Ενός ομίλου που σκοπεύει να επενδύσει 2 δισ. ευρώ σε ακίνητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση εγκαταστάσεων, παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ και δημόσια έργα. Για τον σκοπό αυτό, θέτει σε εφαρμογή έναν εκτενέστατο εταιρικό μετασχηματισμό και προχωράει σε αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ., ενώ συζητάει αλλεπάλληλες εξαγορές.
Με εκτενή εμπειρία στις κατασκευές, φιλοδοξεί να διεκδικήσει μερίδιο 30% από όλα τα νέα έργα που θα βγουν σε διαγωνισμούς, να αναπτυχθεί περαιτέρω στη Ρουμανία και, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, στη Βουλγαρία αλλά και στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Με τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του και την εξωστρέφεια, ο νέος όμιλος AKTOR θέλει να διασφαλίσει επαναλαμβανόμενες χρηματοροές και διατηρήσιμη κερδοφορία. Αυτά εξηγεί στη συνέντευξή του ο κ. Εξάρχου, υπογραμμίζοντας πως «κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και έτσι και η κατασκευαστική, χρειάζεται όραμα. Πρέπει να έχεις όραμα. Το αν θα το πετύχεις στο πλήρες εύρος του είναι όχι δευτερεύον, αλλά πάντως μικρότερης σημασίας. Πρώτα λοιπόν πρέπει να δομήσεις ένα όραμα που να είναι εφικτό. Και όταν το κάνεις, να μπορείς να κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς αυτό που δώσαμε, με τις εξαγορές που κάναμε, είναι ότι δώσαμε όραμα στον όμιλό μας. Δώσαμε δηλαδή προοπτική».
– Ανακοινώσατε τη δημιουργία του ομίλου AKTOR και μία νέα στρατηγική. Μιλάτε για έναν ευρωπαϊκού βεληνεκούς όμιλο; Γιατί και πώς;
– Δύο χρόνια μετά την είσοδό μας στην Intrakat και ένα χρόνο μετά την εξαγορά της Ακτωρ, κάνουμε το επόμενο βήμα με στόχο τη δημιουργία ενός ομίλου που θα επεκταθεί σε νέους, πολλά υποσχόμενους τομείς, με κεντρικό πάντα πυλώνα τις κατασκευές, με στόχο την ισχυρή κερδοφορία και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο όμιλος θα διεκδικήσει ηγετική θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παράγοντας αξία για τους μετόχους και την κοινωνία. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εξαγορές και επενδύσεις ύψους 2 δισ., ανάπτυξη σε πεδία όπως οι ΑΠΕ, το real estate και τα έργα ΣΔΙΤ και παραχώρησης. Στοχεύουμε το 2030 σε κύκλο εργασιών της τάξης των 3,2 δισ., ισχυρά λειτουργικά κέρδη (EBITDA) άνω των 430 εκατ. και στη διαφοροποίηση των εσόδων και του χαρτοφυλακίου μας. Η επόμενη πενταετία προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξή μας καθώς επίκεινται μεγάλα έργα και επενδύσεις σε ενέργεια, παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ και έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ενεργή μας εμπλοκή –στοχεύουμε σε ένα μερίδιο 30% των νέων διαγωνισμών– θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε σταθερές χρηματοροές και βιώσιμη ανάπτυξη για την εποχή, όπου το αντικείμενο των παραδοσιακών δημοσίων έργων θα μειωθεί, λόγω και της εκπνοής του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα ολιστικό πλάνο, το οποίο θα συμβάλει στη μετεξέλιξη από μία κατασκευαστική, σε έναν πολυσχιδή όμιλο. Θα υιοθετήσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, σύγχρονα συστήματα και διαδικασίες και πρότυπα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης, ώστε να βάλουμε τα θεμέλια για έναν ευρωπαϊκό όμιλο επιχειρηματικών συμμετοχών, με επίκεντρο πάντα τις υποδομές.
Ο όμιλος θα διεκδικήσει ηγετική θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λέει ο κ. Εξάρχου.
