Ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα, Νταγκ Μπούργκουμ, ο βαρώνος του σχιστολιθικού πετρελαίου Χάρολντ Χαμ και ο Κρις Ράιτ, στέλεχος και ιδρυτής ενεργειακής εταιρείας, είναι πλέον περιχαρείς καθώς στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον Ντόναλντ Τραμπ, χρηματοδότησαν γενναία την προεκλογική εκστρατεία του, στάθηκαν δίπλα του σε όλη τη διάρκειά της και του πρόσφεραν

τις συμβουλές τους σε θέματα ενέργειας. Τώρα ανταμείβονται με οφίκια, τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς. Πρωτίστως, όμως, χαίρονται για την ενεργειακή πολιτική που σχεδιάζει να εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και οι Ρεπουμπλικανοί.

Τόσο ο Μπούργκουμ όσο και ο Χαμ παρευρέθηκαν τον Απρίλιο σε δείπνο που είχε διοργανώσει ο Χαμ για τα ανώτερα στελέχη των πετρελαϊκών. Τότε ο Τραμπ τους ζήτησε χορηγίες ύψους ενός δισ. δολ. υποσχόμενος πως αν εκλεγεί θα ανατρέψει πλήρως την πολιτική του Τζο Μπάιντεν κατά της κλιματικής αλλαγής. Και τώρα ο Μπούργκουμ γίνεται κάτι σαν προσωπικός ιδιαίτερος και «τσάρος της ενέργειας» και με τις ευλογίες του Τραμπ θα έχει ανεξέλεγκτες εξουσίες για να διαθέσει γη στις βιομηχανίες υδραυλικής ρηγμάτωσης που αντλούν το πετρέλαιο από τα σχιστολιθικά πετρώματα των ΗΠΑ, αλλά και για να απορρυθμίσει την αγορά ώστε να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οσον αφορά τον Κρις Ράιτ, στον οποίο ο Τραμπ ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, είχε και αυτός τη στήριξη του Χαμ, που μιλώντας στους Financial Times δήλωσε ότι βρίσκεται στον κλάδο της ενέργειας για πολύ καιρό και έχει πολλούς φίλους, γι’ αυτό και θα ήταν περίεργο να μη γνωρίζει «ορισμένους από τους καλύτερους για συγκεκριμένες θέσεις στη μελλοντική κυβέρνηση που θα προσφέρουν ξανά την ευημερία στην Αμερική». Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι τα σχέδια του Τραμπ να αποσύρει για μια ακόμη φορά τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, να χορηγήσει άδειες για εξορύξεις στα καταφύγια άγριας ζωής της Αλάσκας και γενικότερα να απελευθερώσει πλήρως ό,τι έχει σχέση με την εξόρυξη, παραγωγή και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Αυτά αναφέρουν πηγές προσκείμενες στα σχέδια του νέου προέδρου και αφορούν αυτό που ο Τραμπ αποκαλεί «ενεργειακή κυριαρχία»: μια πολιτική που όχι μόνον θα παγιώσει τη θέση των ΗΠΑ ως πρώτης χώρας παγκοσμίως σε παραγωγή πετρελαίου όπως ήδη είναι, αλλά θα τις αναδείξει και πρώτη χώρα στην παραγωγή φυσικού αερίου στον κόσμο. Θα την αναδείξει δηλαδή σε ισχυρό αντίπαλο της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων χωρών-μελών του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου, του ΟΠΕΚ+.

Οι βετεράνοι της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων από το Τέξας και τη Βόρεια Ντακότα βλέπουν πανευτυχείς τους ομολόγους τους και γενικότερα τα στελέχη των πετρελαϊκών να διαμορφώνουν την ενεργειακή ατζέντα του Τραμπ και όχι τις δεξαμενές σκέψης που πρόσκεινται στην απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Μιλώντας στους Financial Times, ο Κερκ Εντουαρντς, διευθύνων σύμβουλος της Latigo Petroleum, ανεξάρτητης πετρελαϊκής στην Οδησσό του Τέξας, τόνισε πως «το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι πως πρόκειται για μια μεγάλη ανάσα για όσους βρίσκονται στην εγχώρια ενεργειακή βιομηχανία». Ομοίως ο Στιβ Προυέτ, διευθύνων σύμβουλος της Elevation Resources και πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ενωσης Πετρελαίου της Αμερικής, είπε ότι «αυτοί καταλαβαίνουν τι κάνουμε εμείς». Οπως ακριβώς ο Μπάιντεν είχε διορίσει έναν ειδικό για το κλίμα ως τσάρο της ενέργειας ώστε να θέσει το κλίμα στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, το ίδιο κάνει ο Μπούργκουμ, αλλά για τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Προυέτ, «δεν πρόκειται να υπάρξει φανατισμός γύρω από την κλιματική αλλαγή και την υπαρξιακή απειλή που αποτελεί για το ανθρώπινο είδος», καθώς πρόκειται για ώριμους ανθρώπους του κλάδου που καταλαβαίνουν τη σχέση ανάμεσα στην ενέργεια, στην οικονομία και στο κλίμα. Το τρίτο στέλεχος που διάλεξε ο Τραμπ για την πολιτική ενέργειας είναι ο Λι Ζελντίν, πρώην βουλευτής Νέας Υόρκης που θα αναλάβει επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος. Η εν λόγω υπηρεσία υπήρξε στρατηγική επιλογή του Μπάιντεν στο πλαίσιο των προσπαθειών του για εξάλειψη των εκπομπών μεθανίου και άλλων καυσαερίων. Ολες οι σχετικές ρυθμίσεις θα καταργηθούν, καθώς ο Τραμπ προωθεί επιθετικά μια ατζέντα πλήρους απορρύθμισης. Ο Ζελντίν δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστός στην πετρελαϊκή βιομηχανία, αλλά δεν θα έφερνε ποτέ αντίρρηση σε αυτά τα σχέδια. Η Κάρλα Σαντς, σύμβουλος πολιτικής στη δεξιά πτέρυγα του Ινστιτούτου «Πρώτα η Αμερική», επισημαίνει πως η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος θα είναι εξαιρετικά επικριτική αν ο Τραμπ δώσει τέλος σε όλες τις πράσινες πολιτικές του Μπάιντεν, μεταξύ των οποίων οι κανόνες για τις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων, όπως και όσοι κανόνες προωθούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Από την Καθημερινή