Στόχος της Energean η έναρξη κατασκευής αρχές του 2026

Εν αναμονή της Υπουργικής Απόφασης για την επικύρωση της ευρωπαϊκής ενίσχυσης στο project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο και κατά συνέπεια την εκταμίευση του ποσού των 150 εκατ. ευρώ, καθώς και της έκδοσης του θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την εν λόγω δραστηριότητα, τελεί η Energean, προωθώντας παράλληλα την ωρίμανση του έργου.

Τα παραπάνω αποτυπώνουν, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, την τρέχουσα πρόοδο του έργου, ενός έργου που αναμένεται να σηματοδοτήσει την ένταξη της χώρας στον ευρωπαϊκό χάρτη «CO2», μια δραστηριότητα ιδιαίτερα κρίσιμη τα επόμενα χρόνια, αν αναλογιστούμε το μέτρα απανθρακοποίησης και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά για τις βιομηχανίες που «επιβαρύνουν» με CO2.

Ως προς τον εταιρικό σχεδιασμό, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές της εταιρείας, τα κρίσιμα επόμενα βήματα που θα κρίνουν την υλοποίηση του έργου προγραμματίζεται να λάβουν χώρα το 2025, ξεκινώντας με τη μη δεσμευτική φάση της «δοκιμής αγοράς» στις αρχές του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη υπογραφεί 10 μη δεσμευτικά Μνημόνια Κατανόησης (MoUs) με ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες, πράγμα που συνιστά μια αξιόλογη «κληρονομιά» που μένει να αποτυπωθεί στις επικείμενες δεσμευτικές φάσεις.

Το market test

Κατά συνέπεια, ο υφιστάμενος σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει την υλοποίηση του μη δεσμευτικού market test το πρώτο τρίμηνο του 2025 με διάρκεια 3 μηνών και εν συνεχεία να ακολουθήσει η δεσμευτική φάση με συνολική διάρκεια 6 μήνες. Τα αποτελέσματα της δεσμευτικής «δοκιμής αγοράς» σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα ερευνών και μελετών θα αποτελέσουν τη βάση για τη λήψη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων περί τα τέλη του επόμενου χρόνου τόσο από την Energean όσο και από τις υπόλοιπες εταιρείες (βλέπε emitters) που θα επιλέξουν να συνδράμουν στην υλοποίηση του έργου, ώστε αρχές του 2026 να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Παράλληλα με τη δεσμευτική φάση του market test, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η εταιρεία θα «τρέξει» μια σειρά γεωτρήσεις στο πεδίο, προκειμένου να αποτυπώσει με την πλέον δυνατή ακρίβεια τη χωρητικότητα της υποδομής, γεγονός που σχετίζεται με τόσο με τη λειτουργία όσο και με τις προδιαγραφές του CO2 που θα λαμβάνει προς αποθήκευση.

Σημειώνεται ότι η Energean ήδη από το καλοκαίρι έχει δρομολογήσει σχετικές μελέτες που έρχονται να συμπληρωθούν με τις προαναφερόμενες γεωτρήσεις αλλά και άλλες μελέτες και έρευνες που δρομολογούνται και υλοποιούνται στη βάση ότι πρόκειται αφενός για ένα πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα και αφετέρου η εν λόγω υποδομή δεν έχει αξιοποιηθεί παρομοίως στο παρελθόν, γεγονός που ενέχει πρόσθετες απαιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Carbon Storage της Energean, Νικόλαος Ρήγας, μιλώντας στο Athens Investment Forum, το εν λόγω έργο δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ενταχθεί στον «σχετικό χάρτη» και μάλιστα μεταξύ των επικεφαλής, μιλώντας για τη βιομηχανία της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Να αναφέρουμε τέλος ότι το έργο θα βρεθεί στην ατζέντα της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα COP 29 που ξεκινάει σε λίγες μέρες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με την εταιρεία να σχεδιάζει παρουσίαση του project, πιάνοντας το «νήμα» της συζήτησης που έχει «φουντώσει» σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τη διαχείριση των εκπομπών CO2.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")