από την πρόθεση του Ριάντ εμπεριέχει μια σαφή ιδιοτέλεια: την χρηματική αποτίμηση κάθε στοιχείου ενεργητικού που κατέχει, θεωρητικά, το βασίλειο.
Σε δήλωση του Riham ElGizy, διευθύνοντος συμβούλου της Regional Voluntary Carbon Markets Company, (RVCMC) της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρεται ότι 2,5 εκατομμύρια τόνοι δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα άρχιζαν να δημοπρατούνται από χθες, Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024. Ο επικεφαλής της RVCMC ανέφερε επίσης ότι τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν έργα για την προστασία του κλίματος στις χώρες του Νότο και θα υποστηρίξουν τους στόχους του αραβικού βασιλείου για το net zero.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας αναμενόταν ήδη από το 2021, όταν η RVCMC ιδρύθηκε ως κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν το κρατικό επενδυτικό ταμείο, PIF, και η Tadawul Group, με την πρώτη να κατέχει το 80% και την δεύτερη το υπόλοιπο 20% του μετοχικού κεφαλαίου.
Την ίδια χρονιά, η PIF και η Tadawul ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία για την Εθελοντική Αγορά Άνθρακα (VCM). Το 2022, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Νταβός της Ερήμου», δηλαδή το Future Investment Initiative (FII), δημοπρατήθηκαν 1 εκατομμύριο τόνοι δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα!
Η της VCMC συνιστά ένα βήμα εγγύτερα προς τη λογική των πραγμάτων, καθώς υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την πράσινη ατζέντα του Ριάντ, όπως φαίνεται και από τα αρκετά πράσινα ομόλογα που συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτούν σημαντικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη στρατηγική Saudi Vision 2030 που προωθεί ο πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που αποσκοπεί στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2060 και την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 278 εκατομμύρια τόνους ετησίως, έως το 2030, στο πλαίσιο της Saudi Green Initiative.
Αυτή περιλαμβάνει εξίσου φιλόδοξους στόχους για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, με σχέδια για δέσμευση 44 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως, έως το 2035 και τη χρήση 2 εκατομμυρίων τόνων ημερησίως για την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, όπως η πράσινη μεθανόλη και τα καθαρά καύσιμα.
Οι επικριτές αμφισβητούν τον συνολικό αντίκτυπο που θα έχει το πρασίνισμα της οικονομίας ή η εξάλειψη των εκπομπών CO2. Όπως υποστηρίζουν, οι αγορές άνθρακα ξεκλειδώνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση και επιτρέπουν στους ρυπαίνοντες να εκπληρώσουν τους επίσημους στόχους τους, εξασφαλίζοντας πιστώσεις άνθρακα.
Ωστόσο, οι Σαουδάραβες φιλοδοξούν να γίνουν μία από τις μεγαλύτερες εθελοντικές αγορές άνθρακα στον κόσμο έως το 2030.
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούν ήδη δημοπρασίες και στοχεύουν να συμπεριλάβουν πιστώσεις άνθρακα από έργα που άπτονται της προστασίας του κλίματος σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Βραζιλία, η Αιθιοπία, η Μαλαισία, το Πακιστάν και το Βιετνάμ. Περίπου είκοσι εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας και δύο διεθνείς εταιρείες έχουν ήδη μπει στην ουρά σε αυτή την αγορά, για να εξασφαλίσουν πιστώσεις άνθρακα.