Δύο υποθαλάσσια καλώδια της Βαλτικής που συνδέουν τέσσερα διαφορετικά έθνη του ΝΑΤΟ έχουν πιθανότατα διακοπεί, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Φινλανδία και τη Σουηδία. Η πρώτη εν λόγω γραμμή οπτικών ινών είναι το καλώδιο C-Lion1, το οποίο εκτείνεται σε απόσταση περίπου 750 μιλίων από το Ελσίνκι της Φινλανδίας έως το Ροστόκ της Γερμανίας. Σύμφωνα

με την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Φινλανδίας, Cinia, η γραμμή ενδέχεται να έχει κοπεί από «εξωτερική δύναμη». Ένα πλοίο του καλωδίου ετοιμάζεται να ξεκινήσει για να κάνει επισκευές, αλλά η αποκατάσταση της ζημιάς μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες.

Περίπου στις 0800 GMT την Κυριακή, μια υποθαλάσσια σύνδεση οπτικών ινών μεταξύ της Λιθουανίας και του στρατηγικού νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας έπεσε επίσης εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τη σουηδική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Telia. Από τη φύση της βλάβης, η εταιρεία πιστεύει ότι η αιτία ήταν φυσική βλάβη στο καλώδιο, δήλωσε εκπρόσωπος στο CNN.

Οι υποψίες στράφηκαν αμέσως σε «σκόπιμη ζημιά» και στη Ρωσία. «Η ευρωπαϊκή μας ασφάλεια δεν απειλείται μόνο από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά και από τον υβριδικό πόλεμο κακόβουλων παραγόντων», ανέφεραν τη Δευτέρα σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Γερμανίας. «Η διαφύλαξη των κοινών κρίσιμων υποδομών μας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας».

Οι υποθαλάσσιες υποδομές οπτικών ινών είναι ένας ελκυστικός στόχος: μπορούν να δεχτούν κρυφές επιθέσεις με μεθόδους που μπορούν να αρνηθούν, είναι δύσκολο να αμυνθούν και -αν γίνει αρκετή ζημιά ταυτόχρονα- μια διακοπή θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις δυτικές οικονομίες.

Τον Σεπτέμβριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Ρωσία έχει αυξήσει τη στρατιωτική της δραστηριότητα κοντά σε στρατηγικά υποθαλάσσια καλώδια. Ο ρωσικός στρατός έχει χαρτογραφήσει ενεργά τις υποθαλάσσιες υποδομές των μελών του ΝΑΤΟ, διατηρεί εκτεταμένες δυνατότητες για κρυφές υποθαλάσσιες παρεμβάσεις και έχει κίνητρο για αντίποινα στη γκρίζα ζώνη λόγω της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά: Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως η GRU, πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων δολιοφθοράς σε όλη την Ευρώπη, που πιθανώς συνδέονται με την υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο. «Έχουμε δει εμπρησμούς, σαμποτάζ και άλλα», δήλωσε τον Οκτώβριο ο επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Ken McCallum. «Επικίνδυνες ενέργειες, που διεξάγονται με αυξανόμενη απερισκεψία».