από τους πλοιοκτήτες με αντάλλαγμα το δικαίωμα να περάσει με ασφάλεια. Εάν είναι ακριβή, τα διόδια ασφαλούς διέλευσης μπορεί να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων πηγών εισοδήματος της ομάδας και θα έδιναν στους Χούτι ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο να συνεχίσουν τις επιθέσεις στη ναυτιλία - ανεξάρτητα από τα ιδεολογικά κίνητρα της ομάδας.
Σε ένα μακροχρόνιο ερευνητικό πρόγραμμα για τη σύγκρουση στην Υεμένη, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συνέταξε μια έκθεση 500 και πλέον σελίδων για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις δυνατότητες, τα οικονομικά και τις συμμαχίες των Χούτι. Τα ευρήματα απεικονίζουν έναν οργανισμό που έχει αναπτυχθεί ραγδαία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο κοντινό του εξωτερικό. Η πολιτοφυλακή των Χούθι έχει αναπτύξει ένα εξελιγμένο διεθνές δίκτυο για τη ναυτιλία, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το λαθρεμπόριο, τη στρατολόγηση και την πειρατεία, κερδίζοντας έσοδα σε πολλά σημεία επαφής στην πορεία.
Η πιο πρόσφατη ευκαιρία εσόδων συνδέεται με τον αποκλεισμό της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα από την ομάδα, που επιβάλλεται μέσω παραγωγικών επιθέσεων με πυραύλους και drone. Οι Χούτι εξαπέλυσαν περισσότερα από 130 χτυπήματα σε εμπορικά πλοία από τον περασμένο Νοέμβριο έως τα τέλη Ιουλίου, εκτίμησε η ομάδα εμπειρογνωμόνων. «Η στροφή της ομάδας σε δράσεις στη θάλασσα αύξησε την επιρροή της στην περιοχή», έγραψε το πάνελ. «Τέτοια κλίμακα επιθέσεων, χρησιμοποιώντας οπλικά συστήματα σε πολιτικά σκάφη, δεν είχε συμβεί ποτέ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Οι ηγέτες των Χούτι ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις τους με βαλλιστικούς πυραύλους και drone στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και τους συμμάχους του. Στην πράξη, η ομάδα έχει επανειλημμένα επιτεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία πλοίων χωρίς σαφή σύνδεση με το Ισραήλ ή τη Δύση. Ορισμένα από τα στοχευόμενα πλοία μεταφέρουν ακόμη και φορτία για χώρες που υποστηρίζουν τους Χούθι, συμπεριλαμβανομένου του κύριου χορηγού της ομάδας, του Ιράν.
Ενώ πολλοί αναλυτές έχουν περιορίσει το μοτίβο της διάσπαρτης επίθεσης σε λανθασμένη στόχευση, οι συνομιλίες της επιτροπής του ΟΗΕ με τοπικούς ναυλομεσίτες υποδηλώνουν ότι οι δυνάμεις των Χούθι έχουν επίσης μια οικονομική μέθοδο για την επιλογή στόχων. Οι πλοιοκτήτες μπορούν αθόρυβα να πληρώσουν στον όμιλο ένα τέλος για μια ασφαλή διαμετακόμιση, υπονοώντας ότι οι πλοιοκτήτες που δεν πληρώνουν ενδέχεται να έχουν μη ασφαλή διέλευση.
«Οι πηγές εκτιμούν ότι τα κέρδη των Χούθι από αυτά τα παράνομα τέλη ασφαλούς διέλευσης είναι περίπου 180 εκατομμύρια δολάρια το μήνα», ανέφερε η επιτροπή, σημειώνοντας ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις πληροφορίες ανεξάρτητα.
Εάν η αναφορά είναι ακριβής, οι Χούθι θα μπορούσαν να παράγουν περισσότερα έσοδα από τέλη ασφαλούς διαμετακόμισης από όσα κερδίζουν φορολογώντας τις εισαγωγές πετρελαίου, μια από τις μεγαλύτερες πηγές εισοδήματός τους. Εάν οι ηγέτες των Χούθι συμφωνούσαν ποτέ να σταματήσουν τα χτυπήματα στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας, η ομάδα θα εγκατέλειπε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εισόδημα, μαζί με μια σημαντική πηγή περιφερειακής επιρροής και μόχλευσης.
Η έκθεση παρέχει επίσης εκτενείς λεπτομέρειες για τους δεσμούς των Χούτι με τρομοκρατικές οργανώσεις (Αλ Κάιντα, Αλ-Σαμπάαμπ και Χεζμπολάχ) και ομάδες πειρατικής δράσης στη Σομαλία, καθώς και λεπτομέρειες για τους γνωστούς δεσμούς τους με τον ιρανικό στρατιωτικό μηχανισμό και Άξονας Αντίστασης».
«Η κλίμακα, η φύση και η έκταση των μεταφορών διαφορετικού στρατιωτικού υλικού και τεχνολογίας που παρέχονται στους Χούθι από εξωτερικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής υποστήριξης και της εκπαίδευσης των μαχητών τους, είναι άνευ προηγουμένου», κατέληξε η επιτροπή.