Οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ θα αποτελέσουν μια σύγκρουση οραμάτων που θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία για τα επόμενα χρόνια. Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν παρακάμψει το πώς θα χειριστούν κομβικά ζητήματα για σημαντικούς κλάδους, όπως η τεχνολογία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σαφείς επιχειρηματικές συνέπειες στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου και του Κογκρέσου

Οι παραγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου, και άνθρακα θα κερδίσουν από μια νίκη του Τραμπ με μυριάδες τρόπους και θα μπορούσαν να τα πάνε ακόμη καλύτερα αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν και τον έλεγχο του Κογκρέσου. Οι παραγωγοί καθαρής ενέργειας θα επωφεληθούν υπό τη Χάρις και τους Δημοκρατικούς, με την υπεράκτια αιολική ενέργεια να απειλείται ιδιαίτερα αν εκλεγεί ο Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να ανατρέψει την παύση που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στις νέες άδειες για την εξαγωγή LNG. Περισσότερα από δώδεκα έργα που κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του επερχόμενου έργου CP2 της Venture Global LNG στη Λουιζιάνα, περιμένουν για την αδειοδότησή τους. Περισσότερη εξαγωγική ικανότητα θα ενίσχυε τις τιμές και τον όγκο πωλήσεων για τους παραγωγούς φυσικού αερίου των ΗΠΑ, όπως προβλέπει η Energy Information Administration .

Ομοίως, ο Τραμπ λέει ότι θα «τερματίσει» τους κανονισμούς του Μπάιντεν που περιορίζουν τις εκπομπές CO2 από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα και φυσικό αέριο, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής περισσότερων μονάδων που καίνε ορυκτά καύσιμα. Τα μέτρα του Μπάιντεν για να αναγκαστούν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να δαπανήσουν περισσότερα ώστε να περιορίσουν τις εκπομπές μεθανίου που θερμαίνουν το κλίμα είναι επίσης ευάλωτα, και ο Τραμπ θα επιδιώξει να μειώσει το συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο των ενεργειακών εταιρειών, μειώνοντας το κόστος τους.

Ωστόσο, ο Τραμπ είναι απίθανο να πείσει τους Αμερικανούς πετρελαιοπαραγωγούς να «τρυπήσουν, μωρό μου, τρυπήσουν» και να κλιμακώσουν σημαντικά την παραγωγή. Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται ήδη σε επίπεδο ρεκόρ και οι επενδυτές θα αντισταθούν στις παρακλήσεις να δαπανήσουν χρήματα για να αντλήσουν περισσότερα σε βάρος των μερισμάτων και των επαναγορών μετοχών.

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έσπευσε να προωθήσει τη χρηματοδότηση από τον νόμο για το κλίμα που υπέγραψε, ο Τραμπ είναι πιθανό να προσπαθήσει να περιορίσει την εμβέλεια των επιδοτήσεων και των φορολογικών πιστώσεων του νόμου, ξαναγράφοντας τους ρυθμιστικούς κανόνες, δήλωσε ο Κέβιν Μπουκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ClearView Energy Partners στην Ουάσινγκτον.

Ο πρώην Πρόεδρος υπήρξε ιδιαίτερα εχθρικός προς την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Τα προτεινόμενα έργα κινδυνεύουν να μην λάβουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις και ακόμη και τα ήδη εγκεκριμένα έργα θα μπορούσαν να βρεθούν σε κίνδυνο.

 

(από Bloomberg)