φάση περιλαμβάνει τρία στάδια πλειστηριασμού αλλά και διαπραγμάτευση με τους συμμετέχοντες.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και δυο υποσταθμών για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κορίνθου και Κω ισχύος 2 x 500 MW» προβλέπονται τα εξής:
• Η Α΄ Φάση, αποτελείται από το στάδιο υποβολής αιτήσεων συμμετοχής. Ο ΑΔΜΗΕ θα αξιολογήσει τις αιτήσεις και θα προχωρήσει στη Β΄Φάση.
• Η Β΄ Φάση, αποτελείται από τρία στάδια στα οποία δικαιούνται να συμμετάσχουν μόνον οι εταιρείες που δεν αποκλείστηκαν κατά την Α’ Φάση.
Στο πρώτο στάδιο γίνεται πρόσκληση για υποβολή αρχικής τεχνικής και οικονομικής προσφοράς καθώς και διαπραγμάτευση επ’ αυτής. Όσο για το δεύτερο στάδιο γίνεται επίσης πρόσκληση για υποβολή δεσμευτικής προσφοράς με τους συμμετέχοντες να έχουν λάβει από τον ΑΔΜΗΕ οριστικοποιημένα τα έγγραφα της σύμβασης. Στο στάδιο αυτό θα αξιολογηθούν οι τεχνικές και οι αρχικές δεσμευτικές οικονομικές προσφορές και θα απορριφθούν όσες δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις των εγγράφων της σύμβασης.
Εάν καμία προσφορά δεν πληροί τους όρους της σύμβασης, ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να προχωρήσει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με όλους τους προσφέροντες, των οποίων οι προσφορές ήταν σύμφωνες προς τις τυπικές απαιτήσεις της διαδικασίας.
Κατά το τρίτο στάδιο γίνεται ηλεκτρονικός πλειστηριασμός με τιμή εκκίνησης την χαμηλότερη τιμή που θα έχει προκύψει από το δεύτερο στάδιο της Φάσης Β’. Η εταιρία που θα προσφέρει το καλύτερο τίμημα θα αναδειχθεί ανάδοχος. Ο αρχικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου είναι 789,1 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
Ο δεύτερο διαγωνισμός
Ο δεύτερος διαγωνισμός που προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ με καταληκτική ημερομηνία επίσης την 17η Δεκεμβρίου αφορά το έργο κατασκευής με το κλειδί στο χέρι (TurnKey Project), της «Μελέτης, Προμήθειας και Εγκατάστασης καλωδιακών συστημάτων για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κορίνθου και Κω (2x500 MW)». Θα περιλαμβάνει:
α) δύο ανεξάρτητους πόλους (βόρειος και νότιος) μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με συνεχές ρεύμα και ονομαστική τάση λειτουργίας ±320 kV,
β) καλώδιο με ενδεδειγμένο μεταλλικό αγωγό επιστροφής και
γ) δύο καλώδια οπτικών ινών, εκ των οποίων ο νότιος πόλος θα συνδέει την Κω με τη Νάξο και ο βόρειος πόλος την Κω με τη Σύρο.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 630 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ προβλέπεται και ποσό απρόβλεπτων δαπανών 56,7εκατ. ευρώ.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κόρινθος - Κως είναι η δεύτερη με τεχνολογία συνεχούς ρεύματος, που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα (μετά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής) θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και θα είναι συνολικού μήκους 380 χλμ.
Μέσω της διασύνδεσης Κορίνθου - Κω θα συνδεθούν, στη συνέχεια, έξι αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα των Δωδεκανήσων (Καρπάθου, Ρόδου, Σύμης, Καλύμνου, Πάτμου και Αρκιών), θωρακίζοντας την ασφαλή ηλεκτροδότηση δέκα ακόμη νησιών που τροφοδοτούνται εμμέσως από καλώδια μέσης τάσης.Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών που είχε παρουσιαστεί προσφάτως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στη Νάξο.