Τουλάχιστον έως και τον Φεβρουάριο αναμένεται ότι θα είναι αναγκαίες οι επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος για τα νοικοκυριά, με δεδομένο ότι πολλοί αναλυτές προδιαγράφουν ανοδικές τάσεις για τη χειμερινή περίοδο. Όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως και παροχές 35  kVA (εστιατόρια, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία  κ.ά.) η παρέμβαση, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη θα είναι ξεχωριστή. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι μικρές επιχειρήσεις θα υποβάλλουν δηλώσεις και 

θα πιστοποιούν ότι το συνολικό ποσό που έχουν λάβει δεν ξεπερνά τα όρια που θέτει η Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις (κανόνας DeMinimis) που είναι έως 300.000 ευρώ ανά τριετία ανά επιχείρηση.

Όμως, καθώς η δημιουργία της πλατφόρμας χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να δημιουργηθεί, η επιδότηση για τις επιχειρήσεις έως 35 kVA αναμένεται ότι θα χορηγηθεί συγκεντρωτικά στα τέλη του τριμήνου, ήτοι μετά τον ερχόμενο Φεβρουάριο  και να περιλαμβάνει τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Διαφορετική θα είναι η ενίσχυση για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες εξετάζονται μέτρα κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών κερδών. 

Σε κάθε περίπτωση, για τον Δεκέμβριο, το ύψος των επιδοτήσεων και η  συνολική παρέμβαση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ προς το τέλος της εβδομάδας.  

Στροφή στα «μπλε» τιμολόγια

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, η αβεβαιότητα στην αγορά ηλεκτρισμού έχει οδηγήσει τους καταναλωτές που υποβάλλουν αίτηση για νέες   συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες σε ποσοστό άνω του 70 %  αφορούν σταθερά "μπλε"  τιμολόγια, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η διασφάλιση προβλέψιμου ενεργειακού κόστους για τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με την αυξητική τάση των κυμαινόμενων πράσινων και κίτρινων τιμολογίων ρεύματος οδηγούν τους καταναλωτές προς τα σταθερά.

Οι τιμές για τα σταθερά τιμολόγια ξεκινούν από 8,5 σεντς ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 44 % φθηνότερα από τα 15 σεντς που είναι ο στόχος διαμόρφωσης των "πράσινων" τιμολογίων με τις επιδοτήσεις που θα χρειαστεί πιθανότατα να καταβάλει η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ στην αγορά  διατίθενται επτά μπλε τιμολόγια με τιμή χαμηλότερη από 10 σεντς ανά κιλοβατώρα και άλλα 8 κάτω από 15 σεντς, για διάρκεια από 6 έως 12 μήνες και πάγιο από 5 έως 10 ευρώ το μήνα. Πάντως, με την εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας τα σταθερά τιμολόγια δεν θα μπορούν να έχουν διάρκεια μικρότερη από ένα έτος.

Τί θα γίνει με τα «πράσινα» τιμολόγια

Σχετικά με το ειδικό πράσινο τιμολόγιο, η  ΡΑΑΕΥ επισημαίνει ότι θα μπορεί  να επιλέγεται από τους καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024.  Δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί νεότερη Υπουργική Απόφαση που να ρυθμίζει διαφορετικά τους κανόνες εφαρμογής του Ειδικού Τιμολογίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής, συνάγεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 εξακολουθεί να προσφέρεται υποχρεωτικά από τους προμηθευτές βάσει της δομής που περιγράφεται στην  ισχύουσα Υπουργική Απόφαση και υπό τους κανόνες του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Όσον αφορά στις συμβάσεις προμήθειας που αφορούν σε ειδικά τιμολόγια των οποίων η ισχύς λήγει την 31.12.2024, ο προμηθευτής οφείλει να ενημερώσει τον πελάτη έως την 1η Δεκεμβρίου 2024 για την επερχόμενη λήξη της σύμβασης, το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή, καθώς και τα προσφερόμενα από αυτόν τιμολόγια. Προκειμένου για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των καταναλωτών που θα αδρανήσουν να επιλέξουν τιμολόγιο έως 31.12.2024, ο προμηθευτής οφείλει να τους ενημερώσει ότι θα συνεχίσουν να υπάγονται συμβατικά στο ειδικό τιμολόγιο που βρίσκονταν έως 31.12.2024, εκτός εάν ήδη ο πελάτης έχει συμβατικώς συναινέσει στη μετάπτωσή του σε άλλο τιμολόγιο.

Οι προμηθευτές ήταν υποχρεωμένοι έως την 1η Δεκεμβρίου 2024 να ενημερώσουν τη ΡΑΑΕΥ, να δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα τους και να ενημερώσουν τους καταναλωτές με κάθε πρόσφορο μέσο, για τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους του πράσινου τιμολογίου για το 2025.