Ωστόσο, η ανάπτυξη μίας νέας παγκόσμιας αγοράς πιστώσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο COP29, θα μπορούσε να δώσει μία νέα ευκαιρία σε αυτές τις λιγότερο ελκυστικές πιστώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι πωλήσεις πιστώσεων άνθρακα μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 10% το 2023. Η οξύτερη μείωση (29%) καταγράφηκε στις πιστώσεις άνθρακα που σχετίζονται με την κατασκευή έργων ΑΠΕ. Η βασική αιτία είναι το χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τις αιολικές, ηλιακές, και υδροηλεκτρικές μονάδες, επιταχύνοντας την ανάπτυξή τους ασχέτως της πρόσθετης χρηματοδότησης που προέρχεται από τις πιστώσεις. Με άλλα λόγια, η αγορά αυτών των πιστώσεων δεν βοηθά ουσιαστικά στη μείωση των ρύπων.
Οι πωλήσεις πιστώσεων άνθρακα βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Πηγή: Bloomberg
Πέραν αυτού, μία σειρά εξελίξεων έχει θέσει υπό θεσμική αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των πιστώσεων άνθρακα. Τον Αύγουστο, το Συμβούλιο Ακεραιότητας για την Εθελοντική Αγορά Άνθρακα (Integrity Council for the Voluntary Carbon Market/ ICVCM) ανακοίνωσε πως το 32% της συνολικής αγοράς, το οποίο συνδέεται με τις ΑΠΕ, δεν μπορεί να αξιολογηθεί με επιστημονικά έγκυρο τρόπο. Ως εκ τούτου, σχεδόν το ένα τρίτο της αγοράς χαρακτηρίστηκε ως “σκουπίδια”.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, οι αρχές της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι πιστώσεις άνθρακα με αξία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που συνδέονται με έργα στην Κίνα δεν είναι έγκυρες. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν έρευνες σε 21 έργα, εντοπίζοντας πολλές παρατυπίες σε νομικό και τεχνικό επίπεδο. Κατόπιν αυτού, οι πιστώσεις αυτές επίσης έχασαν την αξία τους.
Οι υποθέσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις πιέσεις από πολλούς περιβαλλοντικούς αναλυτές, έχουν οδηγήσει αρκετές μεγάλες εταιρείες να μειώσουν ή να σταματήσουν εντελώς τις αγορές πιστώσεων. Εντούτοις, υπάρχουν πολλές άλλες επιχειρήσεις που αναμένουν το νέο πλαίσιο αγοράς πιστώσεων που θα προκύψει από το COP29. Παράλληλα, ορισμένες εταιρείες που έχουν ήδη αναπτύξει το χαρτοφυλάκιό τους με πιστώσεις, δηλώνουν αποφασισμένες να διατηρήσουν όσες έχουν αγοράσει.
Από την άλλη πλευρά, ένα νέο εργαλείο φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επενδυτών. Ο λόγος για την απομάκρυνση άνθρακα, η οποία μπορεί με μετρήσιμο τρόπο να δεσμεύσει τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα και να τον αποθηκεύσει σε υπόγειες εγκαταστάσεις. Αναμενόμενα, τα έργα Δέσμευσης, Αξιοποίησης, και Αποθήκευσης Άνθρακα (Carbon, capture utilization, and storage/ CCUS) καθίστανται όλο και πιο γοητευτικά για πολλές μεγάλες εταιρείες.