Διολίσθησε στα 147,02 ευρώ/MWh η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στον ηλεκτρισμό, σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, καταγράφοντας πτώση -12% από την αντίστοιχη, χθες, Πέμπτη. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η μέγιστη τιμή του 24ώρου που πέρασε έφθασε στα 180,97 ευρώ/MWh, ενώ η ελάχιστη στα 100,21 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 351,31 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, κυριάρχησε το φυσικό αέριο, με 51,9%, για να ακολουθήσουν οι ΑΠΕ με 21,6%, οι εισαγωγές με 12,7%, ο λιγνίτης με 9,5%, και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 1,7%. 

Τέλος, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 23,712 MWh και οι εισαγωγές στις 22,276 MWh. 

Η εικόνα των υψηλών τιμών χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική αγορά δεν απέχει πολύ από εκείνη στις γειτονικές της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού στην Βουλγαρία και την Ρουμανία βρίσκεται σήμερα, στα 151,55 ευρώ/MWh, στην Ιταλία, στα 144,74 ευρώ/MWh, στην Αυστρία, στα 131,04 ευρώ/MWh ενώ στην Ιβηρική, είναι διαμορφωμένη στα 117,59 ευρώ/MWh. 

H υψηλή ζήτηση λόγω των ψυχρότερων καιρικών συνθηκών και η μείωση της παραγωγής από τον ήλιο και τον άνεμο, έχουν ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ωριαία παραγωγή ανά καύσιμο στις 09:00 σήμερα, να έχει κάνει άλμα στο 69% (4.286 MWh) όταν οι ανανεώσιμες συμμετέχουν με το γλίσχρο 14% (832 MWh) και ο λιγνίτης με 15% (943 MWh). 

Η καταφυγή στον λιγνίτη που προαλείφεται για οριστικό εξοστρακισμό από το μείγμα κατά τα επόμενα λίγα χρόνια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ, ιδίως εν όψει της χειμερινής περιόδου που διανύουμε ήδη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης, στην Φλώρινα, θα συνεχίσει να διατηρείται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας έως το τέλος Μαρτίου 2025, για να μη διακυβευθεί η σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, όπως αποφάσισαν πρόσφατα από κοινού, το ΥΠΕΝ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΑΕΥ και η ΔΕΗ.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι η μονάδα πρέπει να παραμείνει ως εφεδρεία στο σύστημα, λόγω του ότι τα αποθέματα των ταμιευτήρων στα μεγάλα υδροηλεκτρικά της Επιχείρησης είναι ιδιαίτερα χαμηλά –το αποδεικνύει το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής τους στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής - λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και εξαιτίας του ότι αναμένεται μείωση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αυξημένης ζήτησης ρεύματος στη ΝΑ Ευρώπη και στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε στις 2 Δεκεμβίου στην Βουλή, η Υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο σταθμός της Μελίτη παρήγαγε μόλις το 0,84% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2024 καθώς η λειτουργία του κατέστη ακριβή (130-150 ευρώ/ MWh), ενώ το απόθεμά του σε καύσιμο ανέρχεται σε περίπου 260.000 τόνους λιγνίτη. 

Σημειώνουμε ότι όπως προέβλεπε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η Μελίτη θα διέκοπτε οριστικά τη λειτουργία της στο τέλος του έτους που διανύουμε, παράλληλα με εκείνη της «Μεγαλόπολη 4», ενώ στο σύστημα θα παραμείνουν έως το τέλος του επόμενου έτους, οι μονάδες 3,4 και 5 του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αγίου Δημητρίου. 

Η αστάθεια στις ενεργειακές αγορές διατηρεί στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και της ευελιξίας στη λήψη αποφάσεων στον ενεργειακό τομέα. 

Παρά το γεγονός ότι όλα τα δεδομένα παραπέμπουν σε ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς επιτάχυνσης της πορείας προς την πράσινη μετάβαση, χάρη και στις πολιτικές που ακολουθούν οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, δεν έχει εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για τα όσα επιφυλάσσει το μεσοπρόθεσμο μέλλον όσον αφορά στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί.  

Υπό το φως αυτής της παραδοχής δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι η ΡΑΑΕΥ παραχώρησε άδεια στην ΔΕΗ για την εγκατάσταση πέντε μονάδων αεριοστροβίλων στην Σαντορίνη, την Χίο και την Ρόδο, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των νησιών σε ηλεκτρική ενέργεια, με έμφαση την θερινή περίοδο. Οι μονάδες αυτές θα αξιοποιηθούν έως ότου ολοκληρωθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, το 2030. Πρόκειται για δύο νέες μονάδες αεριοστροβίλων, ισχύος 15 MW εκάστη, στην Σαντορίνη, άλλης μιας, ισχύος 33 MW στην Χίο και ακόμη δύο, ισχύος 33 MW εκάστη, στην Ρόδο. 

Ιδίως στο Νησί των Ιπποτών, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, το έλλειμμα επάρκειας ισχύος θα ανέλθει σε 34,51 MWh το 2025 και θα αυξηθεί το αμέσως επόμενο έτος στα 44,51MW, το 2027 στα 54,51MW και το 2028 στα 64,51MW. Το αντίστοιχο έλλειμα για την Σαντορίνη φθάνει, όπως εκτιμά ο Διαχειριστής, στα 22 MW για το 2025.