Αλλαγή σκηνικού αναμένεται το επόμενο διάστημα με τη   διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος να κινείται πτωτικά. Άλλωστε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε χθες, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ότι  «αυτήν τη στιγμή έχουμε μια ζήτηση μεταξύ 4 GW (γιγαβάτ) και 10,5 GW, κάτι που παίζει ανάλογα με την εποχή, με τη μέση τιμή να είναι στα 6 GW. Υπάρχει ωχαμηλότερη ζήτηση το φθινόπωρο, λίγο παραπάνω τον χειμώνα και πολλή το καλοκαίρι». Σύμφωνα με τον ίδιο αυτήν τη στιγμή είναι εγκατεστημένα

8 GW φωτοβολταϊκά πάρκα και 5 GW αιολικά πάρκα και μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένονται 13 GW φωτοβολταϊκά και 7 GW αιολικά, μια τεράστια προσθήκη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δημιουργώντας υπερβάλλουσα προσφορά που θα ρίξει τις τιμές.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι τιμές στο φυσικό αέριο σήμερα είναι διπλάσιες από ό,τι ήταν το 2019, ενώ οι τιμές των ρύπων που επίσης επηρεάζει τις τιμές, βρίσκονται σε τριπλάσια επίπεδα. «Αυτήν τη στιγμή η αποθήκευση είναι πάρα πολύ λίγη, έχουμε όμως ένα μεγάλο έργο στην Αμφιλοχία που είναι σε εξέλιξη με 600 GW αποθήκευση με αντλησιοταμίευση, καθώς και δυο διαγωνισμούς για έργα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες που πέτυχαν.

Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο απελευθερώνουμε πλήρως την αποθήκευση ενέργειας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους παραγωγούς έχουν φωτοβολταϊκά από το 2019 και μετά, να βάλουν μια μπαταρία, αποφεύγοντας τις περικοπές», υπογράμμισε ο υπουργός.

Τέλος, προέβλεψε ότι οι λογαριασμοί θα είναι παγίως φθηνότεροι το φθινόπωρο και την άνοιξη, θα ανεβαίνουν το καλοκαίρι και θα ξαναπέφτουν. «Συνολικά θα υπάρχει μια πτώση που όσο προστίθεται οι Ανανεώσιμες Πηγές θα πέφτει. Προβλέπω κατάρρευση στις τιμές του αερίου, σταδιακά αυτήν τη χρονιά», κατέληξε.

Γενικότερα, η αγορά εκτιμά ότι εάν δεν υπάρξει κάποιο σοβαρό γεωπολιτικό γεγονός που θα  διαταράξει τις αγορές δεν θα δούμε άμεσα άνοδο των τιμών.  Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί από τη ΡΑΑΕΥ σε διαβούλευση η εισήγησή της για τα πορτοκαλί τιμολόγια, τα οποία σε πρώτη φάση θα εφαρμοστούν σε επιχειρήσεις και στη συνέχεια στα νοικοκυριά.