Νίκος Τσάφος: Ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κεντρικός Ομιλητής σε Ημερίδα για την Πυρηνική Ενέργεια στην Ελλάδα

Νίκος Τσάφος: Ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κεντρικός Ομιλητής σε Ημερίδα για την Πυρηνική Ενέργεια στην Ελλάδα
energia.gr
Τετ, 23 Οκτωβρίου 2024 - 19:07

Το πρόσωπο που βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας με τίτλο «Προοπτική Χρήσης της Πυρηνικής Ενέργειας στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ήταν αναμφίβολα ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα ενέργειας. κ. Νίκος Τσάφος. Στο Workshop, που διοργάνωσε η Athlos Energy, η πρώτη ελληνική startup στον χώρο της πυρηνικής βιομηχανίας, η «πυρηνική επιλογή» δεν εντάσσεται στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο κ. Τσάφος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η «πυρηνική επιλογή» δεν εντάσσεται στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία παρακολουθεί στενά, όπως οφείλει, τις διεθνείς εξελίξεις και στον τομέα αυτό

Ειδικότερα, αναφερόμενος στους λεγόμενους «μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες» (Small Modular Reactors – SMR), γνωστούς και ως «αντιδραστήρες τσέπης», ο κ. Τσάφος δήλωσε: «Όταν κοιτάζω τον χάρτη της πυρηνικής ενέργειας ανά τον κόσμο, δεν βλέπω μεγάλο αριθμό από success stories. Η Κίνα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, αλλά εστιάζει στην ανάπτυξη αντιδραστήρων στο εσωτερικό της, η Ρωσία ακολουθεί έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη, αξιοσημείωτα είναι τα βήματα των Εμιράτων στην κατασκευή αντιδραστήρων, ωστόσο κοιτάζοντας την ευρύτερη περιοχή μας, δεν βλέπω παρά συμβατικά προγράμματα με κόστη τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό».


To who is who του κ. Νίκου Τσάφου

Ο Νίκος Τσάφος, κάτοχος της έδρας James Schlesinger για την Ενέργεια και τη Γεωπολιτική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον (CSIS) έχει τεράστια εμπειρία σε θέματα ενέργειας. Στο πλαίσιο της εμπειρίας του, έχει συνεργαστεί με πάνω από εκατό εταιρείες, οικονομικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις σε πάνω από 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με εξειδίκευση σε θέματα στρατηγικής, εισόδου σε αγορές χωρών, ανάπτυξης πρότζεκτ και εμπορίας αερίου και LNG και σε μερικά από τα πιο περίπλοκα ενεργειακά έργα στον κόσμο.

Ο κ. Τσάφος είναι πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της Enalytica, της εταιρείας την οποία ίδρυσε (μαζί με τον Janak Mayer) το 2014, με έδρα την Ουάσινγκτον και η οποία, όπως τονίζει, φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η ενεργειακή βιομηχανία εντοπίζει και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες. Πριν την ίδρυση της Enalytica, ο κ. Τσάφος εργάστηκε επί επτάμιση χρόνια στην PFC Energy, με αρμοδιότητα την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, ενώ ήταν επικεφαλής και του τμήματος ερευνών για θέματα παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου της ίδιας εταιρείας.

Έχει υπηρετήσει στην Ελληνική Αεροπορία και πριν την στρατιωτική του θητεία είχε ασχοληθεί με τον κλάδο των επενδύσεων ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών σε κινεζικά ναυπηγεία.

Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για την ενέργεια σε μέσα όπως το Foreign Affairs, το National Interest , το EURACTIV, την Καθημερινή κ.α.. Επίσης, είναι τακτικός σχολιαστής επικαιρότητας: έχει αναφερθεί στους New York Times, The Financial Times, The Economist, The Wall Street Journal, The Washington Post και στο Bloomberg και έχει εμφανιστεί στα CNN, NBC, BBC. , NPR, Al Jazeera κ.α. Έχει, επίσης, συγγράψει πολλά άρθρα σχετικά με την ελληνική κρίση: το blog που διατηρούσε από το 2010 ως το 2013 είχε καταχωρηθεί ως ένα από τα Κορυφαία Ευρωπαϊκά Οικονομικά Blog (“ Europe’ s Top Economic Blogs”) από το έγκριτο περιοδικό Social Europe Journal, ενώ το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο του“ Beyond Debt: The Greek Crisis in Context”.

Από το 2016 έως το 2019, δίδαξε επίσης σε μεταπτυχιακό μάθημα για το φυσικό αέριο στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS).

Σπουδές

Ο κ. Νίκος Τσάφος είναι κάτοχος BA στις Διεθνείς Σχέσεις και στα Οικονομικά από το Boston University και MA στις Διεθνείς Σχέσεις από το Johns Hopkins School of Advanced International Studies ( SAIS), ενώ είναι Professorial Lecturer στο Πρόγραμμα του SAIS για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τους Φυσικούς Πόρους