ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας. Στον κύκλο του Οκτωβρίου, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 44%, ενώ τους προηγούμενους μήνες ακόμη χαμηλότερο. Επιπλέον, από το σύνολο των αιτημάτων του Νοεμβρίου για έργα με μπαταρία, περίπου τα 285 MW, αφορούσαν μονάδες ΑΠΕ που δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης ενέργειας καταδεικνύεται και από την τεράστια αύξηση νέων αιτημάτων στον ΑΔΜΗΕ,κατά τον προηγούμενο μήνα, για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές. Συνολικά έφτασαν τους 20 σταθμούς ισχύος 1.558 MW. Τα συνολικά αιτήματα του Οκτωβρίου ήταν ισχύος 477 MW, ενώ του Σεπτεμβρίου στα 616 MW.
Όσον αφορά στην τεχνολογία των έργων στον κύκλο Νοεμβρίου, τα αιολικά ήταν γύρω στο 20% επί του συνόλου των 962 MW. Σε κάθε περίπτωση, το περίπου 1 GW αιτημάτων του Νοεμβρίου, είναι ανάλογο με τον έως σήμερα μέσο μηνιαίο όρο για το έτος 2024.
Σωρευτικά, τα αιτήματα στον ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν σε σύνολοτα 48 GW και σίγουρα καλύπτουν τους στόχους που έχει θέσει για το 2050 το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) βάσει του οποίου ο στόχος είναι τα 48,05 GW, μαζί με τα περίπου 16 GW ΑΠΕ εν λειτουργία, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται και τα υπεράκτια αιολικά.
Σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας, μετά και τον κύκλο του Νοεμβρίου, εκκρεμούν στη λίστα προτεραιότητας του ΑΔΜΗΕ αιτήματα για συνολικά 18 GW μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, όταν ο στόχος του ΕΣΕΚ για το 2030 έχει τοποθετηθεί στα 4,32 GW.