Ελλάδα (υποθαλάσσια από τις αιγυπτιακές ακτές έως τη δυτική Κρήτη και στη συνέχεια έως την Αττική), 3GW ενέργειας που θα παράγονται,επί αιγυπτιακού εδάφους, από μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 9,5 GW (γιγαβάτ) εκ της οποίας περίπου το 75% θα παράγεται από αιολικά πάρκα και το υπόλοιπο 25% από φωτοβολταϊκά συστήματα.
Το έργο θα δημιουργήσει έναν κάθετο διάδρομο που θα συνδέει την Αφρική με την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, ο οποίος αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2030 και θα μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια συνολικής ισχύος 3 γιγαβάτ. Από αυτά, το 1 GW θα εξάγεται στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα σε Ιταλία και Βουλγαρία, άλλο 1 GW θα διοχετεύεται στην εγχώρια βιομηχανία, σε χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές ενέργειας, μέσω διμερών συμβολαίων αγοραπωλησίας ρεύματος (PPAs) ώστε να διασφαλίζεται μια πιο μακροπρόθεσμη σταθερή τιμή, και το υπόλοιπο 1GW θα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης μεθανόλης ή διαφορετικά (εάν η τεχνολογία υδρογόνου δεν έχει ωριμάσει έως τότε) για εξαγωγή ρεύματος ή για εγχώρια κατανάλωση από τη βιομηχανία.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου «Gregy» , όπως ανέφερε ο κ. Αχείμαστος θα φέρει στη χώρα μας και την ευρωπαϊκή ήπειρο ενέργεια σε χαμηλότερη τιμή, η οποία θα πωλείται σε βιομηχανίες σε σταθερή τιμή, θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης σε μια κρίσιμη ενεργειακά περίοδο, θα συμβάλει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα καθώς θα αντικαταστήσει ενέργεια ισοδύναμη με 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.
Όσον αφορά στους επενδυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τα καλώδια της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ένα έργο κόστους περίπου 4,5 δισ. ευρώ όσο και για την κατασκευή των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Αίγυπτο κόστους 10 δισ. ευρώ για την οποία έχει ήδη υπογραφεί προκαταρκτική συμφωνία με τηνInfinityPower (κοινοπραξία της Masdar τωνΗνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της αιγυπτιακής Infinity),ενώ αναμένεται ότι θα προσελκύσει και άλλους επενδυτές για την κατασκευή τους.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης στηρίζεται και από την ΕΕ καθώς έχει ενταχθεί στον κατάλογο των έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Mutual Interest- PMI) στον οποίο περιλαμβάνονται όσα συνδέουν την Ευρώπη με τρίτες χώρες.