«Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξετάζονται μέσα από την στάση της στο Κυπριακό (πρόβλημα)».
Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε στη κοινή δήλωση με τον Κ.Μ.: «Το στάτους κβο (δηλ. η υπάρχουσα κατάσταση) στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο. Η επανένωση της νήσου αποτελεί προτεραιότητα» (για τις δύο κυβερνήσεις).
Αλλ’ ως φαίνεται και για την ΕΕ, που δεν προτίθεται να προχωρήσει στην προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας (σ.σ.: Αντί εντάξεως, που έχει αποκλεισθή εκ προοιμίου).Άλλωστε η Κύπρος ως χώρα-μέλος της ΕΕ δεν πρόκειται να συγκατατεθή σε μία τέτοια συμφωνία , χωρίς επίλυση του Κυπριακού.
Αν και η στάση της Τουρκίας είναι γνωστή (δύο ισότιμα κράτη στην Μεγαλόνησο) ο τερματισμός της κατοχής απ’ τον Τουρκικό στρατό (δυνάμεως 40.000 ανδρών) εξετάζεται από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες, με την προγραμματισμένη επανέναρξη συνομιλιών το προσεχές έτος, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Ασφάλειας. Και με «την βελτίωση του κλίματος με την Τουρκία», κατά τον Κ.Μ.
Οι σιβυλλικές αυτές δηλώσεις της Ελληνικής πλευράς μεθερμηνευόμενες σημαίνουν δέσμευση των δύο ηγετών (ΚΜ και ΝΧ) ότι αποκλείουν την νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής με συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού. Το θέμα είναι «διεθνούς εννόμου τάξεως», καθώς η Κύπρος είναι το τελευταίο Ευρωπαϊκό που χωρίζεται με τείχος – να δούμε πώς καταλήξει ο Ουκρανικός πόλεμος.
Αλλά η γεωπολιτική δυναμική που αναπτύσσεται τελευταίως κι αυτή που θα προκύψει από την νέα Αμερικανική κυβέρνηση του Τραμπ ευνοούν κάπως την επίλυση του Κυπριακού που προκάλεσε το ξεσπίτωμα 200.000 Ελληνοκυπρίων η Τουρκική εισβολή.
Πάντως η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί μία Υποθήκη της κυβερνήσεως του και την θυμόμαστε πάντοτε εάν κάποιος που δεν θα δίσταζε να χαρακτηρισθή ως «μειοδότης» την λησμονήσει προσεχώς - αν μακροημερεύσει στο ΥΠΕΞ. Μετά κανείς δεν θα διαπραγματεύεται τα δικαιώματα του Κυπριακού λαού, που είναι η Αυτοδιάθεση τον 21ον αιώνα την οποία έχουν αποκτήσει όλοι οι άλλοι λαοί της υφηλίου – εκτός της Κύπρου.