Οι Χώρες του Νότου θα Στηρίξουν τη Ζήτηση Πετρελαίου τις Επόμενες Δεκαετίες

Οι Χώρες του Νότου θα Στηρίξουν τη Ζήτηση Πετρελαίου τις Επόμενες Δεκαετίες
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Παρ, 25 Οκτωβρίου 2024 - 08:00

«Αρκετά» αισιόδοξος για τη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα, μετά την εφαρμογή από το Πεκίνο σειράς μέτρων αναθέρμανσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser. Μιλώντας σε συνέδριο στην Σιγκαπούρη είπε πως παρατηρείται μεγαλύτερη ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα και νάφθα, ειδικά για έργα μετατροπής υγρών σε χημικά και πρόσθεσε ότι πολλά από αυτά συμβαίνουν στην Κίνα κυρίως λόγω της αύξησης των αναγκών για χημικά προϊόντα  που είναι απαραίτητα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης 

και για τους ηλιακούς συλλέκτες και μίλησε για μια τεράστια ανάπτυξη που γίνεται στην αχανή ασιατική χώρα.

Η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και είναι, ταυτόχρονα, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου, είναι και ο μεγαλύτερος πελάτης της Aramco. Ο κ. Nasser σημείωσε ότι η Aramco σχεδιάζει να αυξήσει την ικανότητα μετατροπής υγρών σε χημικά στα 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να κατευθύνεται στις κινεζικές αγορές.

«Η Κίνα είναι μια μεγάλη αγορά. Επενδύουμε μαζί με τους εταίρους μας», είπε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του έχει αυξήσει τις επενδύσεις στην Κίνα.

Σημείωσε επίσης ότι η ζήτηση αεροπορικών καυσίμων αποτελεί «φωτεινό σημείο» στη χώρα.

Επίσης, ο ισχυρός άνδρας της Aramco επεσήμανε ότι η ενεργειακή μετάβαση της Ασίας πραγματοποιείται με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί και υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, ο Νότος θα ζητά ολοένα και περισσότερο πετρέλαιο, καθώς το βιοτικό επίπεδο θα αυξάνεται.

«Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι, ακόμη και όταν η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου σταματήσει κάποια στιγμή, δεν αναμένεται απότομη πτώση της συνολικής ζήτησης, και αυτό το στάδιο είναι πιθανό να διαρκέσει επί μακρόν», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε, ρεαλιστικά, θα εξακολουθήσουν να απαιτούνται περισσότερα από 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2050», τόνισε για να προσθέσει: «Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνους που προβλέπουν ότι η ζήτηση θα υποχωρήσει, ή πρέπει να υποχωρήσει σε μόλις 25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, έως εκείνο το έτος. Η έλλειψη 75 εκατομμυρίων βαρελιών σε ημερήσια βάση θα απόβαινε καταστροφική για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευμάρεια», προειδοποίησε ο κ. Nasser.

Είπε ότι κατά τη γνώμη του, οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα μείγμα ενεργειακών πηγών που θα τις ωθεί πιο κοντά στις κλιματικές τους φιλοδοξίες, κάνοντας έμμεση νύξη στην πρόσφατη έκθεση του ΙΕΑ που ανέφερε ότι η ζήτηση αργού πετρελαίου θα μπορούσε να διολισθήσει έως το τέλος της δεκαετίας, λόγω της έλευσης της «Εποχής της Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, παρά τις προβλέψεις για απότομη και ξαφνική πτώση της παγκόσμιας ζήτησης αργού πετρελαίου, αυτό δεν συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, τα ορυκτά καύσιμα, ιδίως το φυσικό αέριο, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την παγκόσμια οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες, τόνισε.