Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με παλαιότερους υπολογισμούς, κάτι που πιθανότατα σηματοδοτεί την αποτυχία του πιο φιλόδοξου στόχου που είχε τεθεί στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, δηλαδή τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω 1,5℃. Ωστόσο, ο περιορισμός της ανόδου κάτω από τους 2℃ είναι ακόμα εφικτός, με την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση θα φτάσουν το 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2070. Συνολικά, το κόστος για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες θα άγγιζε τα 74,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδύσεις σε τρισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για το net zero μέχρι το 2070. Πηγή: Goldman Sachs.
Βλέποντας πιο αναλυτικά τις αναγκαίες επενδύσεις, σύμφωνα με το σενάριο της Goldman Sachs, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα έφταναν τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2070, με την ηλιακή ενέργεια να έχει τη μερίδα του λέοντος ($11,1 τρις), τα χερσαία ($9,5 τρις) και υπεράκτια ($6,6 τρις) αιολικά να ακολουθούν, και την πυρηνική ενέργεια ($4 τρις) να διαδραματίζει μικρότερο ρόλο. Όσον αφορά στη ζήτηση συμβατικών καυσίμων, η κορύφωση του πετρελαίου αναμένεται για μετά το 2030, ενώ το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι το 2050 ως μεταβατικό καύσιμο. Πολύ κρίσιμη θα είναι επίσης η αναβάθμιση των δικτύων ($7 τρις) και η δέσμευση βιομηχανικών εκπομπών άνθρακα ($9,3 τρις).
Ένα σημαντικό συμπέρασμα των αναλυτών της Goldman Sachs είναι η αλλαγή της προσέγγισης για την απανθρακοποίηση, από τη “μονοπωλιακή” έμφαση στην ανάπτυξη ΑΠΕ προς την ολιστική και πολυδιάστατη ανάπτυξη μίας σειράς τεχνολογιών που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια, όπως το καθαρό υδρογόνο, οι μονάδες αποθήκευσης, και η δέσμευση, αξιοποίηση, και αποθήκευση άνθρακα. Φυσικά, η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί πριν από οτιδήποτε άλλο την πολιτική βούληση και την κινητοποίηση των επενδυτών.