Το Δίκτυο για το Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (Network for Greening the Financial System), μία ένωση 140 κεντρικών τραπεζών και οικονομικών αρχών, εξέδωσε τη νεότερη έκθεσή του για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως συμπεραίνει η μελέτη, τα πιο πρόσφατα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί οδηγούν σε πολύ υψηλότερες εκτιμήσεις για το οικονομικό κόστος του φαινόμενου. Μάλιστα, σε ορισμένα μοντέλα, η επιβάρυνση της κλιματικής αλλαγής προς το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε ακόμα και να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Τα σενάρια του NGFS για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Πηγή: NGFS.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο υψηλότερος βαθμός ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα έχει και σοβαρότερες συνέπειες για το παγκόσμιο ΑΕΠ. Το συμπέρασμα αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς ο πλανήτης βρίσκεται πλέον σε πορεία για συνολική αύξηση θερμοκρασίας μέχρι και τους 3,1℃, όπως προειδοποιεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμα και αν όλες οι χώρες επιτύχουν τις κλιματικές δεσμεύσεις τους, η αύξηση θερμοκρασίας θα έφτανε τους 2,6℃. Οι εκτιμήσεις του ΠΠΗΕ υπολογίζουν πως απαιτούνται μέχρι και 2,1 τρις δολάρια ετησίως για να επιτευχθεί ο στόχος του net zero μέχρι το 2050.
Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις, οι αναλυτές του NGFS θεωρούν πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για κλιματική δράση. Μία από τις προτάσεις τους είναι η αύξηση του κόστους των ατμοσφαιρικών ρύπων. Για παράδειγμα, με τα σημερινά δεδομένα, ένας τόνος διοξειδίου του άνθρακα κοστίζει περίπου 70 δολάρια στην ευρωπαϊκή αγορά. Η τιμή αυτή θα έπρεπε να αυξηθεί στα 300 δολάρια, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν περαιτέρω κίνητρα για τη μείωση των εκπομπών τους. Μία τέτοια πρωτοβουλία, όμως, θα έπρεπε να υιοθετηθεί από τις μεγαλύτερες αγορές τουλάχιστον, ώστε οι ρύποι που μειώνονται από τον έναν παραγωγό, να μην αυξάνονται από τους άλλους.
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση εδώ.