Ανδρέας Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Olympia Group : Επενδύσεις σε Ενέργεια, Λογισμικό, Λιανική

Ανδρέας Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Olympia Group : Επενδύσεις σε Ενέργεια, Λογισμικό, Λιανική
συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο
Πεμ, 14 Νοεμβρίου 2024 - 20:21

Το στρατηγικό όραμα της Olympia Group περιγράφει στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού ομίλου Ανδρέας Αθανασόπουλος που έχει συμπληρώσει ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του. Η αυτόνομη ενέργεια, το λογισμικό και το λιανεμπόριο είναι τα τρία οικοσυστήματα όπου επενδύει συστηματικά η Olympia με στόχο την εμφάνιση οργανικής ανάπτυξης

Προς την κατεύθυνση αυτή προχώρησε, πριν από μερικούς μήνες, στο μεγαλύτερο εντός αλλά κι εκτός Ελλάδας ντιλ στην Πληροφορική, αποκτώντας, από κοινού με την Imker Capital, την εταιρεία Entersoft. Για την Public, που φέτος προβλέπεται ότι θα εμφανίσει θετικές χρηματοροές, υιοθετεί νέο αναπτυξιακό πλάνο, έχοντας ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό της μετά την εξαγορά της Media Markt. Στη Sunlight η στρατηγική μεγέθυνσης είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η Olympia Group σταθμίζει όλα τα δεδομένα προτού λάβει τελικές αποφάσεις για την υλοποίηση στην Ελλάδα του giga-factory παραγωγής μπαταριών λιθίου. «Δεν θα θέλαμε να αποτελέσουμε την επόμενη Northvolt του Νότου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασόπουλος. Ο CEO διαπιστώνει έναν αποσπασματικό χαρακτήρα στο σχέδιο της Ευρώπης για περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησής της από την Κίνα και κατ’ επέκταση στην υιοθέτηση πολιτικών παρέμβασης και στήριξης των αναγκαίων επενδύσεων.

Τα σχέδια της Olympia περιλαμβάνουν και την επέκταση της δραστηριότητας στην Ελλάδα της αμερικανικής εταιρείας Gridpoint, που προσφέρει λύσεις εξοικονόμησης διαχείρισης ενέργειας μέσω λογισμικού, προηγμένων αισθητήρων, και χρήση τεχνητής νοημοσύνης, σε κτίρια.

– Συμπληρώνοντας ένα χρόνο ως CEO στην Olympia Group, τι περιλαμβάνει η έως τώρα διαδρομή σας;

– Οταν δέχτηκα την πρόταση να αναλάβω τη θέση του CEO στην Olympia Group, η απόφαση δεν ήταν απλή. Είδα όμως έναν οργανισμό που έχει αποδείξει τη δυναμική του, με το επιχειρηματικό δαιμόνιο του κ. Πάνου Γερμανού να αποτελεί θεμέλιο για την ανάπτυξή του. Η συνεχής αλλαγή, η καινοτομία και η πρωτοπορία είναι έννοιες που χαρακτηρίζουν την Olympia και ταυτίζονται με τη δική μου φιλοσοφία.

Είμαι ένας CEO πρώτης γραμμής και άρα έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην οργανική ανάπτυξη των εταιρειών μας. Οι μέτοχοί μας γνωρίζουν να φτιάχνουν εταιρείες από το μηδέν και δεν βασίζονται μόνο σε εξαγορές. Αυτό μας διαφοροποιεί. Εχουμε δύο κατηγορίες επενδύσεων: εκεί που επενδύουμε με συμμετοχή στη διοίκηση των επιχειρήσεων, αλλά και σε μία σειρά από 20 περίπου επιχειρήσεις στο εξωτερικό σε τομείς της τεχνολογίας και των νέων τεχνολογιών διατροφής. Στην πρώτη κατηγορία έχουμε δημιουργήσει τρία οικοσυστήματα επενδύσεων στους τομείς της αυτόνομης ενέργειας, του λογισμικού και της λιανικής.

