Όχι, προς Θεού, Πυρηνική Ενέργεια...

Όχι, προς Θεού, Πυρηνική Ενέργεια...
του Δημήτρη Γ. Παπαδοκωστόπουλου
Παρ, 25 Οκτωβρίου 2024 - 18:31

Είμαστε χώρα ενεργειακά εξαρτημένη, είπε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, επαναλαμβάνοντας μια δυσάρεστη αλήθεια. Θέλουμε φτηνό ρεύμα, αλλά δεν θέλουμε αιολικά και ηλιακά πάνελ, γιατί προσβάλλουν την αισθητική μας ή την οικολογική μας συνείδηση... Και, προς Θεού, κουβέντα για πυρηνική ενέργεια (ίσως την πιο οικολογική και καθαρή απ’ όλες), καθώς όσες φορές έγινε στην Ελλάδα προσπάθεια να περάσει στην κοινή γνώμη, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις και φόβος πολιτικής αστάθειας

Εσχάτως κάτι έχει αρχίσει να ψελλίζει η κυβέρνηση και, όπως είπε προχθές σε ημερίδα στην Ελβετία ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος, η ενδεχόμενη «πυρηνική συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση του συστήματος και παραμένει στο προσκήνιο».

Οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας για πολλά χρόνια ανέφεραν ως αποτρεπτικό το σεισμογενές του χώρου, τα πιθανά ατυχήματα και άλλα πολλά. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, όλες οι χώρες στη γειτονιά μας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία) είτε έχουν εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είτε προωθούν αντίστοιχα σχέδια. Στη Γαλλία το 2023 η ηλεκτρική ενέργεια ήταν κατά 80% από τα πυρηνικά εργοστάσια χωρίς ποτέ να υπάρξει ατύχημα.

Σε άλλη ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων παρατέθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις. Ο Αν. Θάνος της Energy Consultunt από τις ΗΠΑ, επισκοπώντας τις σημερινές πηγές ενέργειας, ανέφερε: «Στόχος όλων είναι η παραγωγή χαμηλού κόστους ενέργειας. Χρειάζεται ποικιλία ενεργειακών πηγών. Το φυσικό αέριο είναι ένα μέρος της λύσης. Οι ΑΠΕ είναι ένα άλλο μέρος, και αυτές οι πηγές ανταγωνίζονται. Οι ΑΠΕ έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δεν παράγουν ενέργεια με σταθερό τρόπο. Η αιολική χρειάζεται 400 φορές μεγαλύτερη έκταση σε σύγκριση με μία μονάδα φυσικού αερίου, ενώ η ηλιακή 160 φορές την αντίστοιχη έκταση για να παράγουν την ίδια ποσότητα ενέργειας. Και μετά χρειάζονται μπαταρίες, νέες συνδέσεις, περιφράξεις κ.λπ.».

Για το ίδιο θέμα ο Αλέξανδρος Χροναίος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την Υπολογιστική Μοντελοποίηση, τόνισε: «Είναι θέμα επιβίωσης του δικτύου και της χώρας να προχωρήσουμε σε νέες τεχνολογίες. Έχουμε καθυστερήσει 20 χρόνια να φτιάξουμε μια νέα γενιά πυρηνικών μηχανικών, να χτίσουμε τις υποδομές που χρειάζονται. Τώρα μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία (και σπάνια δίνονται δεύτερες ευκαιρίες, έχουν περάσει 60 χρόνια από την πρώτη), όπου όλα τα έθνη είναι περίπου στην ίδια αφετηρία».

Λύσεις και μέτρα προστασίας υπάρχουν και όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")