Αντίποινα στα Όρια της…Ευγένειας

Tα καταστήματα είναι ανοιχτά. Οι λαϊκές αγορές επίσης. Αυτοκίνητα μποτιλιάρονται στους πολυσύχναστους δρόμους. Η ζωή στην Τεχεράνη λίγα 24ωρα μετά την επίθεση του Ισραήλ με πυραύλους κάθε άλλο παρά θυμίζει πόλεμο. Οι «Ημέρες της κρίσης», όπως ήταν η κωδική ονομασία των αντιποίνων του Τελ Αβίβ κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν τελείωσαν σχεδόν αναίμακτα. Μαζί τους, έληξε κατά τα φαινόμενα και ο συναγερμός για τυχόν κλιμάκωση στα όρια μιας «ανεξέλεγκτης» στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Οι στρατιωτικοί στόχοι που έπληξαν οι ισραηλινοί πύραυλοι σε διάφορες τοποθεσίες της χώρας ήταν αρκετοί για να εκτονώσουν την κρίση των τελευταίων μηνών. Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται, όμως, ότι παίζονται και άλλα παιχνίδια που καθιστούν την υπόθεση τουλάχιστον περίεργη. Κατά την επίθεση του Ιράν στο Τελ Αβίβ, έγινε γνωστό ότι οι Ιρανοί «ενημέρωσαν» για την πρόθεσή τους να χτυπήσουν με πυραύλους. Τώρα, υπήρξαν πληροφορίες ότι το Ισραήλ ενημέρωσε το Ιράν ότι πρόκειται να πλήξει στόχους στη χώρα και το καλούσε να μην απαντήσει στην επίθεση. Βέβαια, το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου διέψευσε την πληροφορία που μετέδωσε αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, αλλά η «ζημιά» είχε γίνει!

energia.gr
Τρι, 29 Οκτωβρίου 2024 - 12:27

Η περιορισμένη έκταση των πληγμάτων, η δήλωση ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ ότι «αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος αυτής της άμεσης ανταλλαγής πυρών μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», αλλά και η ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε την επίθεση ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εν τούτοις, αναγνωρίζει τις «ευθύνες της χώρας στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», είναι αρκετά στοιχεία για να αναρωτιέται κανείς, τί σόι κρίση είναι αυτή που ούτε καν τις μυγιάγγιχτες αγορές πετρελαίου δεν κατάφερε να ευαισθητοποιήσει.

Πράγματι, οι τιμές του Brent, για παραδόσεις Δεκεμβρίου υποχωρούν κάτω από τα 72 δολάρια το βαρέλι και της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, κάτω και από τα 70 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από την πρόσκαιρη άνοδό τους στα 76 και 71 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα, στις 25 Οκτωβρίου.

Προφανώς, το Ισραήλ δεν αντέδρασε στα όρια της …ευγένειας στην πίεση που του ασκεί το Ιράν μέσω των «αντιπροσώπων» της στον Λίβανο, την Συρία, την Γάζα και την Υεμένη, επειδή οι ηγέτες του είναι καλόκαρδοι και συγχωρητικοί άνθρωποι. Το άκρως αντίθετο!

Αλλά όταν εδώ και ένα μήνα δέχεσαι αφόρητες πιέσεις από τους Αμερικανούς συμμάχους σου καθώς και τα αραβικά κράτη του Κόλπου, να αντεπιτεθείς με τρόπο που δεν θα οδηγήσει μια ολόκληρη περιοχή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, δεν μπορείς να το αγνοήσεις.

Είναι ενδεικτικό της «ηπιότητας» με την οποία εκφράστηκαν τα ισραηλινά αντίποινα το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το σχέδιο επίθεσης αλλά, κυρίως, δεν υπήρξε καμία  ανάμειξη των ΗΠΑ σε αυτή.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούσαν μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης πάνω στην κορύφωση μιας έντονης πολιτικά περιόδου στη χώρα που ολοκληρώνεται με τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου, στις 5 Νοεμβρίου.

Οι Ισραηλινοί είναι μεν θερμοκέφαλοι και πρόθυμοι να πάνε τα πράγματα στα άκρα, αλλά όχι και σε σημείο ώστε να αγνοούν τους μεγάλους φίλους από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Εξ ου και η ευγένεια με την οποία χτύπησαν έναν τόσο ορκισμένο και φανατισμένο εχθρό στα ανατολικά τους…