πραξικόπημα ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση και κατηγόρησε το Παρίσι για αποσταθεροποίηση της χώρας.
Η ένταση ενισχύθηκε όταν το νέο καθεστώς απαίτησε την απομάκρυνση των γαλλικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στη χώρα κατόπιν αιτήματος της νόμιμης κυβέρνησης. Η κατάληψη του ορυχείου Somair και η ουσιαστική διακοπή των προμηθειών ουρανίου προς τη Γαλλία σίγουρα θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις σχέσεις με το Παρίσι, αλλά και τη Δύση ευρύτερα.
Η Orano κατέχει το 63,4% του ορυχείου, ενώ η κρατική μεταλλευτική εταιρεία Sopamin κατέχει το υπόλοιπο 36,6%. Συνολικά, ο Νίγηρας ελέγχει σχεδόν το 4% της παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου, ωστόσο οι εξαγωγές του καυσίμου είχαν σταματήσει μετά το πραξικόπημα. Η γαλλική εταιρεία δήλωσε πως είναι διατεθειμένη να συζητήσει με το καθεστώς του Νίγηρα, αλλά θα φροντίσει επίσης να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Προς το παρόν, οι αρχές του Νίγηρα δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημες δηλώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Orano προμηθεύει την Electricite de France και άλλες διαχειρίστριες μονάδων πυρηνικής παραγωγής. Πέρα από τον Νίγηρα, διαθέτει ορυχεία σε Καναδά και Καζακστάν, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για την ενεργειακή ασφάλεια της Γαλλίας. Η πυρηνική ενέργεια συνιστά σχεδόν το 65% της ενέργειας που καταναλώνει, ενώ έχει αναδειχθεί και σε σημαντικό εξαγωγέα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά προς τη γειτονική Γερμανία. Ως εκ τούτου, η οριστική έξοδος ενός σημαντικού προμηθευτή όπως ο Νίγηρας αναπόφευκτα θα πιέσει τις τιμές ενέργειας στη Γαλλία προς άνοδο.