Ένα ξεχωριστό “αποχαιρετιστήριο δώρο” θα αφήσει ο Πρόεδρος Μπάϊντεν για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων, επιβάλλοντας φορολόγηση στις εκπομπές μεθανίου. Χωρίς το βάρος των εκλογών, ο Μπάϊντεν βρίσκεται πλέον στη φάση της «κουτσής πάπιας» καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την αντικατάστασή του. Παραδόξως, αυτή 

μπορεί να αποδειχθεί μία απρόσμενα παραγωγική περίοδος για τους διάφορους ενοίκους του Λευκού Οίκου, οι οποίοι βιάζονται να ολοκληρώσουν το νομοθετικό τους έργο. Έτσι και ο σημερινός Πρόεδρος φρόντισε να ολοκληρώσει τη θητεία του στο ανώτατο αξίωμα με ένα πακέτο για την κλιματική αλλαγή. Μεταξύ άλλων μέτρων, ο Μπάϊντεν υπέγραψε τη φορολόγηση των πλεονάζοντων εκπομπών μεθανίου από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο φόρος για το 2025 θα κυμαίνεται στα 900 δολάρια για κάθε τόνο που υπερβαίνει τα ομοσπονδιακά όρια ρύπων, ποσό που θα αυξηθεί στα 1500 δολάρια/τόνο το 2026.

Φυσικά, είναι καθόλα αβέβαια το κατά πόσο το συγκεκριμένο μέτρο θα συνεχίσει να ισχύει κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ. Ο επανεκλεγέντας Πρόεδρος είναι ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και έχει ήδη δεσμευτεί πως θα ακυρώσει σχεδόν όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του. Από την άλλη πλευρά, το λόμπι των υδρογονανθράκων διατηρεί στενούς δεσμούς με τα υπόλοιπα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι πιθανότατα θα ελέγχουν και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, καθιστώντας την ακύρωση του πακέτου Μπάϊντεν εξαιρετικά εύκολη.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Μπάϊντεν είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα του μεθανίου, το οποίο παραδοσιακά βρισκόταν στο περιθώριο των συζητήσεων σχετικά με την κλιματική δράση. Πέρα από τους προαναφερθέντες νόμους, ο Μπάϊντεν είχε επιβάλει και μία πολυσυζητημένη παύση στις αδειοδοτήσεις νέων έργων εξαγωγών LNG, απόφαση που βάσισε στα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του μεθανίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, το μεθάνιο βρίσκεται για πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα στην ατμόσφαιρα συγκριτικά με το διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, το μεθάνιο μπορεί να παγιδεύσει πολύ μεγαλύτερο όγκο θερμότητας, περίπου 80 φορές περισσότερο από το διοξείδιο για τα 25 πρώτα χρόνια. Η ιδιότητα αυτή του μεθανίου μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη, και ως τούτου οφείλει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2℃ που είχε τεθεί από τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα.