Ο υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Δένδιας προτίθεται να κάνει βαθιές αποδομήσεις στο Ελληνικό στράτευμα. Μέχρις το 2030, θα έχει κλείσει 132 στρατόπεδα του στρατού ξηράς .Στην αεροπορία θα αποσύρει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη «Φάντομ F-4», Μιράζ , και παλαιότερα F-16. Στο Ναυτικό θα αντικαταστήσει τις φρεγάτες S με 4 νέες «Μπελχάρα» και μικρότερες κορβέτες Γαλλικής κατασκευής ή Αμερικανικές που εν μέρει θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.

 

Σκοπός της αποδομήσεως των υποστελεχωμένων μονάδων, ξεπερασμένων τεχνολογικώς αεροσκαφών και πλοίων που εξεμέτρησαν τον υπηρεσιακό τους βίο είναι η εξοικονόμηση πόρων για την επαύξηση της πολεμικής ικανότητος και την αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού  των ενόπλων δυνάμεων - και μισθολογικώς.

Η διάψευση ουσιαστικώς της ρήσεως ότι «όπου τελειώνει η λογική, αρχίζει ο στρατός» δεν επιτρέπει πλέον την ύπαρξη  στρατοπέδων στο 1/5 της ονομαστικής δυναμικότητος, απλώς και μόνον διότι το ζήτησαν βουλευτές , για να ενισχυθεί η τοπική οικονομία είτε η  αμυντική χωροταξία , κατάλοιπον της εποχής του Ψυχρού Πολέμου ή  σκοπιμοτήτων του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται δηλαδή για μία νέα αντίληψη της αποστολής των ενόπλων δυνάμεων που  καταλήγει σε προβολή ισχύος προς τα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας και στις έξωθεν απειλές του νησιωτικού της χώρου στο Αιγαίον πέλαγος με λαθρομετανάστες. Το νέο στρατηγικό δόγμα δεν ακολουθεί την μέχρι τούδε διακήρυξη της εξωτερικής πολιτικής «δεν διεκδικούμε τίποτε, δε παραχωρούμε τίποτε» αλλ’ αποτελεί μία στροφή από το αμυντική σε Επεμβατική διάταξη των ενόπλων δυνάμεων με σύγχρονα όπλα , στοχεύοντα «πέραν του ορίζοντος» όπως τα μαχητικά F-35 κι οι Γαλλικές φρεγάτες και τα 1000 σύγχρονα τανκς στην μεθόριο του Έβρου .

Την δυνατότητα Επεμβάσεως  επιτρέπουν οι  πύραυλοι ΣΚΑΛΠ, βεληνεκούς εκατοντάδων χλμ., έχουν ως στόχο την αποτροπή του αντιπάλου, που θα ξέρει ότι εάν προσβάλλει την εδαφική κυριαρχία της χώρας μας, θα πληγεί βαθιά μέσα στην επικράτεια του και ο πόλεμος θα είναι ολοκληρωτικός κι όχι τοπικός ή συνοπτικός ως θα συνέβαινε στο παρελθόν.

Ως υπόδειγμα ακολουθείται του Ισραηλινού στρατού, που είναι ευέλικτος κι όχι απαρτιζόμενος από μεγάλες και δυσκίνητες μονάδες ή πίσω από οχυρώσεις και γεωγραφικά εμπόδια. Αντίστοιχη θα είναι η αναπροσαρμογή των προσόντων των στρατευμένων στο Στρατό ξηράς ,με εκείνων της Αεροπορίας και του Ναυτικού που ήδη έχουν προσαρμοσθεί εξ ανάγκης στις συνθήκες του συγχρόνου πολέμου.

Αναποφεύκτως οι συγχωνεύσεις κι η επαύξηση της δυνάμεως πυρός των μονάδων δεν συμβιβάζονται με την πολιτική κατευνασμού των αντιπάλων, ακόμη κι όταν διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις δια την διασφάλιση της ειρήνης.Το θεώρημα «κανόνια ή βούτυρο» δεν επιδέχεται την πολυτέλεια επιλογής καθώς οι συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Μεσογείου ριζοσπαστικοποιούνται από τον έκδηλο αναθεωρητισμό ή την επιθετικότητα πολεμίων της Ελλάδος.

Όταν  η «ουδετέρα» Ελβετία εξοπλίζεται με επιθετικά F-35  αεροσκάφη , μοιραία ο Ελληνισμός δεν μπορεί να μείνει πίσω.Sivispacem, parabellum- προετοιμάσου για πόλεμο κι όχι για συμβιβασμό. Μόνον έτσι εξασφαλίζεις την ειρήνη  και τα εθνικά δικαιώματα που αμφισβητούνται, λέγει το παλαιό γνωμικό των Ρωμαίων .

Λίαν επίκαιρο δόγμα στην εποχή μας , που το έγκλημα της επιθετικότητας το οποίον  τιμωρεί το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης , δεν έχει πρακτικό τρόπον να εφαρμοσθεί. Παράδειγμα η εισβολή και κατοχή της Κύπρου το 1974 και η επίθεση του Ιράν δι’ «αντιπροσώπων» στο Ισραήλ προ έτους.