Έρχονται νέοι κανόνες λόγω στενότητας του ηλεκτρικού χώρου

Με συνεχείς παρεμβάσεις και τροποποιήσεις προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων επιχειρεί το ΥΠΕΝ να πετύχει τη βέλτιστη κατανομή του περιορισμένου ηλεκτρικού χώρου για νέα έργα ΑΠΕ και παράλληλα μια ισορροπία του πράσινου μείγματος που θα οδηγεί σε μικρότερες περικοπές ενέργειας.

Στην «ουρά» του ΑΔΜΗΕ για όρους σύνδεσης βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος περί τα 45 GW.

Το πράσινο χαρτοφυλάκιο της χώρας περιλαμβάνει 15 GW έργα σε λειτουργία (αιολικά και φωτοβολταϊκά) και 15 GW έργα ΑΠΕ με όρους προσφοράς σύνδεσης, έργα δηλαδή που έχουν δεσμεύσει χώρο στο δίκτυο, πλέον των 2 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων που επίσης έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο. Στην «ουρά» του ΑΔΜΗΕ για όρους σύνδεσης βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος περί τα 45 GW, με το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα να παραμένει αμείωτο, όταν ο σχεδιασμός του διαχειριστή για το δίκτυο προβλέπει διαθεσιμότητα ηλεκτρικού χώρου 28 GW το 2030. Η στενότητα του ηλεκτρικού χώρου, σε συνδυασμό και με το φαινόμενο της κατάρρευσης των τιμών τις μεσημεριανές ώρες και των περικοπών ενέργειας λόγω της υπερπαραγωγής των φωτοβολταϊκών, υποχρεώνει το ΥΠΕΝ να εξετάσει λύσεις για την κατά προτεραιότητα σύνδεση με το δίκτυο αιολικών πάρκων.

Η παραγωγή των αιολικών διαχέεται σε όλο το 24ωρο και όχι κάποιες ώρες όπως στα φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται μια καλύτερη ισορροπία στο μείγμα και χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή, αφού η μείωση των τιμών δεν θα περιορίζεται σε κάποια ζώνη της ημέρας, όπως συμβαίνει σήμερα, και θα μειώνεται η ανάγκη των περικοπών ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο το ΥΠΕΝ έχει συστήσει μια τεχνική ομάδα εργασίας για μια πλήρη καταγραφή των ώριμων αιολικών έργων, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στην προτεραιοποίησή τους για τη σύνδεση με το δίκτυο. Αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα με αλλαγή της υπουργικής απόφασης του Αυγούστου του 2022. Θα προηγηθεί μέσα στην εβδομάδα μια τροποποίηση της ίδιας απόφασης που θα αφορά τον τρόπο εξέτασης αιτημάτων για όρους σύνδεσης των ενεργειακών κοινοτήτων. Σχετικά αιτήματα, σύμφωνα με την υφιστάμενη απόφαση, συνεξετάζονται με την κατηγορία έργων που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τη Βιομηχανία (βιομηχανικά PPAs).

Η αλλαγή που θα φέρει η νέα υπουργική απόφαση είναι ότι θα υποχρεώνει και τις ενεργειακές κοινότητες να καταθέτουν εγγυητική επιστολή για την εξέταση του αιτήματός τους σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών. Η υποχρέωση τίθεται ως εχέγγυο ότι το έργο θα κατασκευαστεί και δεν θα δεσμεύσει απλώς τον ηλεκτρικό χώρο, στερώντας το από κάποιον άλλον. Στα 2 GW ανέρχεται η ανώτατη ισχύς έργων που θα λάβουν κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης στο δίκτυο και στο 1 GW η ισχύς των ενεργειακών κοινοτήτων.

Στην ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας προσέγγισης στη χορήγηση όρων πρόσβασης στο ηλεκτρικό δίκτυο για τα νέα έργα ΑΠΕ, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης μιλώντας πρόσφατα σε ενεργειακό συνέδριο. Επισήμανε πως στο νέο τοπίο της αθρόας εισροής ΑΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία να προσαρμόζει τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων σύνδεσης νέων παραγωγών πράσινης ενέργειας, ενσωματώνοντας τις λεγόμενες ευέλικτες προσφορές σύνδεσης. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα προβλέπει δέσμευση απορρόφησης ισχύος για ένα μέρος και όχι για το σύνολο της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που θα γνωρίζουν εξαρχής οι επενδυτές προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους. Η παροχή οριστικών προσφορών σύνδεσης με το δίκτυο θα πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη και επέκταση του δικτύου, τόνισε ο κ. Μάργαρης. «Αν πέσουμε θύματα της επιτάχυνσης, οι οριστικές προσφορές σύνδεσης θα γίνουν “χαρτιά χωρίς αντίκρισμα”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)