Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές άγγιξαν υψηλά ρεκόρ έτους εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών στη Νορβηγία και συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή. Το Title Transfer Facility, η ενδεικτική τιμή της ευρωπαϊκής αγοράς έφτασε στα 43,68 ευρώ/MWh, έχοντας σημειώσει αύξηση άνω του 3,5%. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2023

έχοντας διανύσει μία χρονιά όπου οι τιμές των ορυκτών καυσίμων καταγράφουν μία γενικά καθοδική πορεία λόγω της μειωμένης ζήτησης, της πλεονασματικής παραγωγής, και της εισόδου άλλων μορφών ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτροπαραγωγής.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πηγή: Financial Times.

 

Η συγκυριακή αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου συνδέεται με τη διακοπή της παραγωγής σε μία πλατφόρμα εξόρυξης της νορβηγικής Equinor. Η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της μονάδας μετά από έναν συναγερμό για καπνό. Η Equinor διαβεβαίωσε πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για εξαγωγές προς τους πελάτες της, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η Νορβηγία αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου προς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πέρα από τη Νορβηγία, η ΕΕ προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω εισαγωγών LNG. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί μία από τις πιο ευάλωτες στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αρχικά, η Ευρώπη αναγκάζεται να ανταγωνιστεί τις ασιατικές αγορές προκειμένου να διασφαλίσει τις ποσότητες ΥΦΑ που χρειάζεται, κάτι που πιέζει τις τιμές ανοδικά. Επιπροσθέτως, ένα σημαντικό ποσοστό των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG περνάει από τις ζώνες υψηλής έντασης στη Μέση Ανατολή, γεγονός που εγείρει ανησυχίες στις αγορές.

Η άνοδος καταγράφηκε παρά τη γνώση των αγοραστών ότι οι μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτες. Η τρέχουσα συγκυρία μοιάζει με μία “τέλεια καταιγίδα” καθώς το τέλος του 2024 θα σηματοδοτήσει και το τέλος των συμβολαίων διαμετακομισμού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ουσιαστικά σταματώντας τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε έναν μαραθώνιο επαφών προκειμένου να  εξασφαλίσουν μία εναλλακτική παροχή, με το Αζερμπαϊτζάν να αποτελεί την πιο ρεαλιστική επιλογή για πολλούς.