– Τι εννοείτε «ευρωπαϊκό όμιλο»; Ποια βήματα σχεδιάζετε για να υλοποιήσετε κάτι τέτοιο;
– Οι πολυεθνικές κατασκευαστικές εφαρμόζουν αυστηρότατα συστήματα διαχείρισης για να ελέγχουν ταμειακές ροές και παραγγελίες. Συστήματα όπως το SAP και το Oracle Primavera διασυνδέονται και επιτρέπουν τόσο στον project manager όσο και στη διοίκηση να έχουν καθημερινή ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα πάντα. Η διοίκηση γνωρίζει πώς να ανακτήσει καθυστερήσεις με συγκεκριμένες τεχνικές και το σχετικό κόστος. Και έτσι αυξάνεται η παραγωγική δυναμικότητα, η αξιοπιστία και η βέλτιστη διαχείριση των πόρων και διασφαλίζεται η κερδοφορία των έργων. Απαιτείται χρόνος και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε ποτέ η ανάγκη για τόσους ειδικευμένους ανθρώπους που να μπορούν να λειτουργούν αυτά τα συστήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο ξεκινάμε πρόγραμμα υποτροφιών. Θέλουμε να έχουμε Ελληνες μηχανικούς με την κατάλληλη εξειδίκευση για αυτή τη δουλειά. Και επειδή απαιτούνται υψηλού επιπέδου και δαπανηρές σπουδές, αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε αυτό. Υπολογίζουμε ότι κάθε υποτροφία κοστίζει 50.000-70.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με το εκπαιδευτικό ίδρυμα και την ειδικότητα και θα παρέχουμε έως και 100 υποτροφίες ετησίως, που ισοδυναμούν με 10 εκατ. τον χρόνο. Παράλληλα, τα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχουμε έναν transformation officer στο οργανόγραμμα, για τις σχετικές διαδικασίες του ομίλου, την ενεργοποίηση των σχετικών συστημάτων και τη διασφάλιση ότι θα αποδώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δουλεύουμε ήδη σε αυτό μαζί με την Bain.
– Και πέρα από τον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό διοίκησης και λειτουργίας πώς θα βοηθήσει αυτό την εξωστρέφεια;
– Οταν το πλάνο μας ολοκληρωθεί θα μπορούμε με σχετική ασφάλεια να εκτελέσουμε έργα εκτός Ελλάδας, με την ίδια επιτυχία που έχουν η Vinci και η Bouygues, χωρίς οικονομικές απώλειες. Θα εξετάσουμε διεθνείς αγορές. Και θέλω να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό: η επιτυχία του πλάνου στηρίζεται στον έλεγχο του κόστους αλλά και στις συνέργειες μεταξύ των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του real estate και του facility management.
– Με δεδομένο ότι σε 2-3 χρόνια θα είστε έτοιμοι και ότι ήδη αναπτύσσεστε στη Ρουμανία, πού θα είναι η επόμενη επέκταση;
– Με τα σημερινά δεδομένα, η Ουκρανία είναι ένας προφανής στόχος, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο πόλεμος θα έχει τελειώσει. Ενδεχομένως και η Βουλγαρία, κυρίως λόγω του κάθετου άξονα και των έργων που θα απαιτηθούν για τη διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την Κωνστάντζα. Με βάση τις συνθήκες και την εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ως τις πιο πιθανές αγορές επέκτασης. Στη Ρουμανία θα δώσουμε όμως μεγάλη έμφαση. Θεωρώ ότι η ανάπτυξή μας εκεί θα είναι ισχυρή για τουλάχιστον μία δεκαετία. Επίσης, όταν αρχίσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η Ρουμανία θα παίξει σημαντικό ρόλο, λόγω του λιμανιού της Κωνστάντζας και του κάθετου άξονα.
Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην αγορά της Ρουμανίας, κοιτάμε και προς Ουκρανία, Βουλγαρία.
