Ο κ. Κούνδουρος κατηγόρησε ουσιαστικά την ηγεσία του ΥΠΕΞ για άσκηση μυστικής διπλωματίας, ενώ άφησε σοβαρότατες αιχμές για τους χειρισμούς της Αθήνας όσον αφορά τις συνομιλίες με την Άγκυρα και για τους οποίους ο ίδιος είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του. Στην επιστολή παραίτησής του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χάριν της γενικότερης εικόνας, προσθέτω ότι δεν εδόθη συνέχεια σε σειρά σοβαρών, κατά κρίση υπογράφοντος, ζητημάτων ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, οποία υπεβλήθησαν εγγράφως (δείτε αλληλογραφία Α' Γεν. Δνσης). Συγκρατώ και την έλλειψη ενημέρωσης ή ολοκληρωμένης συζήτησης με υπογράφοντα ως προς χειρισμούς ή διαμόρφωση πλαισίου επί άλλων σημαντικών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, ευθέως αφορών των την Α' Γεν. Δ/νση”. Ο κ. Κούνδουρος επικαλείται λόγους υπηρεσιακής τάξης και προσωπικής ευθιξίας , καθώς παραλείφθηκε από την σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως σημειώνει , ο κ. Κούνδουρος παραλείφθηκε και από τις συσκέψεις προετοιμασίας της συνάντησης.
Επιχειρώντας να υποβαθμίσουν την σημασία της εν λόγω παραίτησης, πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι λόγος που ο πρέσβης κ. Κούνδουρος δεν συμμετείχε στην πρόσφατη συνάντηση Γεραπετρίτη -Φιντάν ήταν επειδή συνταξιοδοτείται σε ένα μήνα. Γεγονός που κάνει ωστόσο ακόμη πιο σοβαρή την απόφασή του ανώτατου διπλωμάτη να παραιτηθεί λίγο πριν αφυπηρετήσει. Τι άραγε φοβόταν ο κ. Κούνδουρος και προέβη σε αυτήν την ύστατη λύση της παραίτησης ενώ θα μπορούσε να αποχωρήσει χωρίς θόρυβο σε ένα μήνα; Ποιά σοβαρά ζητήματα που ήγειρε ο ανώτατος διπλωμάτης δεν ελήφθησαν υπόψη από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών;
Λίγες ώρες αργότερα στο πολύ ανησυχητικό αυτό κλίμα για τα εθνικά θέματα προστέθηκε και η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την ΝΔ μετά την σκληρή κριτική που άσκησε απέναντι στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, ζητώντας ουσιαστικά την παραίτησή του. Και ενώ το Μαξίμου επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς οι “κόκκινες γραμμές” της Αθήνας δεν έχουν μετακινηθεί ούτε στο ελάχιστο και τα συστημικά ΜΜΕ προσπαθούν να αποδημήσουν το προφίλ του πρώην Πρωθυπουργού, χωρίς να πουν ούτε μια λέξη για την παραίτηση του Νούμερο 3 του ΥΠΕΞ, έρχεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν να ανάψει κι άλλες φωτιές στο Μαξίμου, μιλώντας για την ύπαρξη “κοινού σχεδίου” με την Ελλάδα! Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έδωσε συνέντευξη την Παρασκευή το βράδυ στο κανάλι Α Χαμπέρ αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει «κοινό σχέδιο» Τουρκίας και Ελλάδος, αν και υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα «Είναι πρόβλημα η στρατιωτικοποίηση των νησιών, τα οποία πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, μέρη που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, ο εναέριος χώρος, η ΑΟΖ. Υπάρχουν πολλά θέματα. Αυτά τα θέματα, αφού κάνουμε τη σωστή περιγραφή, μπορούμε να προχωρήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο σε επίλυση», επέμεινε ο κ. Φιντάν, ανοίγοντας όλη την βεντάλια παρά τις διαβεβαιώσεις της Αθήνα ότι υπό συζήτηση βρίσκεται η μια και μόνη διαφορά, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Μάλιστα ο κ. Φιντάν επεσήμανε ότι οι δύο χώρες «αναζητούν τρόπους για να φτάσουν σε μια λύση, στην οποία και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα της Τουρκίας», υπονοώντας προφανώς το πάγιο αίτημα της Άγκυρας για συγκυριαρχία και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Καμία αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ και αυτή την φορά.
Αντιθέτως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε και μάλιστα οργισμένα στην δημοσιοποίηση από την Κομισιόν του χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) της Ελλάδας, τον οποίο σημειωτέον δεν έχει ακόμη καταθέσει επισήμως η ελληνική κυβέρνηση! Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αφορά την αποτύπωση των χρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές των κρατών μελών και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες σε αυτές τις περιοχές στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της Ε.Ε. για τις ευρωπαϊκές θάλασσες. Μάλιστα η κυβέρνηση προτίμησε να παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21/12/2023 στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για απουσία θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, με την απειλή επιβολής προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, παρά να παραδώσει τους χάρτες που έχουν ήδη ετοιμασθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες προφανώς υπό τον απειλή της Άγκυρας. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «οι χάρτες του Αιγαίου και της Μεσογείου που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον Σχεδιασμό είναι άκυροι για την Τουρκία και δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα». Και συνεχίζει στους ίδιους υψηλούς τόνους: «Επαναλαμβάνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας με αυτόν τον Σχεδιασμό. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να σχολιάζει τις θαλάσσιες διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών»! Και πάλι ουδεμία απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Αντίδραση υπήρξε ωστόσο από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος συνόψισε την κατάσταση σε λίγες γραμμές.«Παρά τις πιέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάρτη θαλασσίων ζωνών. Απηυδισμένη η ΕΕ, παραπέμπει την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αναρτά ΜΟΝΗ ΤΗΣ τον Χάρτη της Σεβίλης (βάσει UNCLOS), τον οποίο η Ελλάδα αποκήρυξε το 2021 ως “ιδιωτικό”! Αντιδρά ο φίλος Φιντάν», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο καθηγητής πανεπιστημίου στον τομέα των διεθνών σχέσεων και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών με τη Νέα Δημοκρατία, καταλήγοντας «Ναι, χωρίς χάρτη διεκδίκησης διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία». Και αυτό τα λέει όλα...