του Άσαντ, που στηρίζονται από Ιράν και Ρωσία δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά δείχνει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα πριν αναλάβει η νέα κυβέρνηση Τραμπ. Παρ ότι η Τουρκία δηλώνει δημόσια ότι η επίθεση αυτή δεν στηρίζεται από την ίδια, τα οφέλη της είναι μεγάλα. Ο απώτερος σκοπός της είναι να περιορίσει τους Κούρδους, που στηρίζονται από τους Αμερικανούς αλλά και να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στον Ασάντ, που εξακολουθεί να αποτελεί κόκκινο πανί για τις ΗΠΑ και να στηρίζεται από την Μόσχα. Στόχος του Εντογάν είναι όχι απαραιτήτως η εκδίωξη του Άσαντ, αλλά Άγκυρα και Δαμασκός να έρθουν σε συμφωνία για την εκδίωξη των Κούρδων από περιοχές που κατέχουν στην βόρειο Συρία.
Εξάλλου ο άξονας Ιράν-Συρία-Ρωσία έχει ήδη δεχθεί σημαντικά πλήγματα από τους Ισραηλινούς. Η Τεχεράνη αποδείχθηκε ανίκανη να υπερασπιστεί τους αντιπροσώπους της στην περιοχή. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ υπέστησαν βαριές ήττες από το Ισραήλ. Οι Χούτι δέχθηκαν σοβαρά χτυπήματα από τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ. Οποιαδήποτε ιρανική συγκέντρωση όπλων στη Συρία επίσης καταστράφηκε από τους Ισραηλινούς. Επίσης το νέο αυτό μέτωπο στην Μέση Ανατολή συνδέεται και με το μέτωπο στην Ουκρανία. Και αυτό γιατί η Μόσχα ενδέχεται να αναγκαστεί να στείλει βοήθεια προς το συριακό καθεστώς σε μια πολύ κρίσιμη καμπή του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αναφορές σε ορισμένους ισλαμιστικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ομάδες ανταρτών που εδρεύουν στην περιοχή Ιντλίμπ -στην οποία φέρεται να περιλαμβάνονται μέλη του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν (TIP) – είχαν λάβει επιχειρησιακή εκπαίδευση από στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της ομάδας Khimik της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας (HUR).
Ηπια αντίδραση
Η αντίδραση της Δύσης ήταν πολύ ήπια δεδομένης της κατάληψης εδαφών από τους τζιχαντιστές, που υποτίθεται ότι η ίδια πολεμάει για πάνω από μια δεκαετία. Η Ουάσιγκτον κάλεσε «όλες τις χώρες» να αναλάβουν πρωτοβουλία για να εξασφαλιστεί η «αποκλιμάκωση». Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ταυτόχρονα «καταδίκασε» τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς «εναντίον πυκνοκατοικημένων περιοχών». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στο CNN ότι οι ΗΠΑ δεν κλαίνε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ασαντ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, αντιμετωπίζει πίεση.
Την ικανοποίησή της πάντως δεν έκρυψε η Άγκυρα μέσω του υποβολέα του Ερντογάν, Μπαχτσελί. «Το Χαλέπι είναι έως το κόκαλο τουρκικό και μουσουλμανικό» διακήρυξε ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αρχηγός του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες που στηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις, είπε, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι «είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να τους πούμε μαζέψτε τα και φύγετε». Ο πρόεδρος του ΜΗΡ κατηγόρησε τον Ασαντ ότι δεν δέχτηκε το χέρι που του έτεινε η Τουρκία και ζήτησε από τον πρόεδρο Ασαντ να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία άνευ προϋποθέσεων. «Είναι προς το συμφέρον της χώρας του να δείξει ο Ασαντ τη βούληση για εξομάλυνση (σ.σ. των σχέσεων της Συρίας με την Τουρκία). Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά ξένα εδάφη. Το καθεστώς Ασαντ πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό. Δεν μπόρεσε να χωνέψει τον αγώνα του τουρκικού στρατού κατά της τρομοκρατίας. Ο Ασαντ θα πρέπει να έρθει σε επαφή με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις», είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Δεν μπορούμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στην καταρρέουσα κρατική δομή της Συρίας. Η κυβέρνηση Ασαντ πρέπει να έρθει στα συγκαλά της. Θα πρέπει να σταματήσει να θεωρεί φίλους τους εχθρούς της. Δεν μπορούμε να φύγουμε (από τη Συρία) μέχρι να τελειώσει το PYD» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην παρουσία των κουρδικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας.
Στόχος της Τουρκίας είναι να εξαλείψει την τρομοκρατία που θεωρεί ότι προέρχεται υποτίθεται από τους Κούρδους της Συρίας και τις οργανώσεις τους που κατά την Άγκυρα δρουν ως προεκτάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ. Όμως η στρατιωτική συνεργασία των οργανώσεων αυτών με τους Αμερικανούς για την αποτροπή του ISIS εμποδίζει προς το παρόν την υλοποίηση των τουρκικών σχεδίων τα οποία περιέγραψε προσφάτως ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Όπως δήλωσε λίγο μετά την νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές θα επιδιώξει να καθαρίσει τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία από τις απειλές τρομοκρατικών οργανώσεων με τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας από τη Μεσόγειο έως το Ιράν. Το θέμα είναι αν θα προλάβει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που ορκίζεται η νέα κυβέρνηση Τραμπ.