– Πώς θα αξιοποιήσετε την αύξηση κεφαλαίου;
– Θα υποστηρίξουμε τον επενδυτικό μας σχεδιασμό. Τα 200 εκατομμύρια που θα αντληθούν, θα στηρίξουν τη συμμετοχή μας στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εξαγορές και οργανική ανάπτυξη ύψους 2 δισ. Θα εξετάσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία εξαγοράς υφιστάμενων ή μελλοντικών έργων παραχώρησης. Επιπλέον επενδύουμε στον εταιρικό μας μετασχηματισμό και στο πλέον σύγχρονο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης στη χώρα, όπως σας εξήγησα προηγουμένως. Ετσι θα διασφαλίσουμε και ισχυρή κερδοφορία στο μέλλον και μερίσματα για τους μετόχους και τη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
– Ποιος θα είναι ο ρόλος των κατασκευών στον νέο όμιλο;
– H κατασκευή θα συνεχίσει να είναι ο πλέον σημαντικός πυλώνας και θα εμπλουτιστεί όχι μόνον με νέο λειτουργικό μοντέλο και σύγχρονες διεθνείς πρακτικές, αλλά και με την εξαγορά της εταιρείας Εντελέχεια, η οποία διευρύνει τις τεχνικές μας δυνατότητες. Η AKTOR Κατασκευές στοχεύει να γίνει ο μεγαλύτερος μηχανισμός παραγωγής έργων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από τις κατασκευές στόχος είναι να επιτύχουμε το 2030 έσοδα ύψους 2,9 δισ. και EBITDA της τάξης των 180 εκατ. Ηδη, είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Ακτωρ μετά από πολλά χρόνια πέτυχε θετικό EBITDA.
– Τι πλάνο έχετε για την ενέργεια; Είναι ακόμα ελκυστική η αγορά των ανανεώσιμων;
– Η θυγατρική μας AKTOR Ανανεώσιμες θα επενδύσει 1,4 δισ. σε ΑΠΕ ισχύος 1.300 MW, έως και το 2027, μέσα από την υλοποίηση υφιστάμενων συμφωνιών για εξαγορά και κατασκευή αθροιστικής ισχύος 912 MW. Επίσης, εξετάζουμε περαιτέρω εξαγορές συνολικής ισχύος 390 MW. Επιπλέον μετά το 2028, θα έχει ωριμάσει και υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο 1.300 MW, καθώς και επιπρόσθετο 1.500 MW για αποθήκευση ενέργειας μέσα από έργα αντλησιοταμίευσης. Παράλληλα, υπάρχει και η εξαιρετική συμφωνία με τη ΔΕΗ. Η ποιοτική διαφορά του χαρτοφυλακίου είναι ότι έχει εγγυημένες ταρίφες και όρους διασύνδεσης, άρα καλύτερες προοπτικές εκμετάλλευσης. Και με το κριτήριο αυτό θα πορευτούμε και στις εξαγορές που διερευνούμε. Στόχος είναι το 2030 η θυγατρική αυτή να επιτύχει EBITDA ύψους 130 εκατ. και να συνεισφέρει στο EBITDA του ομίλου με ποσοστό 30%.
– Πώς θα αναπτυχθεί ο τομέας των ακινήτων;
– Η AKTOR Ακίνητα εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο 56 ακινήτων, αξίας σχεδόν 600 εκατ., σε 4 χώρες, από την Prodea και θα αναλάβει τον μετασχηματισμό του σε σύγχρονη πλατφόρμα real estate, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις ομιλικές συνέργειες. Είναι όλα αξιόλογα ακίνητα, με σοβαρούς μισθωτές που ενισχύουν τις χρηματοροές μας. Θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω αγορές. Στρεφόμαστε δυναμικά στον τομέα καθώς υπάρχει έλλειμμα προσφοράς και μπορούμε, μέσα από τις τεχνικές μας δυνατότητες, να ξεκλειδώσουμε αξία. Ο στόχος για το EBITDA εδώ είναι να φτάσει το 2030 τα 55 εκατ.
Η αύξηση κεφαλαίου και οι νέες ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς
– Πώς θα εξελίξετε το χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων;
– Η κατασκευαστική εμπειρία της AKTOR, που ενσωματώνει πλέον δύο εταιρείες με πτυχία 7ης τάξης, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης στον τομέα των έργων ΣΔΙΤ και παραχώρησης. Θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε το αποτύπωμά μας στα έργα αυτά, τα οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη σταθερών χρηματο-ροών. Ηδη έχουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ΣΔΙΤ και συζητάμε την εξαγορά συμμετοχών σε δύο έργα παραχώρησης, ενώ θα κυνηγήσουμε όλες τις ευκαιρίες της αγοράς. Θυμίζω ότι η Ακτωρ υπήρξε ο βασικός κατασκευαστής των μεγαλύτερων έργων παραχώρησης στην Ελλάδα και αυτό μας δίνει πλεονέκτημα.
