28ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2024»: Η Συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ενεργειακή Μετάβαση και το Μέλλον του Φ. Αερίου

28ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2024»: Η Συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ενεργειακή Μετάβαση και το Μέλλον του Φ. Αερίου
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 7 Νοεμβρίου 2024 - 15:39

Mε μια συνοπτική ματιά στην επόμενη ημέρα της ανθρωπότητας και της οικονομίας, χάρη στην ανάδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα του 28ου Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2024» που διοργανώνει το ΙΕΝΕ στην Αθήνα το διήμερο 6-7 Νοεμβρίου. Η 6η συνεδρία με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Ψηφιοποίηση και την Ενεργειακή Βελτιστοποίηση, έδωσε έμφαση στον ρόλο της ψηφιοποίησης και του ΑΙ στην ενεργειακή μετάβαση.  

Στη συζήτηση των ειδημόνων που συντόνισε ο κ. Κώστας Θεοφύλακτος, Γενικός Γραμματέας & Πρόεδρος Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ, συμμετείχαν ο Δρ. Γεώργιος Μπάλτας, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του MSc in Marketing Analytics, η Καθ. Αθανασία Αλωνιστιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΠΑ και ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, Σύμβουλος Στρατηγικής, Εταίρος ΙΕΝΕ και Συντονιστής του «Energy Innovation Group” του Ινστιτούτου. 

Το βασικό συμπέρασμα από τη συζήτηση ήταν ότι τα κράτη θα πρέπει να ελέγξουν αποτελεσματικά και με μια σειρά στοχευμένες ρυθμιστικές παρεμβάσεις τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, προτού αυτή καταστεί ανεξέλεγκτη.  

Στα επί μέρους, παρουσιάστηκαν τα τελευταία επιτεύγματα στον τομέα του ΑΙ ιδίως ένα σύστημα που αξιοποιεί τους αλγόριθμους και την τεχνητή νοημοσύνη για να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του έγκαιρου εντοπισμού και της αντιμετώπισης ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων ή έκτακτων συμβάντων, όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που μαστίζουν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.  

Ακόμη, τονίστηκε ότι η ταχεία ανάπτυξη της Παραγόμενης Τεχνητής Νοημοσύνης επηρεάζει και μετασχηματίζει ήδη ξεχωριστούς τομείς της οικονομίας, ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι τα επόμενα χρόνια αυτή η επιρροή θα ενταθεί περισσότερο.

Σημειώνουμε πως κατά την Oxford Economics, η Παραγόμενη Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πιθανό να αυξήσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,4% στα επόμενα 15 έτη, χάρη στην ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας, καθώς και στην ενθάρρυνση επενδύσεων και δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) που αφορούν σχετικά με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.  

H επόμενη θεματική ενότητα για το φυσικό αέριο έδωσε το πρώτο ουσιαστικό στίγμα της ημέρας, καθώς κορυφαίοι «παίκτες» της αγοράς κλήθηκαν να σχολιάσουν και να ανταλλάξουν σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η εγχώρια αγορά.    

Η 7η Συνεδρία για το Φυσικό Αέριο εκτυλίχτηκε σε δύο sessions, με το πρώτο να αναφέρεται στην ελληνική αγορά και τις υποδομές, με κάλυψη της ΝΑ Ευρώπης, ενώ το δεύτερο στον ανταγωνισμό των διεθνών αγορών, το λεγόμενο “price formation” και στο LNG. Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην ελληνική και την περιφερειακή Αγορά καθώς επίσης και το project για τον Κάθετο Διάδρομο.  

Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Φιντικάκης, συμμετείχαν ο κ. Σωτήριος Μπράβος, Ανώτατος Διευθυντής Εμπορικών Υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Κωστής Σιφναίος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade,ο κ. Νικόλαος Σάτρας , επικεφαλής του τμήματος φυσικού εμπορίου της Μοtor Oil, καθώς και ο κ. Γιώργος Σάτλας, Co-Chief Executive Officer, του ICGB ο οποίος παραβρέθηκε οnline.  

O κ. Σιφναίος υποστήριξε ότι υπάρχει γεωστρατηγική και εμπορική αξία στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, αφού η ζήτηση αναμένεται να υπερβεί τα 8-10 bcm μετά τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και επομένως, η διείσδυση του ορυκτού στην περιοχή θα δημιουργήσει νέο παράθυρο ευκαιρίας. 

Από την πλευρά του, ο κ. Μπράβος στάθηκε στο γεγονός ότι η αγορά στρέφεται με ολοένα και πιο αυξανόμενο ρυθμό στο LNG, στη σκιά της απειλής από μια πλήρη διακοπή των προμηθειών από την Ρωσία, ενώ τόνισε ότι τα μερίδια του ρωσικού αερίου στην πύλη εισόδου του Σιδηρόκαστρου, μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 50%, από 65% τον Σεπτέμβριο, με το αντίστοιχο ποσοστό για το 10μηνο να διαμορφώνεται στο 60%.

Ο κ. Σάτρας υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει και δεύτερο σταθμό εισόδου LNG στον Νότο, καθώς η αναλογία με τις εγκαταστάσεις στην Β. Ελλάδα είναι 1 προς 4 που σημαίνει ότι σε περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, θα υπονομευτεί η ενεργειακή μας ασφάλεια.   

Τέλος, ο κ. Σάτλας τόνισε ότι οι υποδομές θα πρέπει να είναι έτοιμες όταν τις χρειαστούμε και υποστήριξε πως υπάρχει σοβαρό έλλειμα αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ που επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις.  

Μιλώντας στο δεύτερο session ο κ. Γιώργος Πολυχρονίου, Executive Director Strategy and Business Development, της ΔΕΠΑ Εμπορίας υποστήριξε πως έως το 2025 οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν ως έχουν και ότι αναμένει πτώση τους από το 2026.  

Τόνισε όμως ότι οι προβλέψεις επηρεάζονται από τις εκάστοτε εξελίξεις και υπογράμμισε την επικείμενη διακοπή της τροφοδοσίας από την Ουκρανία ως έναν τέτοιο παράγοντα που θα επιδράσει, πιθανώς, στις εκτιμήσεις για το pricing του καυσίμου.  

Από την πλευρά της η κα Katja Yafimava, Senior Research Fellow, Oxford Institute for Energy Studies που συμμετείχε online, ανέφερε ότι δεν αναμένει μειώσεις των τιμών του αερίου στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι δεν διαβλέπει πιθανότητα να υπάρξει διαφοροποίηση των προμηθειών στο προσεχές χρονικό διάστημα.  

Ακόμη, ο κ. Αλέξανδρος Λαγάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Molgas αποστασιοποιήθηκε από τη θέση περί σταθεροποίησης των τιμών καθ’ όλο το επόμενο έτος και υποστήριξε πως διαβλέπει μικρή υποχώρησή τους μετά το δεύτερο μισό του χειμώνα λόγω πιθανής διαφοροποίησης της προσφοράς και ζήτησης, ήτοι των θεμελιωδών δεδομένων της αγοράς. Τόνισε ωστόσο ότι το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα υπάρξει μεταβολή στην οικιακή ζήτηση αναλόγως των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν. Υπογράμμισε δε ότι το LNG είναι συνυφασμένο με την ευελιξία.  

Τέλος ο κ. Max Vauthier, Managing Director, LNG Value Ltd, από το Παρίσι, ο οποίος παραβρέθηκε online, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τους προλαλήσαντες, και υποστήριξε ότι οι τιμές θα εξαρτηθούν από τη βαρύτητα του επερχόμενου χειμώνα.