Η εταιρεία που ίδρυσαν Έλληνες ερευνητές έχει απωλέσει το 99% της κεφαλαιοποίησής της από το 2021

Τον Φεβρουάριο του 2021, ενόσω στην Ελλάδα και όχι μόνο η πανδημία επισκίαζε κάθε είδους δραστηριότητα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η ελληνικής προέλευσης Advent Technologies Holdings εισαγόταν στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης. Η κεφαλαιοποίησή της είχε ξεπεράσει, τότε, τα 700 εκατ. δολάρια. Επιπροσθέτως, η Advent, που ιδρύθηκε το 2005, είχε αντλήσει το 2021 μέσω συγχώνευσης με την εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού AMCI Acquisition Corp. (SPAC) 158,3 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη και παραγωγή των καινοτόμων προϊόντων της. Τα (αριθμητικά) δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση για την τεχνολογία του υδρογόνου των ιδρυτών της –ερευνητών του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ – ΙΕΧΜΗ) και συνεργαζόμενων καθηγητών του Πανεπιστημίου Πάτρας– διέψευδαν τότε κάθε μάντη κακών για την εταιρεία.

Παρ’ όλα αυτά, η κεφαλαιοποίηση της Advent έχει κατρακυλήσει κατά 99% από το 2021 και δεν ξεπερνάει τα 5 εκατ. δολάρια. Ταυτόχρονα, η εταιρεία διαθέτει λιγότερο από 40 ημέρες για να διασφαλίσει την παραμονή της στον Nasdaq. Εντός αυτού του διαστήματος θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης για ύπαρξη μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον 2,5 εκατ. δολαρίων (όπως προκύπτει από επιστολή του Nasdaq), που είναι αρνητικό (-2,8 εκατ.).

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η άμεση παύση από την περασμένη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Advent Technologies, του επικεφαλής στρατηγικής Χρήστου Κασκαβέλη. Είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες πριν, για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί, η άμεση απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου, συνιδρυτή και κατόχου του 10% του μετοχικού κεφαλαίου αυτής (βάσει εγγράφων της αμερικανικής επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) Βασίλη Γρηγορίου. Η «Κ» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους κ. Βασιλείου και Κασκαβέλη, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Σημειώνεται πως ο πρώην CEO μέσα στο 2023 είχε προχωρήσει σε πώληση 75.676 μετοχών της εταιρείας (βάσει της δήλωσης μεταβολών πραγματικών δικαιούχων στην αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί καμία αγορά, κίνηση που είχε προκαλέσει σκεπτικισμό στους επενδυτές.

Μεγάλο έργο της εταιρείας στη Δυτική Μακεδονία απεντάχθηκε από το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης.

Η απομάκρυνση πάντως των δύο επικεφαλής, συνέπεσε χρονικά με την εξασφάλιση επιχορήγησης από το ταμείο καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το έργο Rhyno της ελληνικής θυγατρικής της Advent Technologies. Το Rhyno προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη υψηλής θερμοκρασίας πολυμερικών κυψελίδων καυσίμου, δηλαδή μηχανών που μετατρέπουν μέσω ειδικών χημικών αντιδράσεων (π.χ. ηλεκτρόλυση) το υδρογόνο σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα.

Η λίστα των αρνητικών γεγονότων για την Advent περιλαμβάνει την απένταξη από το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, του Green HiPo. Πρόκειται για τη μονάδα κατασκευής συστημάτων κυψελών καυσίμου και συστημάτων ηλεκτρόλυσης, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ (από τα οποία 24 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην εθνική συμμετοχή), που θα υλοποιούσε η εταιρεία στη Δυτική Μακεδονία. Είχε κριθεί ως σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI), περιλαμβάνοντας 41 πρότζεκτ από 35 εταιρείες της Ε.Ε. Κατά την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο φάκελος της εταιρείας κρίθηκε ανεπαρκής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιολόγηση του φακέλου στηρίχθηκε στα οικονομικά μεγέθη της Advent για το 2023, τα οποία φανερώνουν χρηματοοικονομική αδυναμία. Ωστόσο θα έπρεπε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η αξιολόγηση να στηριχθεί στα οικονομικά στοιχεία του 2021, βάσει των οποίων κρίθηκαν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο. Η εταιρεία έχει καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης της ΕΥΔΑΜ. Κατά το β΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς εμφάνισε έσοδα 800.000 δολ. (-27%) και καθαρές ζημίες 11,3 εκατ. δολ. (από -21,8 εκατ.). Κατά το α΄ εξάμηνο, ετησίως, συρρίκνωσε τα ταμειακά διαθέσιμα σε 682.000 δολ. από 12,8 εκατ.

Η Advent βρίσκεται αντιμέτωπη και με απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου (ύστερα από διαμάχη με γερμανικό επιχειρηματικό όμιλο), το οποίο ορίζει την καταβολή 4,5 εκατ. ευρώ, που σχετίζεται με την εξαγορά των εταιρειών SerEnergy and FES. Σημειωτέον ότι η δανέζικη εταιρεία SerEnergy, που μετονομάστηκε σε Advent Technologies μετά την εξαγορά της το 2021, βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης. Η Advent Technologies Δανίας, κατά δηλώσεις του CEO της, δεν κατάφερε να περάσει από το στάδιο των δοκιμών στην εμπορική διάθεση της τεχνολογίας της.

Το υδρογόνο δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να υπηρετήσει τον στόχο της απανθρακοποίησης, επειδή –σε αντίθεση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας– δεν εξαρτάται από την ένταση του αιολικού δυναμικού και τον βαθμό ηλιοφάνειας. Η Advent προσπαθεί να πρωτοστατήσει στο συγκεκριμένο πεδίο, αλλά ξένοι αναλυτές αναφέρουν στην «Κ» ότι η δραστηριότητα της κατασκευής κυψελών καυσίμου έχει αρνητικά περιθώρια κέρδους, ενώ το ρυθμιστικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό.

(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)