– Ποιος είναι ο ρόλος του βασικού μετόχου της Olympia;

– Είναι ουσιώδης και ενεργός. Δεν περιορίζεται σε παθητική συμμετοχή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επεμβαίνει στην καθημερινότητα. Εχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο ανεξαρτησίας των διοικήσεων των εταιρειών μας, πάντα με βάση τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Η μακρόχρονη πορεία μου ως διευθύνων σύμβουλος σε επιχειρήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μου επιτρέπει να συγκεράζω την πρακτική εμπλοκή και τη στρατηγική εποπτεία που απαιτεί η εταιρική διακυβέρνηση.

– Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, η Olympia εξαγόρασε με την Imker Capital την Entersoft, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη συναλλαγή στην Πληροφορική κατά το α΄ τρίμηνο της χρονιάς στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της EY. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

– Πάγιος στόχος της Olympia είναι η δημιουργία αξίας σε εταιρείες που ανήκουν στα οικοσυστήματα που αναπτύσσει. Δύο από τις πιο λαμπρές επενδύσεις μας, η Softone και η Entersoft, δημιουργούν τον μεγαλύτερο ενιαίο πυλώνα που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσφέροντάς τους εργαλεία που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους χωρίς το κόστος και την πολυπλοκότητα μεγάλων συστημάτων. Τα «έξυπνα» λογισμικά που αναπτύσσουμε, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών: από τη διαχείριση αποθεμάτων, αποθηκών, τιμολογίων και ανθρωπίνων πόρων, έως συστήματα CRM, απογραφής και διαχείρισης ακινήτων. Αυτά τα προϊόντα αποκτούν σταδιακά δυνατότητες τεχνητής και παραγωγικής νοημοσύνης, έτσι ώστε οι πελάτες μας να βλέπουν τα πλεονεκτήματα χωρίς να είναι ειδικοί του χώρου.

Αναλύουμε και χαρτογραφούμε την αγορά διαρκώς, αναζητώντας νέες ευκαιρίες.

– Ποια είναι η επόμενη μέρα των δύο εταιρειών;

– Θα κρατήσουμε τις καλύτερες πρακτικές των δύο εταιρειών, δημιουργώντας έναν ενιαίο πόλο, ο οποίος θα αποτελέσει τον πρωταγωνιστή του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων της χώρας. Προτεραιότητα για τους μετόχους είναι το σχήμα να έχει μια ενιαία ταυτότητα, εμπειρία πελάτη και στρατηγική έρευνας και ανάπτυξης.

– Προσφάτως εντάχθηκε στο Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης η επένδυση για το giga-factory παραγωγής μπαταριών λιθίου της Sunlight. Tαυτόχρονα όμως υπάρχουν μεγάλοι κλυδωνισμοί και προκλήσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών.

– Η Sunlight είναι καρπός της επιχειρηματικής διορατικότητας του Πάνου Γερμανού, ο οποίος την εξαγόρασε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και όχι απλώς την επανέφερε στη ζωή, αλλά της έδωσε νέα δυναμική. Από μία βιομηχανία των 28 υπαλλήλων, η Sunlight έχει αυτή τη στιγμή περισσότερους από 3.600 εργαζομένους. Οι πολύπλευρες επενδύσεις της Sunlight σε ένα ευρύ φάσμα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οδήγησαν σε μία αύξηση τζίρου από δεκάδες εκατομμύρια σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο. Η Sunlight σήμερα εξάγει σε όλο τον κόσμο και έχει εργοστάσια σε 14 χώρες. Ειδικά στην Αμερική που αποτελεί χώρα μεγάλων προσδοκιών διαθέτουμε ήδη τρία εργοστάσια κοντά στους πελάτες μας, γεγονός που αποτελεί και μεγάλο πλεονέκτημα.

