Βορειοηπειρώτες. Και αυτό παρά το «πράσινο φως» που έδωσε η Αθήνα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας- ΕΕ θέτοντας ως προϋπόθεση τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών.
Είναι σαφές πλέον ότι η πολιτική της σιωπής και του κατευνασμού που έχει υιοθετήσει η Αθήνα δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα, με την Ελλάδα να γίνεται συνεχώς αποδέκτης προκλήσεων ακόμη και μέσα στην ίδια την επικράτειά της. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη διαμαρτυρία κατά της επίσκεψής του και τα συνθήματα για τη Βόρεια Ήπειρο, έκανε λόγο για «φαντάσματα του παρελθόντος». Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε: «Οργανώθηκε μια διαμαρτυρία με γελοία φυλλάδια εμπνευσμένα από τους λεγόμενους “ΒορειοΗπειρώτες” και μόνο οίκτο μου δημιουργούν. Το “Βορειοηπειρώτες” είναι ένας νεκρός όρος, με τον καιρό έχει πεθάνει. Και έχει πεθάνει μαζί με κάθε όνειρο των ατόμων που προσπαθούν να το γελοιοποιήσουν. Όποιος χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο όταν μιλάει για το νότο της Αλβανίας δείχνει να μην θέλει να ζήσει στον 21ο αιώνα. Είναι απολιθώματα και κρίμα». Σε μια ομολογουμένως πολύ ήπια αντίδραση, πηγές του ΥΠΕΞ τόνισαν ότι «η ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Αυτό συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, σύμφωνα με την ομόφωνη θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Οκτωβρίου 2024».
Αρχισε τις ...NAVTEX
Την ίδια ώρα, η Τουρκία, ακολουθώντας την ίδια πρακτική όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα για έρευνες του πλοίου μεταξύ Λέσβου-Χίου και Χίου-Σάμου, εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου δική της πανομοιότυπη με τις προηγούμενες NAVTEX. Δηλώνοντας μάλιστα ευθαρσώς ότι «μέρος της περιοχής των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπιδα η οποία απομένει να οριοθετηθεί με τα παράκτια κράτη» και ζητώντας όλες οι «ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές». Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία εγείρει θέμα τουρκικής υφαλοκρηπίδας σε περιοχή που βρίσκεται εκτός και του παράνομου τουρκολυβικού Μνημονίου και σε σημείο που δεν μπορεί να εγείρει αξιώσεις, παρά μόνο ίσως εάν γινόταν δεκτή η καθόλα παράνομη και αντίθετη με το Δίκαιο της Θάλασσας αξίωση ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων των 6ν.μ.
Η απόφαση της Τουρκίας να ανεβάσει τους τόνους λίγο πριν την συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν δείχνει το πόσο δύσκολο θα είναι να βρεθεί κοινός τόπος για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας όσον αφορά τα μείζονα θέματα. Η Ελλάδα επιμένει σταθερά στην θέση για συζήτηση της μόνης διαφοράς, της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στην βάση των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας και των Διεθνών Συνθηκών, ενώ η Τουρκία επιδιώκει λύση πακέτο, που περιλαμβάνει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τις γκρίζες ζώνες, την κυριαρχία σε διάφορες βραχονησίδες, το εύρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Και αν ισχύουν πράγματι όσα λέγονται δημοσίως ο πολιτικός διάλογος θα πεθάνει προτού καν αρχίσει.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ και ο ίδιος υπουργός κ. Γεραπετρίτης επιμένει ότι παρά τις ανυπέρβλητες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών η Αθήνα πρέπει να συζητά με την Άγκυρα με στόχο την διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο. Το θέμα όμως είναι ότι «ήρεμα νερά» με διαρκή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να υπάρξουν. Ούτε «ήρεμα νερά» σημαίνουν την διατήρηση χαμηλών τόνων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Η περίπτωση του θρασύτατου Έντι Ράμα, που πριν από περίπου 1,5 χρόνου έκανε έκθεση ζωγραφικής στο Ζάππειο και τώρα μας λέει ότι οι Βορειοηπειρώτες είναι «φαντάσματα του παρελθόντος» αποτελεί και την πιο τρανή απόδειξη ότι η καλή διάθεση δεν αρκεί. Και η υποχωρητικότητα συνήθως εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής απαιτεί την επίδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας όταν χρειάζεται. Όπως λέει άλλωστε και ο σοφός λαός είναι καλύτερο να σε «φοβούνται» παρά να σε θεωρούν μονίμως το «καλό παιδί».