– Πώς απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η τιμή των 4,60 ευρώ για την αύξηση κεφαλαίου είναι υψηλή; Εχετε θετικές ενδείξεις για το αποτέλεσμα της αύξησης;
– Αναγνωρίζουμε ότι η τιμή αυτή μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για τους ιστορικούς μετόχους, δηλαδή για όσους ξεκινήσαμε με την Intrakat πριν από δύο χρόνια. Θα μπορούσε, πράγματι, να είχε οριστεί χαμηλότερα ώστε να μειωθεί ο μέσος όρος και να προκύψουν μεγαλύτερα κέρδη. Ωστόσο θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι σε όσους έχουν ήδη επενδύσει στην Intrakat και στην προοπτική της. Θέλουμε να διασφαλίσουμε και πως όποιοι αγόρασαν σε υψηλές τιμές, όπως 4,50 ή 5 ευρώ, δεν θα χάσουν τα χρήματά τους.
Φαινόμενα «ευθυνοφοβίας» ενδέχεται να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχεδίου για την πρόοδο της χώρας.
Το κριτήριο δεν ήταν να ευνοηθούν οι βασικοί μέτοχοι, αλλά να προστατευθούν οι επενδυτές που πίστεψαν στην εταιρεία σε υψηλότερες τιμές. Δεν έχω καμία ανησυχία για το αποτέλεσμα της αύξησης. Πιστεύω ότι οι βασικοί μέτοχοι θα καλύψουν σίγουρα το ποσοστό που τους αναλογεί και, αν χρειαστεί, θα καλύψουν και μεγαλύτερο μέρος.
– Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας; Και ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανάπτυξή της κατά την άποψή σας;
– Δραστηριοποιούμαστε ως μέτοχοι στον όμιλο AKTOR και στις τράπεζες, και βλέπουμε ότι η προσπάθεια της κεντρικής διοίκησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι πρωτοβουλίες για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης όπως και η μείωση της φορολογίας είναι απαραίτητες και ορθές. Η δημιουργία ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα απέναντι στις υφιστάμενες συστημικές τράπεζες αποτελεί επίσης στρατηγικά σωστή κίνηση. Αν και αρχικά υπήρξαν αμφιβολίες, η τράπεζα σήμερα είναι από τις πιο οικονομικά εύρωστες, χωρίς αναβαλλόμενο φόρο. Το ίδιο ισχύει και για την AKTOR. Πριν από 12 μήνες, πολλοί θεωρούσαν την εταιρεία «πεθαμένη». Σήμερα, ωστόσο, έχουμε αυξήσει την παραγωγικότητα στο μετρό της Θεσσαλονίκης κατά 58% και κατά 130% στο έργο Πάτρα – Πύργος. Αυτές οι αποδόσεις επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα και τη δυναμική που καταφέραμε να αναπτύξουμε.
Εχοντας πει αυτά, οφείλω να επισημάνω πάντως ότι σε ορισμένα διοικητικά κλιμάκια και θέσεις ευθύνης παρατηρείται μια νοοτροπία ευθυνοφοβίας, με αποτέλεσμα κάποιοι να αναβάλλουν και να καθυστερούν αδικαιολόγητα ενέργειές τους. Αυτή η νοοτροπία ενδέχεται να περιορίσει την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχεδίου για την πρόοδο της χώρας και να δημιουργήσει δυσκολίες στην υλοποίηση των απαιτούμενων αλλαγών. Σε επίπεδο οικονομίας, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε συνθήκες που δεν θυμάμαι να υπήρξαν ποτέ: Κυβερνητική σταθερότητα, προσπάθεια μεταβολής του παραγωγικού μοντέλου και φιλική στάση προς τις επενδύσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις δικαιώνουν τις επενδυτικές μας επιλογές.
(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)