Ο Τζέφρι Σακς για τον Πόλεμο στη Μ. Ανατολή και την Κρίση στην Ουκρανία (Video)

Ο Τζέφρι Σακς για τον Πόλεμο στη Μ. Ανατολή και την Κρίση στην Ουκρανία (Video)
energia.gr
Σαβ, 26 Οκτωβρίου 2024 - 18:07

O καθηγητής Οικονομικών πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζέφρι Σακς, μιλάει στην ΕΡΤ (εκπομπή "Επίλογος", 14-10-2024) και τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγιριάδη για τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή και την κρίση στην Ουκρανία, τον Covid, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική κρίση και τις εκλογές στις ΗΠΑ.

• Ο ρόλος των ΗΠΑ και η επιρροή του Ισραήλ:
o Ο καθηγητής Sachs αναφέρει ότι το Ισραήλ βασίζεται στη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και δεν μπορεί να δράσει χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
o Ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ επιδιώκει την παρέμβαση των ΗΠΑ σε συγκρούσεις, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση με τη συμμετοχή του Ιράν και της Ρωσίας.
• Κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης:
o Προειδοποιεί για τους κινδύνους κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής σύγκρουσης, λόγω της εμπλοκής των ΗΠΑ σε περιφερειακές διαμάχες.

  

2. Πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και λήψη αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής
• Άσχετη με την πολιτική σημασία των εκλογών:
o Ο καθηγητής Sachs ισχυρίζεται ότι οι αμερικανικές εκλογές έχουν μικρή επίδραση στην πολιτική της Μέσης Ανατολής λόγω της επιρροής του «βαθέος κράτους» (CIA, Πεντάγωνο και κατεστημένο ασφαλείας).
• Πολιτικό θέατρο:
o Ο ανταγωνισμός και των δύο αμερικανικών πολιτικών κομμάτων περιστρέφεται γύρω από το «ποιος αγαπάει περισσότερο το Ισραήλ», με τις αποφάσεις να κατευθύνονται από εδραιωμένους γραφειοκρατικούς και στρατιωτικούς θεσμούς και όχι από εκλεγμένους αξιωματούχους.
• Η παγκόσμια αφήγηση της Αμερικής:
o Επικρίνει τις ΗΠΑ για την προώθηση μιας απλουστευτικής κοσμοθεωρίας που αγνοεί τις πολύπλοκες διεθνείς δυναμικές, αντιμετωπίζοντας τον κόσμο ως αμερικανοκεντρικό, ενώ πλέον είναι πολυπολικός.
• Απάντηση στη Ρωσία και την Κίνα:
o Περιγράφει την αφήγηση των ΗΠΑ γύρω από τη Ρωσία και την Κίνα ως επικίνδυνα απλοϊκή, αγνοώντας τη δύναμη και τη στρατιωτική τους ικανότητα, ενώ περιμένει συμμόρφωση με την αμερικανική κυριαρχία.

3. Πολυπολικός κόσμος και ανάγκη για διπλωματία
• Αποδοχή ενός πολυπολικού κόσμου:
o Ο καθηγητής Sachs προτείνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχτούν ότι δεν κατέχουν πλέον μονομερή παγκόσμια ισχύ και πρέπει να εμπλέξουν άλλες δυνάμεις με διπλωματικό τρόπο.
• Διπλωματία έναντι επιθετικότητας:
o Υποστηρίζει την ώριμη διπλωματία, με σεβασμό των αμοιβαίων «κόκκινων γραμμών» για την αποφυγή κλιμάκωσης, ιδίως με τα πυρηνικά εξοπλισμένα έθνη.
• Κριτική της αμερικανικής αφήγησης:
o Ο καθηγητής Sachs χαρακτηρίζει την αμερικανική έννοια του «ηγέτη του κόσμου» ως όλο και πιο ξεπερασμένη και επικίνδυνη, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε περιττές αντιπαραθέσεις.

4. Σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας
• Ριζικές αιτίες & επέκταση του ΝΑΤΟ:
o Sachs υποστηρίζει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία επικεντρώνεται γύρω από την επέκταση του ΝΑΤΟ, με την κόκκινη γραμμή της Ρωσίας να αγνοείται από τις ΗΠΑ.
• Πιθανότητα ειρήνης:
o Προτείνει ότι η ειρήνη είναι εφικτή εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να σταματήσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση αποφευκτή εάν είχαν τηρηθεί οι διπλωματικοί συμβιβασμοί.
• Συμφωνία του Μινσκ:
o Εξηγεί ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έγινε σεβαστή στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Μινσκ, η οποία ζητούσε αυτονομία εντός της Ουκρανίας για τους εθνοτικούς Ρώσους, αλλά η εμπλοκή των ΗΠΑ υπονόμευσε αυτή τη συμφωνία.

5. Κριτική της αμερικανικής διακυβέρνησης και της πολεμικής πολιτικής
• Συνεχείς στρατιωτικές εμπλοκές των ΗΠΑ:
o Ο καθηγητής Sachs συγκρίνει τις ΗΠΑ με την Κίνα, τονίζοντας τη συνεχή εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολέμους έναντι της στρατιωτικής αυτοσυγκράτησης της Κίνας από το 1980.
• Δημόσια επιρροή και ειλικρίνεια:
o Επικρίνει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον παραγκωνισμό της κοινής γνώμης σχετικά με τον πόλεμο και τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με διεθνή ζητήματα.
• Δομικός πολεμικός προσανατολισμός:
o Περιγράφει τις ΗΠΑ ως «πολεμική μηχανή» που επιδιώκει συνεχώς συγκρούσεις αντί για ειρήνη.
6. Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική πολιτική, παγκόσμια οικονομικά ζητήματα και κρίση του κόστους ζωής

- Ανθρωπογενείς οικονομικοί κλυδωνισμοί:
- Ο καθηγητής Sachs αποδίδει τις πρόσφατες οικονομικές προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός και η κρίση του κόστους ζωής, σε σοκ ανθρώπινης προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων, της πανδημίας COVID-19 και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.
- Περιγράφει τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας που επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, αυξάνουν επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Αποφυγή των αυτοπροκαλούμενων σοκ:
- Υποστηρίζει τη μείωση των περιττών σοκ με την αποφυγή συγκρούσεων και τη διατήρηση σταθερών εμπορικών σχέσεων για την αποτροπή της διόγκωσης του πληθωρισμού.
- Επιρροή των συμφερόντων του πλούτου στην πολιτική των ΗΠΑ:
- Σχολιάζει τη μεγάλη επιρροή των δισεκατομμυριούχων και στα δύο πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ, η οποία οδηγεί σε πολιτικές που συχνά δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα των πλουσίων έναντι ευρύτερων οικονομικών λύσεων.
- Επίδραση του πολέμου στην εστίαση στο κλίμα:
- Ο καθηγητής Sachs τονίζει ότι οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι αποσπούν την προσοχή και τους πόρους από τη δράση για το κλίμα.
- Προειδοποιεί ότι οι συγκρούσεις αποσπούν την προσοχή από την αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών απειλών, παρά τις θερμοκρασίες ρεκόρ που υποδηλώνουν επείγοντα κλιματικά ζητήματα.
- Ευπάθεια της Ανατολικής Μεσογείου:
- Επισημαίνει ότι περιοχές όπως η Ελλάδα είναι όλο και πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, αντιμετωπίζοντας σοβαρά κύματα καύσωνα, ξηρασίες και πλημμύρες.
- Μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:
- Υποστηρίζει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τα μέσα του αιώνα για να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή.
- Επικρίνει την Ανατολική Μεσόγειο για την προτεραιότητα που δίνει στην εξόρυξη φυσικού αερίου έναντι των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρά την επείγουσα ανάγκη για ενέργεια χωρίς άνθρακα.
- Παγκόσμιος οικονομικός μετασχηματισμός:
- Προτείνει ότι η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη με μια επένδυση 4-5% του ΑΕΠ σε διάστημα 30 ετών, εστιάζοντας στην ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια και όχι στα ορυκτά καύσιμα.
- Πολιτικά εμπόδια στις ΗΠΑ:
- Σημειώνει ότι τα ισχυρά λόμπι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα εμποδίζουν την πρόοδο της πολιτικής για το κλίμα, με ορισμένα πολιτικά πρόσωπα να αρνούνται ακόμη και την επιστήμη του κλίματος, καθυστερώντας την αναγκαία δράση.

(πηγή: antifono.gr)

Διαβάστε ακόμα