Πώς η Αμερικανική Αλαζονεία Δημιούργησε το Ισχυρό Ιράν

Πώς η Αμερικανική Αλαζονεία Δημιούργησε το Ισχυρό Ιράν
του Κώστα Γρίβα*
Πεμ, 24 Οκτωβρίου 2024 - 09:17

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων (Isna) το Ιράν θα πραγματοποιήσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Σαουδική Αραβία στην Ερυθρά Θάλασσα, είδηση που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Ριάντ. Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός πρόεδρος βρίσκεται στο Καζάν της Ρωσίας, παρευρισκόμενος στην Σύνοδο των BRICS.

Στο δε μέτωπο με το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, θέλοντας να αποφύγουν κλιμάκωση του πολέμου, πιέζουν το Ισραήλ για “λελογισμένα” αντίποινα στην επίθεση που δέχτηκε με βαλλιστικούς πυραύλους, όπως ακριβώς είχαν πράξει και στην πρώτη επίθεση του Ιράν τον περασμένο Απρίλιο (όπου όντως τα ισραηλινά αντίποινα που ακολούθησαν τότε ήταν λελογισμένα). Βλέπουμε πως οι ΗΠΑ υπολογίζουν το Ιράν ως μία περιφερειακή δύναμη.

Να θυμηθούμε πως και η κυβέρνηση Τραμπ – αν και είχε πραγματοποιήσει το πιο σημαντικό πλήγμα έναντι του Ιράν, σκοτώνοντας τον χαρισματικό στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί – εντούτοις είχε και η ίδια φροντίσει να αποφύγει έναν ανοιχτό πόλεμο με το Ιράν, παραβλέποντας τα ιρανικά πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ που ακολούθησαν ως αντίποινα για την εξόντωση του Σολεϊμανί.

 

*Η συνέχεια τοθ αρθρου στο slpress εδώ