καθώς επίσης και την κάλυψη των αναγκών τους σε άρδευση και ύδρευση για την περίοδο 2024-2040, αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μέσω του Ταμείου θα διατεθούν τα έσοδα από τις δημοπρασίες 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ακόμη, προβλέπεται να διατεθούν 200 εκατ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια για έργα πράσινης αφαλάτωσης που αποσκοπούν στο να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Για αυτό τον σκοπό έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός έργων ΑΠΕ με αφαλάτωση και έργων ΑΠΕ, αντλησιοταμίευσης και αφαλάτωσης, που θα εγκατασταθούν κατά προτεραιότητα στις Κυκλάδες, περιοχή που πλήττεται κατ’ εξοχήν από την έλλειψη νερού.
Σημειώνουμε ότι αυτή την λύση είχε περιγράψει σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο Υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής του δανείου της ΕΤΕΠ, ύψους 390 εκατ. ευρώ στην ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την κατασκευή και λειτουργία πάρκων ηλιακής ενέργειας σε όλη τη χώρα.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης ο συνδυασμός θα εξασφαλίσει καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκευση με μονάδες αντλησιοταμίευσης και εγκατάσταση έργων αφαλάτωσης.
Οι πόροι του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών θα διατεθούν σε βάθος δεκαετίας και θα αφορούν στην υλοποίηση τριών επενδυτικών δράσεων, που είναι η ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τα νησιά και η χρηματοδότηση υποδομών για την ενίσχυση της αποδοτικότητας των ΑΠΕ.
Επίσης το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων, του λεγόμενου «Cold ironing», ήτοι τη δημιουργία υποδομών ηλεκτροδότησης πλοίων στα λιμάνια, καθώς και τη διασύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με τα νησιά.
Εν τω μεταξύ, στο Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «naxostimes.gr», ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιδιαιτερότητα των νησιών, τις προκλήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ανάγκη προστασίας από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, αλλά και για τον στρατηγικό σχεδιασμό που αφορά την υγεία, τις υποδομές και τη ψηφιακή διακυβέρνηση.
Όπως είπε, η δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης αποτελεί σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για τη Νάξο και τις Κυκλάδες, αλλά συνολικά για τη νησιωτική Ελλάδα και τις προοπτικές της.
«Η Νάξος έχει καταφέρει να διατηρήσει, σε σημαντικό βαθμό, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της παρά την αξιοσημείωτη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών. Οι δε Ναξιώτες συνδυάζουν την οικονομική πρόοδο και την προκοπή του τόπου τους με την παράδοση», τόνισε.
Ακόμη, ανέφερε ότι με τις παρεμβάσεις του Ταμείου Απανθρακοποίησης, δίνονται λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που ταλαιπωρούν τα νησιά με απώτερο σκοπό να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών, με όσο το δυνατό λιγότερη επίπτωση στο περιβάλλον και χωρίς να αλλοιωθεί η ιδιαίτερη ταυτότητα του κάθε νησιού. «Θέλουμε όλα τα ελληνικά νησιά να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται, παραμένοντας «πράσινα», φιλικά και βιώσιμα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Τόνισε δε ότι η σύσταση του νέου Ταμείου και η χρηματοδότησή του με ευρωπαϊκούς πόρους συνιστά μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, αφού οι δράσεις και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από αυτό, θα κατανεμηθούν αποκλειστικά στα νησιά μας και θα έχουν σημαντικό ενεργειακό και οικονομικό θετικό αποτύπωμα για τους κατοίκους τους.
«Ειδικότερα, τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια των νησιών, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος για όλους, καθώς θα τερματίσουν την εξάρτηση των νησιών από το ακριβό πετρέλαιο» πρόσθεσε.
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός εστίασε στα περιβαλλοντικά οφέλη που θα είναι μεγάλα, όπως είπε, καθώς και στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων που παρέχουν, σήμερα, ενέργεια σε αυτές τις περιοχές, με ΑΠΕ κάτι, που όπως σημείωσε, θα αποφέρει σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που θα βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν των νησιών μας για να τα μετατρέψουν σε «πράσινους» προορισμούς!
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι σε πρακτικό επίπεδο, οι οικιακοί και επιχειρηματικοί καταναλωτές στα νησιά, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργειας και θα διαθέτουν ενεργειακή αυτάρκεια 12 μήνες τον χρόνο. «Όλα αυτά μπαίνουν πλέον σε τροχιά εφαρμογής τα οποία θα γίνουν ορατά το επόμενο διάστημα με σεβασμό στο ξεχωριστό οικοσύστημα κάθε νησιού» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα διαθέτει ήδη τεχνογνωσία που της επιτρέπει να διαχειρίζεται σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια για αναπτυξιακούς σκοπούς και τόνισε αυτή τη στιγμή ωριμάζουν τεχνικά και οικονομικά οι διάφορες κατηγορίες έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο.
«Ειδικά τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων είναι, ήδη, σε φάση υλοποίησης από τους αρμόδιους Διαχειριστές. Οι πόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και έγκαιρα, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να έχει αλλάξει πλήρως το ενεργειακό υπόδειγμα των ελληνικών νησιών, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στις ζωές των νησιωτών και στις τοπικές οικονομίες», κατέληξε.