Υποχωρούν οι Τιμές του Αργού Διεθνώς Καθώς Εκλείπει ο Κίνδυνος Ολοκληρωτικού Πολέμου στην Μ. Ανατολή

Υποχωρούν οι Τιμές του Αργού Διεθνώς Καθώς Εκλείπει ο Κίνδυνος Ολοκληρωτικού Πολέμου στην Μ. Ανατολή
του Κ. Ν. Σταμπολή
Δευ, 28 Οκτωβρίου 2024 - 12:56

Με το που άνοιξαν σήμερα ενωρίς το πρωί τα Ασιατικά χρηματιστήρια εμπορευμάτων, η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark, υποχώρησε κατά τρία ολόκληρα δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας στα 72,97 δολ. το βαρέλι με τις αγορές να προεξοφλούν ότι η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ κατά του Ιράν το περασμένο Σάββατο δεν έθεσε σε κίνδυνο την προμήθεια 

πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου. Αντίστοιχη ήταν η πτώση της τιμής του WTI, της Αμερικανικής ποικιλίας, με το βαρέλι να διαπραγματεύεται στα 68,63 δολ. το βαρέλι.

Μάλιστα, η πτώση συνεχίζεται καθώς προχωρά η ημέρα, με το Brent να φτάνει στις 12:49 ώρα Ελλάδος στα 71,78 δολ. το βαρέλι (μειωμένο κατά 4,27 δολ, το βαρέλι ή 5,61% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής) και το WTI, στις 12:53 ώρα Ελλάδος, στα 67,44 δολ. το βαρέλι (μειωμένο κατά 4,34 δολ, το βαρέλι ή 6,05% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής).





Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις προβλέψεις του Energia.gr, όπου πριν λίγες ημέρες (εδώ), σημειώναμε ότι, βάσει συγκλινουσών πληροφοριών, η απάντηση του Ισραήλ στο Ιρανικό βαλλιστικό χτύπημα της 1ης Οκτωβρίου θα επικεντρωθεί σε στρατιωτικούς στόχους, αποφεύγοντας την προσβολή πετρελαϊκών και πυρηνικών εγκαταστάσεων, η Ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Ιρανικής αεράμυνας ενώ σημαντικό ήταν το πλήγμα κατά εργοστασίων παραγωγής οπλικών-βαλλιστικών συστημάτων. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, απώτερος στόχος του Τελ Αβίβ ήταν και είναι η καταστροφή, ή ο σοβαρός περιορισμός, της στρατιωτικής ισχύος του Ιράν ώστε να παύσει να αποτελεί απειλή για το κράτος του Ισραήλ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επιδρομή της Ισραηλινής αεροπορίας τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Οκτωβρίου, με 100 αεροπλάνα τελευταίας τεχνολογίας σε ακτίνα δράσης 2000 χλμ. και ανεφοδιασμό με καύσιμα στον αέρα, αποτελεί μια σοβαρή επίδειξη στρατιωτικής ισχύος με αποδέκτες όχι μόνο το Ιράν - που αποτελούσε τον άμεσο στόχο - αλλά όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής. Προκειμένου να εξουδετερώσει πλήρως και για αρκετό χρονικό διάστημα την δυνατότητα της Τεχεράνης να εξοπλίζει τους αντιπροσώπους της στον λεγόμενο άξονα της αντίστασης (Χεζμπολάχ, Χαμάς, Χούθι, Ιρακινές πολιτοφυλακές) αλλά και την δυνατότητα της ίδιας της χώρας να επιτίθεται κατά του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ δεν θα διστάσει να επαναλάβει επιθετικές επιδρομές κατά του Ιράν μέχρις ότου αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της γύρω περιοχής σε εκτεταμένη ακτίνα δράσης πολύ πέρα των ορίων του Ισραήλ.

Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών, και, κυρίως, τα αναμενόμενα αντίποινα από πλευράς Τεχεράνης, θα δείξουν εάν θα υπάρξει, τελικά, κλιμάκωση της στρατιωτικής διένεξης Ιράν-Ισραήλ. Σύμφωνα με πηγές του Energia.gr στην Ισραηλινή πρωτεύουσα, η προσβολή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων (παραγωγής,αγωγοί,διυλιστήρια) προς το παρόν είναι εκτός σχεδίων επίθεσης, όπως και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Φαίνεται ότι η λογική της επιθετικής στρατηγικής του Τελ Αβίβ, όπως αρχίζει πλέον να γίνεται αντιληπτή στην Δύση, είναι κατά προτεραιότητα η πλήρης εξάρθρωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ιράν, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δυνατή πλέον ανά πάσα στιγμή η προσβολή ενεργειακών και πυρηνικών στόχων από το Ισραήλ χωρίς την παραμικρή αντίδραση από την Ιρανική αεράμυνα.

Η προσβολή των ανωτέρω στόχων θα αποτελεί πάντοτε μια στρατηγική επιλογή του Ισραήλ σε περίπτωση που η Τεχεράνη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιμείνει και συνεχίσει τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Προς το παρόν, όμως, και μέχρις ότου εγκατασταθεί ο νέος ένοικος στον Λευκό Οίκο, το Τελ Αβίβ δεν προτίθεται να φέρει τα πάνω κάτω στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά. Και αυτό είναι το μήνυμα που εισέπραξαν οι εταιρείες και οι παίκτες της διεθνούς πετρελαιαγοράς από την τελευταία Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και γι’ αυτό και προεξόφλησαν ηρεμία και προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις συμβολαίων futures με αποτέλεσμα την απότομη πτώση των τιμών του αργού.