Το Νέο Μεγάλο Παιχνίδι – Αίμα Και Πετρέλαιο στην Κεντρική Ασία

Το Νέο Μεγάλο Παιχνίδι – Αίμα Και Πετρέλαιο στην Κεντρική Ασία
Του Lutz Kleveman
Τετ, 22 Οκτωβρίου 2008 - 15:07
Στη διεθνή ειδησεογραφία σημαντική είδηση αποτέλεσε η έναρξη λειτουργίας του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τσεϊχάν μήκους 1760 χλμ. που ανατρέπει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Κεντρική Ασία και τροφοδοτεί με πετρέλαιο την πάντα διψασμένη για ενέργεια Δύση. Το Νέο Μεγάλο Παιχνίδι που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ αναλύει ακριβώς αυτό το εξαιρετικά φλέγον θέμα.

Στη διεθνή ειδησεογραφία σημαντική είδηση αποτέλεσε η έναρξη λειτουργίας του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τσεϊχάν μήκους 1760 χλμ. που ανατρέπει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Κεντρική Ασία και τροφοδοτεί με πετρέλαιο την πάντα διψασμένη για ενέργεια Δύση.

Το Νέο Μεγάλο Παιχνίδι που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ αναλύει ακριβώς αυτό το εξαιρετικά φλέγον θέμα.

Είναι βασισμένο σε επιτόπια έρευνα του συγγραφέα — συνεντεύξεις και συζητήσεις του με τοπικούς παράγοντες, πολιτικούς, επιχειρηματίες και ειδήμονες.

Το βιβλίο αναλύει το ρόλο της Αμερικής στην Κεντρική Ασία και εξηγεί τη στρατιωτική της παρέμβαση αλλά και τη διπλωματία της αναφορικά με τις χώρες αυτές αλλά και τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν.

Μια αποκαλυπτική και επίκαιρη ανάλυση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ -στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τον ΟΠΕΚ- με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, το Ιράν και το Πακιστάν, για τον έλεγχο των τεράστιων αυτών ενεργειακών πηγών.

Η αντιπαράθεση αυτή μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες και εκρηκτικές διαστάσεις, αν λάβει κανείς υπόψη του και τις θρησκευτικές αντιθέσεις.

Υπότιτλος: Πετρέλαιο και αίμα στην Κεντρική Ασία
Πρωτότυπος Τίτλος: The new great game: Blood and oil in Central Asia
Συγγραφέας: Lutz Kleveman
Μετάφραση: Κατσικερός, Αθανάσιος
Έκδοση: ΚΡΙΤΙΚΗ
ISBN: 960-218-407-8
Σελίδες: 424
Τιμή Εκδότη: € 23.5