Για ποιο λόγο ο Μπάιντεν επέτρεψε δύο μήνες πριν παραδώσει την εξουσία στον Τραμπ πλήγματα με ATACMS; Ακόμα και ο δικός του υπουργός Άμυνας έχει πει ότι τέτοιου είδους πλήγματα δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν την –αρνητική για τους Ουκρανούς– πορεία του πολέμου. Ούτε μπορούν –όπως ισχυρίζονται ορισμένοι– να προσφέρουν διαπραγματευτική ισχύ στο Κίεβο εν όψει ειρηνευτικών συνομιλιών. Το σχήμα αυτό (κλιμάκωση με σκοπό την αποκλιμάκωση από καλύτερη διαπραγματευτική θέση) δεν έχει λειτουργήσει και ούτε φαίνεται πως θα λειτουργήσει

Υποτίθεται ότι η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ θα υποχρέωνε το Κρεμλίνο να ζητήσει διαπραγματεύσεις. Αντ’ αυτού σκλήρυνε τη θέση του. Το ίδιο υποτίθεται πως θα συνέβαινε με τις πυραυλικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η απάντηση της Μόσχας, όμως, ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος πολυηχητικός πύραυλος Oreshnik (η ταχύτητά του φτάνει τα 10 Mach!), δηλαδή το Κρεμλίνο απάντησε στην κλιμάκωση. Δεν πρόκειται για κοινό πυραυλικό πλήγμα. Πρόκειται κυρίως για μία έμπρακτη αυτή τη φορά προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ που εκτοξεύουν πυραύλους σε στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας.

Εάν η εν λόγω πυραυλική επίθεση συνδυαστεί με το διάγγελμα του Πούτιν, προκύπτει ξεκάθαρα ότι ένας τέτοιος πύραυλος, που είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί από οποιαδήποτε δυτική αεράμυνα, μπορεί σε επόμενη φάση να καταστρέψει δυτικούς στόχους. Έτσι κι αλλιώς, ο Ρώσος πρόεδρος έχει δημοσίως δηλώσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μετεξελίσσεται σε πόλεμο ανάμεσα στη χώρα του και στο ΝΑΤΟ. Η νέα επίθεση με ATACMS στο Κουρσκ δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τη ρωσική προειδοποίηση.

Αν κι όλα δείχνουν πως ο Πούτιν θα αποφύγει την εκ μέρους του ποιοτική κλιμάκωση, με σκοπό να αφήσει χώρο στη διπλωματία όταν σε οκτώ εβδομάδες θα αναλάβει τα ηνία ο Τραμπ, έτσι όπως διαμορφώνεται η διελκυστίνδα μεταξύ των δύο, η Μόσχα δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει. Και μάλιστα, οι απαντήσεις της θα έχουν χαρακτήρα αποτροπής περαιτέρω δυτικής κλιμάκωσης. Αυτό μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι πιθανώς θα πλήξει και δυτικούς στόχους εντός της Ουκρανίας.

(η συνέχεια στο slpress.gr)