναι μονίμως σε λειτουργία.

Είπε ακόμη ότι οι παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες κοστίζουν μεταξύ 220-230/MWh για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι λιγνίτες δεν μπορούν να αποτελούν εναλλακτική επιλογή. «Είναι ένα βάρος αναγκαίο το οποίο έχουμε, μέχρι να κλείσουν. Θα κλείσει κάποια στιγμή η Πτολεμαΐδα 5 η πιο σύγχρονη μονάδα, διότι δεν είναι ανταγωνιστική. Ξέραμε ότι δεν είναι ανταγωνιστική με βάση τους ρύπους, το ξέραμε ότι δεν θα είναι ανταγωνιστική», επανέλαβε. 

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα των αποβλήτων και επεσήμανε ότι  διαχρονικά η χώρα μας έχει πολύ μεγάλες αδυναμίες.

«Να θυμίσω το τεράστιο θέμα των χωματερών. Όταν ήρθαμε στην εξουσία είχαμε 65 περιπτώσεις για τις οποίες είχαν επιβληθεί από την ΕΕ και πρόστιμα. Είχαμε τεράστια καθυστέρηση στις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων -που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι- και της ανακύκλωσης. Και στα δύο έχουμε κάνει μία σαφή πρόοδο, ενώ σε ότι αφορά τους ΧΑΔΑ, από τους 65 που είχαμε σήμερα είναι μόλις 20», είπε.

Ακόμη, εστίασε στις αλλαγές που έχουν γίνει στο θέμα και επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμόζεται κατά το δυνατόν ο κανόνας, ο ρυπαίνων πληρώνει, που είναι ο βασικός κανόνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να τονίσει ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Έφερε δε ως παράδειγμα την κατάσταση στον Νομό Ηλείας:

«Στην Ηλεία, για δύο χρόνια ήταν τα απορρίμματα-σκουπίδια στους δρόμους, και δεν υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη ώστε κάποιος να πάει να τα μαζέψει. Αυτή τη νομοθετική πρόβλεψη βάζουμε σήμερα. Όταν μάλιστα είχαμε αντίστοιχο πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια, που ήταν μεικτή η ευθύνη από την περιφέρεια σε ένα κομμάτι των δήμων, υπήρχε μια απαίτηση από την κοινωνία το κεντρικό κράτος να παρέμβει. Διότι μπορεί πράγματι οι πόροι και οι νομοθετικές δυνατότητες και οι υπηρεσιακές δυνατότητες μιας τοπικής αυτοδιοίκησης να μην επαρκούν ή να υπάρξει μία θεσμική αποτυχία. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που κάνουμε αυτό το άρθρο και νομίζω θετικά θα εφαρμοστεί» είπε.