Μητσοτάκης: Προτεραιότητα της Ευρώπης η Μείωση του Ενεργειακού Κόστους και τα Δίκτυα

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα της Ευρώπης η Μείωση του Ενεργειακού Κόστους και τα Δίκτυα
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 3 Δεκεμβρίου 2024 - 12:36

H άμεση προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση που είχε στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο Λονδίνο, με τον αντιπρόεδρο της Morgan Stanley, Luigi Rizzo.  Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για όλο το φάσμα της πολιτικής στην ενέργεια, στο περιβάλλον, στην οικονομία και στην τεχνολογία

ενώ, αναφερόμενος στην κλιματική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, τόνισε ότι πρέπει να γίνουμε, ως έθνη, πιο ανθεκτικοί και ότι χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στο σκέλος της πρόληψης.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Από το 2005, έχουμε μειώσει τις εκπομπές μας κατά 45%. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού σχετίζεται με την απαλλαγή από τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. 

Παράγουμε πάνω από το 50% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ελαφρώς περισσότερο αν συνυπολογίσουμε τις υδροηλεκτρικές μας δυνατότητες. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό το μέτωπο. 

Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην Ευρώπη σχετικά με το πώς διαχειριζόμαστε την πράσινη μετάβαση. Δεν μπορούμε να είμαστε ηγέτες στην πράσινη μετάβαση και την ίδια στιγμή να καταστρέψουμε τη βιομηχανία μας. Επομένως, η εξισορρόπηση της πράσινης μετάβασης με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας θα είναι απολύτως καίριας σημασίας. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσουμε λίγο όσον αφορά στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μας, ας γίνει έτσι.» 

Ο κ. Μητσοτάκης, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μόλις ένα 6% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να τονίσει ότι δεν γίνεται να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης θα λυθεί μόνο μέσα από τις ευρωπαϊκές δράσεις και πολιτικές. 

Ο Πρωθυπουργός εστίασε επίσης, στα προβλήματα ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωπαϊκή βιομηχανία. «Πρέπει να εξετάσουμε τί μας λέει η βιομηχανία και να διασφαλίσουμε ότι η βιομηχανία παραμένει ανταγωνιστική, ιδίως σε εκείνους τους τομείς που είναι δύσκολο να μειωθούν οι εκπομπές, όπου είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις που θα τους επιτρέψουν να απαλλαγούν από τον άνθρακα πολύ γρήγορα», υπογράμμισε. 

Αυτός ο διάλογος για τη βιομηχανία αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι όπως έχει επισημανθεί και στην πρόσφατη έκθεση Draghi, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προέκρινε ως πρώτιστη ανάγκη την αύξηση των επενδύσεων στα δίκτυα. 

«Δεν έχουμε, αυτή τη στιγμή, μια ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Πιστεύουμε ότι έχουμε, αλλά δεν έχουμε. Αν δείτε μόνο τις αποκλίσεις στις τιμές, η αγορά σαφώς δεν λειτουργεί για διαρθρωτικούς λόγους, για λόγους που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην πραγματικότητα το επιδιωκόμενο μοντέλο. Θεωρώ ότι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να εξετάσει πώς θα μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στην πράσινη μετάβαση, ο κ. Μητσοτάκης είπε δεν δίνουμε, ως Ευρώπη, αρκετή προσοχή στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Έχουμε στρέψει όλες μας τις προσπάθειες στον μετριασμό των συνεπειών, θέτοντας πολύ φιλόδοξους στόχους, αλλά όταν εξετάζουμε το πώς είναι σήμερα τα πράγματα πάνω σε αυτό, είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί και πρέπει να δίνουμε έμφαση στο σκέλος της πρόληψης. 

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να σχεδιάσουμε πολιτικές για να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις φυσικές καταστροφές και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ρόδου. 

«Στη Ρόδο, χθες, δεχθήκαμε το 80% της βροχής που δέχθηκε η Βαλένθια. Το 80% της βροχής που έπεσε στη Βαλένθια. Στη Ρόδο, κανένα μοντέλο καιρού δεν το προέβλεψε. Και δεν είχαμε κανένα θύμα. Γιατί; Επειδή έχουμε ένα πολύ καλά δοκιμασμένο, πιστεύω, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση φυσικών καταστροφών» είπε. 

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για την έξυπνη προσαρμογή, ιδίως σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του νερού καθώς και για προηγμένα μοντέλα πρόγνωσης καιρού. «Αυτός είναι ένας τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε παγκόσμια μοντέλα πρόγνωσης του καιρού με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης που είναι πιθανώς πολύ καλύτερα από ό,τι είχαμε ποτέ. Και αυτό είναι απολύτως καίριας σημασίας όσον αφορά τουλάχιστον την προστασία της ανθρώπινης ζωής, διότι υπάρχουν όρια στο τί είναι εφικτό. 

