Gazprom: Η Παύση της Μεταφοράς Φ. Αερίου Μέσω Ουκρανίας Θεωρείται Δεδομένη

Gazprom: Η Παύση της Μεταφοράς Φ. Αερίου Μέσω Ουκρανίας Θεωρείται Δεδομένη
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 26 Νοεμβρίου 2024 - 19:16

Οι αναλυτές της Gazprom λαμβάνουν ως δεδομένο ότι η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω των ουκρανικών αγωγών προς την Ευρώπη θα σταματήσει το 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η πάλαι ποτέ ναυαρχίδα του ρωσικού ενεργειακού κλάδου διαμορφώνει τη στρατηγική της για το 2025 με την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία με την Ουκρανία για τους αγωγούς που συνδέουν τη ρωσική παραγωγή με την ευρωπαϊκή αγορά

Το συμβόλαιο διαμετακομισμού ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω των αγωγών που περνούν από την Ουκρανία λήγει στο τέλος του 2024 και οι συγκυρίες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την πιθανότητα ανανέωσής του. Παρόλο που η Μόσχα είχε δείξει προθυμία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίεβο για το μέλλον των αγωγών, η ουκρανική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να κλείσει τις στρόφιγγες στο ρωσικό καύσιμο. Ως εκ τούτου, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom θεωρεί δεδομένη την παύση της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω των ουκρανικών αγωγών, υπολογίζοντας πως θα καταγραφεί σημαντική μείωση των εξαγωγών προς την Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν οι πηγές του Reuters, η Gazprom εκτιμά πως οι ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μειωθούν από τα 49 bcm για το 2024 στα 39 bcm για το 2025. Οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν προσμετρώνται στον συγκεκριμένο αριθμό, ενώ η Τουρκία προσμετράται αλλά πιστεύεται ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στους αγωγούς  TurkStream και Blue Stream. Αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, τότε οι εξαγωγές προς την Ευρώπη θα φτάσουν εκείνες προς την Κίνα, με σχεδόν 38 bcm για το 2025 μέσω του αγωγού Power of Siberia.

Η νέα πραγματικότητα της Gazprom αναδεικνύει τα δραματικά αποτελέσματα του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου για την Ευρασιατική ενεργειακή αγορά. Η Ευρώπη έχασε μεγάλο ποσοστό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, πρώτα με το ξέσπασμα του πολέμου, και στη συνέχεια με την καταστροφή των αγωγών Nordstream. Αυτό άνοιξε την πόρτα για τους Αμερικάνους προμηθευτές, οι οποίοι έχουν φτάσει πλέον το 50% των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG. Από την άλλη, η Ρωσία αναγκάστηκε να στραφεί στην κινεζική αγορά, με το Πεκίνο ιδιαίτερα προσεκτικό ώστε να μην εγκλωβιστεί σε μία σχέση εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.