Ωστόσο, αυτή συνιστά μία περίπλοκη εξίσωση καθώς αρκετά κράτη της ανατολικής Ευρώπης είχαν περάσει δραματικές διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικά την Ουκρανία. Προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί το ποσοστό έξτρα ισχύς που θα αντιστοιχεί στα μεμονωμένα κράτη-μέλη.
Οι ρωσικές επιθέσεις κατά ουκρανικών υποδομών έχουν καταστρέψει περίπου 9 GW συνολικής ισχύος, καταδικάζοντας την εμπόλεμη χώρα σε συνεχή μπλακ-άουτ. Οι ουκρανικές αρχές βρίσκονται σε έναν ασταμάτητο μαραθώνιο προκειμένου να επισκευάζουν όσες ενεργειακές υποδομές πλήττονται. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, η Ευρώπη στοχεύει να αποκαταστήσει τα 2,5 GW από τις ζημιές του ουκρανικού δικτύου.
Από την άλλη πλευρά, η Μολδαβία αποτελεί τον νέο στόχο για τον ανταγωνισμό Δύσης και Ρωσίας, με τη μικρή χώρα να έχει πρόσφατα επιβεβαιώσει τις ευρωπαϊκές της βλέψεις μέσω δημοψηφίσματος. Οι αρχές της Μολδαβίας έχουν πολλάκις κατηγορήσει τη Μόσχα για εμπλοκή στην εσωτερική πολιτική ζωή, ενώ η ρωσική παρουσία στην περιοχή παραμένει ισχυρή εξαιτίας της αποσχισθείσας περιφέρειας της Υπερδνειστερίας. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως το Κρεμλίνο θα μπορούσε να ανοίξει ένα δεύτερο πολεμικό μέτωπο στη Μολδαβία.
Παρόλο που οι λεπτομέρειες του σχεδίου του ENTSO-E δεν έχουν ανακοινωθεί, είναι πολύ πιθανό πως οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα θα επηρεαστούν, έστω και έμμεσα. Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ο Έλληνας ΥΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης είχε μιλήσει για το ζήτημα αυτό. Οι ενεργειακές εξαγωγές δεν αποτελούν τον μοναδικό παράγοντα που οδηγεί σε αύξηση του κόστους ενέργειας στην Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες, συνιστά όμως έναν επιβαρυντικό παράγοντα.