Αν ο κόσμος πιστεύει ότι μπορεί κανείς να κατασκευάσει υποδομές για να αντιμετωπίσει αυτή την ποσότητα νερού, συγγνώμη αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να υλοποιήσει κανείς σε ένα ή δύο χρόνια. Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και να βεβαιωθούμε ότι εστιάζουμε στην υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα, που είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών. Και αυτό, μετά την καταστροφή στη Βαλένθια, έγινε ξεκάθαρο με οδυνηρό τρόπο», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τα εγγενή προβλήματα που εμπόδισαν τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική ανάπτυξή της, ιδίως σε σύγκριση με χώρες του ίδιου μεγέθους, όπως είναι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η Πορτογαλία, ενώ μίλησε εκτενώς για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρώπης λόγω των πολέμων, και των μεταναστευτικών ροών. 

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας σε μια σχετικά ταραχώδη περιοχή του κόσμου. Φυσικά, αυτό μας δίνει πολιτική και γεωπολιτική επιρροή. Έχουμε μια ισχυρή διμερή εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Αναμένω ότι αυτή όχι απλώς θα διατηρηθεί, αλλά θα ενισχυθεί με τη νέα κυβέρνηση Tραμπ. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρόεδρο Tραμπ. Έχω συνεργαστεί μαζί του. Γνωρίζουμε πολύ καλά το επιτελείο εξωτερικής πολιτικής του. Πιστεύω ότι αναγνωρίζεται ότι έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε στην περιοχή.

Και, φυσικά, αυτό ενδεχομένως ανοίγει επίσης νέες οικονομικές ευκαιρίες. Είμαστε αρκετά φιλόδοξοι ώστε να κοιτάξουμε πέρα από τις συγκρούσεις και να προετοιμαστούμε για εκείνη την ημέρα; Για παράδειγμα, φιλοδοξούμε να διαδραματίσουμε ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας; Θα έπρεπε. Όπως είπα, μπορούμε ήδη να παρέχουμε στην Ουκρανία φυσικό αέριο. Δείτε τις νέες εμπορικές ροές, τη σύνδεση με την Ινδία, τον διάδρομο IMEC. Προσδοκώ ότι κάποια στιγμή θα δούμε τη δυνατότητα για μια μεγάλη συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, παρά τα όσα έχουν συμβεί. Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αν παίξει έξυπνα τα χαρτιά της, μπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα φέρει μεγάλες αλλαγές», είπε. 

Όσον αφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι επιτακτικό να εφαρμοστούν τα όσα αναφέρονται στην έκθεση Draghi. 

«Για όσους από εσάς δεν την έχετε διαβάσει, είναι ένα σπουδαίο κείμενο και αναδεικνύει τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όσο και τις ευκαιρίες που πρέπει να αδράξουμε. Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι διττό. Από τη μία πλευρά, είναι ένα πρόβλημα υπερβολικής ρύθμισης. Εκτιμώ πως πρόκειται για κάτι που αναγνωρίζεται, δεν διευκολύνει τις εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη... Τώρα είναι η ευκαιρία να το κάνουμε πράξη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις κάποιων, συγκεκριμένων κρατών μελών» σχολίασε.

Ο κ. Μητσοτάκης προέβη σε εκτενή αναφορά στις δράσεις της Ελλάδας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. «Μόλις δημοσιεύσαμε τη στρατηγική μας για την τεχνητή νοημοσύνη. Για όσους ενδιαφέρονται, είναι ένα κείμενο που αξίζει να διαβάσετε, γιατί έχει συνταχθεί από μια εξαιρετική ομάδα Ελλήνων εμπειρογνωμόνων ΤΝ από το εξωτερικό, και είναι πραγματικά πολύ μελετημένο και πολύ ρεαλιστικό όσον αφορά στο τι κάνουμε» είπε.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη. «Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό επιστημόνων ΤΝ στο εξωτερικό που κάνουν πρωτοποριακή δουλειά όσον αφορά την ΤΝ, οι οποίοι θα ήθελαν με κάποιο τρόπο να εμπλακούν με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Έχουμε ένα αναδυόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στην ΤΝ. Έχουμε μια κυβέρνηση που κατανοεί ότι η θέσπιση ενός κατάλληλου και ελκυστικού ρυθμιστικού πλαισίου στα πλαίσια του νόμου για την ΤΝ θα μπορούσε να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχουμε κεντρική διαχείριση των δεδομένων, επειδή έχουμε ένα Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού το οποίο επιβλέπει την πολιτική μας για τα δεδομένα, και τα δεδομένα είναι κρίσιμα όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη. Επομένως, τα δεδομένα για την υγειονομική περίθαλψη ή τα δεδομένα για το κλίμα, αυτά είναι σύνολα δεδομένων τα οποία, αν συγκεντρωθούν σωστά, μπορούν πραγματικά να είναι πολύ χρήσιμα» σημείωσε.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα διεκδικεί να γίνει ένα από τα επτά «AI factories». «Έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί, οι οποίοι θα μας δώσουν πρόσβαση σε σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Κατασκευάζουμε τον πρώτο ελληνικό υπερυπολογιστή και αποτελούμε ελκυστικό προορισμό για κέντρα δεδομένων. Πολλά από αυτά βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατασκευής. Και βέβαια, θα χρειαστούμε επίσης ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τους παράσχουμε ενέργεια», πρόσθεσε.