Γιαζιτζόγλου (ΣΜΕ): Πλήρως Εξαρτημένη από τις Εισαγωγές Κρίσιμων Πρώτων Υλών, η Ευρώπη

Γιαζιτζόγλου (ΣΜΕ): Πλήρως Εξαρτημένη από τις Εισαγωγές Κρίσιμων Πρώτων Υλών, η Ευρώπη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 5 Δεκεμβρίου 2024 - 08:14

Το ελληνικό υπέδαφος είναι πλούσιο σε ορυκτούς  πόρους, η εξορυκτική δραστηριότητα  στην Ελλάδα έχει μια λαμπρή ιστορία 25 αιώνων, ενώ η χώρα διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία για την περαιτέρω αξιοποίησή τους. Εάν αρθούν τα εμπόδια, οι προοπτικές είναι πολύ θετικές τόνισε ο πρόεδρος 

του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ). Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο στις 4 Δεκεμβρίου, με θέμα « Εξόρυξη, Πολιτισμός και Ανάπτυξη», ο κ. Γιαζιτζόγλου (φωτό) υποστήριξε πως σε μια εποχή με έντονες γεωπολιτικές αναταράξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόρθωσε να βρίσκεται σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από τρίτες χώρες για τις περισσότερες κρίσιμες πρώτες ύλες. «Η όποια προσπάθεια κάλυψης της απόστασης, έστω και καθυστερημένη, δεν μπορεί να στηρίζεται απλά και μόνον σε βήματα περιορισμού της γραφειοκρατίας, όπως ο πρόσφατος Κανονισμός», τόνισε.

Η Ευρώπη, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΜΕ πρέπει να διαβάσει με προσοχή έκθεση του Mario Draghi και να αντιμετωπίσει άμεσα και δυναμικά το σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που έχει. “Σε μια εποχή που οι φυσικοί μας σύμμαχοι απομακρύνονται ενώ οι ανταγωνιστές μας συνασπίζονται δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για ολιγωρία”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας, υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία ο εξορυκτικός κλάδος στο ευρύτερο βιομηχανικό πλαίσιο της χώρας.

Αν και η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται, γενικά, τα τελευταία χρόνια, όπως και η συμμετοχή της στην εθνική οικονομία και τις εξαγωγές της, αποτελεί μικρότερο μέρος της οικονομίας μας σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές και άλλες συγκρίσιμες οικονομίες, ενώ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όπως το κόστος ενέργειας και η στενότητα εργατικού δυναμικού.

Η εξόρυξη αποτελεί έναν ιδιαίτερα κρίσιμο κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας στη χώρα, με μεγαλύτερη σχετική συμμετοχή από τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους. Σύμφωνα και με προηγούμενες μελέτες του ΙΟΒΕ, έχει ισχυρή συνεισφορά στα εισοδήματα και την απασχόληση, σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο, ενώ υπάρχει σταδιακή μετατόπιση της δραστηριότητας προς υψηλότερη αξία. Τέλος, συνεισφέρει κρίσιμα στην τάση ενίσχυσης της παραγωγικής και ευρύτερης ασφάλειας στην Ευρώπη σε ένα ευμετάβλητο παγκόσμιο περιβάλλον.

Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και τα μεγάλου ενδιαφέροντος τεχνολογικά μνημεία της αρχαιότητας που συμβάλλουν στη δημιουργία τουριστικού προϊόντος για τη Λαυρεωτική, είναι δύο παραδείγματα ότι η εξόρυξη ικανοποιεί τρέχουσες ανάγκες πρώτων υλών για την κοινωνία και δημιουργεί υποδομές και ευκαιρίες για το μέλλον.» τόνισε με τη σειρά του, ο Αθανάσιος Κεφάλας (φωτό), Πρόεδρος της Επιτροπής του Εορτασμού των εκατό χρόνων του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Το Λαύριο αποτελεί μοναδικό μνημείο παγκοσμίως που συνδυάζει αρχαία και νεότερη μεταλλευτική-μεταλλουργική κληρονομιά, βιομηχανική αρχαιολογία αλλά και γεω-ορυκτολογική κληρονομιά (GeoHeritage- Industrial Archaeology-Historic Mining) με πολύ υψηλή μνημειακή πυκνότητα επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΝ, Πέτρος Τζεφέρης.

«Προσβλέπουμε στην διατήρηση και ανάδειξη της μεταλλευτικής αυτής κληρονομιάς με παράλληλη ανάπτυξη εναλλακτικών χρήσεων στους πρώην μεταλλευτικούς χώρους. Το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει σε ομάδα εργασίας το έργο της διαμόρφωσης θεσμικού πλαισίου για το ζήτημα της εναλλακτικής αξιοποίησης των πρώην μεταλλευτικών χώρων (post mining) με τελικό στόχο να διασφαλιστεί η μεταλλευτική άυλη και υλική κληρονομιά αλλά και να  προσδιοριστούν με σαφήνεια τα πολύπλευρα  κριτήρια των άλλων τυχόν εναλλακτικών μετα-χρήσεων προς μια «ήπια» ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα   εξαιρετικά δύσκολο και καινοτόμο  έργο με πολλά προ-απαιτούμενα ως προς τις υποδομές,  γι’ αυτό άλλωστε ΟΥΔΕΙΣ επί μισό ΑΙΩΝΑ από την ύπαρξη του Μεταλλευτικού Κώδικα (ΜΚ), δεν καταπιάστηκε με αυτό» είπε ο κ. Τζεφέρης.