Αρα η Sunlight δεν είναι «startup», αλλά έχει 20ετή εμπειρία. Διαθέτει, ήδη, το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο καθετοποιημένο giga-factory στον κόσμο για την παραγωγή κελιών μολύβδου και συναρμολόγησης αντίστοιχων μπαταριών, εξυπηρετώντας εταιρείες κολοσσούς σε Ευρώπη και Αμερική που αξιοποιούν αυτή την τεχνολογία είτε σε όρους αποθήκευσης είτε σε όρους ασφάλειας. Ενώ στο λίθιο εισάγουμε στοιχεία από την Κίνα και έχουμε από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια στη Δύση για συναρμολόγηση μπαταριών. Αν δεν είναι αυτό ένα success story τότε ποιο είναι;

– Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Olympia;

– Αναλύουμε και χαρτογραφούμε την αγορά διαρκώς, αναζητώντας νέες ευκαιρίες. Συμμετέχουμε στο επενδυτικό σχήμα του Breakthrough Energy Ventures που σχηματίστηκε με πρωτοβουλία του Μπιλ Γκέιτς και επενδύει σε καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Συνεργαζόμαστε με την Gridpoint, μία εταιρεία από τις ΗΠΑ που προσφέρει λύσεις εξοικονόμησης διαχείρισης ενέργειας μέσω λογισμικού, προηγμένων αισθητήρων, και χρήση τεχνητής νοημοσύνης, σε κτίρια.

Στόχος είναι να επεκτείνουμε την παρουσία της στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή μετάβαση μας ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως και για αυτό έχουμε προχωρήσει μέσω των εταιρειών μας Public & Westnet σε παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ψύξη και θέρμανση μέσω αντλιών θερμότητας, φωτοβολταϊκών με μπαταρίες και σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δεν θέλουμε να αποτελέσουμε την επόμενη Northvolt του Νότου

– Με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από την Κίνα, τι έχουν πετύχει η Ευρώπη και η Αμερική τα τελευταία 5 χρόνια;

– Μετά τον κορωνοϊό και την κρίση της Ουκρανίας, Ευρώπη και Αμερική ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους για απεξάρτηση από την Κίνα στον χώρο των μπαταριών αυτοκινήτων και στην αποθήκευση ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό, η Ε.Ε. ξεκίνησε επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ταμείου Καινοτομίας. Στην Αμερική είχαμε το Inflation Reduction Act που είναι παρασάγγας πιο φιλόδοξο από το αντίστοιχο της Ευρώπης.

Επικράτησε ένας ενθουσιασμός στη Δύση που οδήγησε στην ανακοίνωση κατασκευής πολλών εργοστασίων για παραγωγή στοιχείων μπαταριών κυρίως για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι πολιτικές παρέμβασης και στήριξης όλων αυτών των προσπαθειών ήταν αποσπασματικές και δεν απάντησαν σε θέματα επιλογής βιώσιμων τεχνολογιών, ικανότητας παραγωγής, διασφάλισης ανταγωνιστικής ποιότητας και κόστους.

Μετά πέντε έτη, μήπως η εξάρτηση από την Κίνα αντί να έχει μειωθεί έχει αυξηθεί; Ακόμα και το μεγάλο σχέδιο της Northvolt παρά την ισχυρή ιδιωτική χρηματοδότηση (16 δισ. ευρώ) απέτυχε και δεν κατάφερε να παραγάγει τα κελιά μπαταριών. Υπάρχει ο ίδιος ενθουσιασμός από ιδιωτικά κεφάλαια και εμπορικές τράπεζες σήμερα; Προφανώς και όχι. Είναι τυχαίο ότι έχουμε δει 15 ακυρώσεις εργοστασίων παραγωγής στοιχείων μπαταριών στη Δύση; Είναι σύμπτωση ότι μόνο κινεζικές εταιρείες επενδύουν κυρίως στην Ουγγαρία; Στην Ευρώπη ποιος θα αναλάβει το τεχνολογικό και εμπορικό ρίσκο επενδύσεων σε μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες;

Διπλασιασμός της Sunlight έως το 2030, διερεύνηση συνεργασιών με κινεζικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ευρώπη.

– Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το giga-factory στη Δυτ. Μακεδονία;

– Η Sunlight κράτησε σταθερό το τιμόνι των αποφάσεων και δεν παρασύρθηκε σε βεβιασμένες αποφάσεις γύρω από την παραγωγή στοιχείων λιθίου. Από το 2019 δημιούργησε ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας και το 2022 ξεκινήσαμε την κατασκευή της πιλοτικής γραμμής, με υποστήριξη από την Ευρώπη, που είναι και η μόνη που υπάρχει σήμερα για παραγωγή στοιχείων λιθίου που χρειαζόμαστε. Η επενδυτική συνέπεια της εταιρείας αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έγκριση 245 εκατ. από το European Innovation Fund για επένδυση τουλάχιστον 1,2 δισ. Ωστόσο, αν δεν απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα, δεν μπορεί να καταρτιστεί σχέδιο και κατ’ επέκταση να δεσμευτούν πόροι για την υλοποίηση δεύτερου giga-factory για λίθιο.

Θα παράσχει έμπρακτη και μακροχρόνια στήριξη η Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να ανταγωνιστούμε την Κίνα; Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλη κινεζική εταιρεία έχει 20.000 μηχανικούς, ενώ επενδύει 1 δισ. ευρώ τον χρόνο σε έρευνα και ανάπτυξη. Επίσης, θα στηρίξουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες την παραγωγή με εγγυημένες μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας για την εξασφάλιση τραπεζικού δανεισμού; Και σε ποιες τιμές αγοράς; Διότι ναι μεν θέλουν Ευρωπαίους προμηθευτές, αλλά σε τιμές Κίνας – από 30% έως 50%, χαμηλότερες, συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές.

Δεν έχουμε καμία διάθεση να αποτελέσουμε την επόμενη Northvolt του Νότου. Αλλωστε, η Sunlight δεν αντιμετωπίζει σήμερα κάποιο ρίσκο, διότι θα συνεχίσει να προμηθεύεται στοιχεία λιθίου από την Κίνα και άλλους προμηθευτές. Στις επιλογές μας υπάρχει και η διερεύνηση συνεργατικών σχημάτων με κινεζικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ευρώπη ή και με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θέλουν να αντλήσουν τεχνογνωσία από τη Sunlight.

Στην Olympia Group υποστηρίζουμε χωρίς κανένα δισταγμό τη Sunlight στο επενδυτικό της πλάνο με καινοτόμα προϊόντα, επέκταση σε άλλες αγορές όπως η ναυτιλία και τα light commercial vehicles και σε νέους γεωγραφικούς προορισμούς. Διαθέτουμε ένα πενταετές πλάνο με ορίζοντα το 2030 που περιλαμβάνει και τον διπλασιασμό της εταιρείας.

Συνεχής επέκταση του Public

– Ποια είναι η στρατηγική του ομίλου Olympia στη λιανική;

– Η λιανική δραστηριότητα, όπου απαιτείται συνέπεια, υπομονή και αναπτυξιακό όραμα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του DNA του ομίλου. Ο περιορισμός κόστους είναι απαραίτητος, αλλά δεν αρκεί για να δημιουργηθούν σπουδαίοι οργανισμοί. Η στρατηγική μας επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες: Τεχνολογία, Πολιτισμός και Οικιακές Συσκευές. Τα Public ολοκληρώνουν έναν μετασχηματισμό που ξεκίνησε με την εξαγορά της Media Markt και φέτος θα εμφανίσουν θετικό cash flow. Εφαρμόζουν ένα νέο αναπτυξιακό πλάνο με την επέκταση σε νέες κατηγορίες προϊόντων και την ανάπτυξη νέων σημείων πώλησης σε Αθήνα και περιφέρεια, συνολικής επιφάνειας 25.000 τετραγωνικών μέτρων. Χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λιανική. Το Public είναι το κορυφαίο brand σε επισκεψιμότητα και πωλήσεις στο Διαδίκτυο και είναι κρίσιμο να είμαστε πολυκαναλικά παντού κοντά στους πελάτες μας.

Επίσης, έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο επενδυτικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις που, αν και ανεξάρτητες, συμπληρώνουν τις υπηρεσίες μας. Εταιρείες όπως η Box Now για τη διανομή προϊόντων, η Svoom για τις παραδόσεις κατ’ οίκον, το iRepair για επισκευές και ανακατασκευές τεχνολογίας, και με την Klarna για χρηματοδότηση αγορών. Ολο αυτό το οικοσύστημα δίνει στους πελάτες του Public αξία και σε εμάς υπεραξίες.